Actualitate

OPINIE. Dr. Dragoș Damian, CEO Terapia Cluj: The Final Inch. Un film documentar din 2009 care emoționează și înfurie. Și aduce speranta pentru 2022

The Final Inch nu este un documentar pentru, de exemplu, oamenii de afaceri, pentru analiști, lobiști, bancheri și avocați de business sau pentru profesorii de economie.

Dr. Dragoș Damian, CEO Terapia Cluj Dr. Dragoș Damian, CEO Terapia Cluj

 

 


În general această comunitate se uită la filme documentare despre mari reușite sau escrocherii financiare, oameni de afaceri stelari și desigur, crize economice mondiale – in paranteza fie spus, toate acestea probabil vor ajuta jucătorii direcți sau indirecți ai mediului de afaceri să înțeleagă și accepte că trebuie să se aștepte la o criză economică serioasa în următorii 2-3 ani, pornită de la o criză sanitară de neimaginat în urma cu 2-3 ani.

 


Și pentru a fi sigur că nimeni nu pierde vremea uitându-se la acest documentar de 38 de minute – nominalizat la Oscar în 2009 - nu l-a luat, este anul în care a strălucit Slumdog Millionaire – voi da un spoiler complet. Documentarul regizat de Irene Brodski relatează într-un mod care emoționează și înfurie în egală măsură eforturile excepționale ale unei “armate tăcute” de lucrători în sănătate dedicate vaccinării anti-poliomielită în cele 3 țări din Asia – India, Afganistan și Pakistan - în care această maladie este încă endemică. 

Poliomielita, denumita și paralizia infantilă, este o boala infecto-contagioasă cu transmitere digestivă cauzată de un virus cu ARN. Virusul distruge nervii din măduva spinării și provoacă paralizii și atrofii infernale, handicap, ostracizare socială, moarte prematură. Boala a fost endemică până la mijlocul secolului trecut în SUA și Europa, provocând ravagii în populațiile de copii. Din 1956 a început vaccinarea cu o formulă injectabilă și din 1961 cea cu formulă orală – la data introducerii ambele erau în faza experimentală, dar au fost asumate riscurile în raport cu beneficiile - astfel încât în țările dezvoltate boala a dispărut de mai bine de 50 de ani.


De ce the The Final Inch este emoționant? Pentru că descrie lupta și eforturile de neînțeles pentru lumea civilizată de astăzi pe care le fac lucrătorii din sănătate în “bătălia finala” din cele mai mizere regiuni din Asia pentru a vaccina anti-polio copiii care sunt susceptibili să dezvolte complicațiile paralitice. Aceștia au un mod de acțiune în doua etape, prima dată merg “convingătorii”, sunt lucrători sanitari care discută cu liderii și comunitățile locale pentru a-i convinge să-și vaccineze copiii și apoi trec “vaccinatorii”, care aplică picăturile de vaccin. Filmul a fost descris drept “un testament dramatic al celor care muncesc în linia întâi a sistemului de sănătate”.

De ce înfurie? Pentru că ai un deja-vu infernal: politicieni care dau vina pe alți politicienii pentru că epidemia nu s-a încheiat, iar condițiile insalubre o întrețin; clerici și lideri de opinie „vizionari” care afirmă că vaccinul produce sterilitate; și oameni de afaceri care refuză ocazional să acorde ajutorul financiar necesar eforturilor “armatei tăcute”.


În 2022, România aniversează 30 de ani de când a înregistrat ultimul caz de poliomielita domestică, boala fiind eradicată datorită schemei de vaccinare obligatorii implementate începând cu anii ‘80 cu ajutorul vaccinului anti-polio fabricat la Institutul Cantacuzino.

CITEȘTE ȘI:

Opinie. Dragoș Damian, Terapia Cluj. Despre personalitatea anului în economie. „Am devenit captivi importurilor”

Opinie. Dragoș Damian, CEO Terapia Cluj: „Taxa de solidaritate, «premiul» pe care îl primești când investești în fabrici în România”

Ultimele Stiri
abonare newsletter