Actualitate

Certificatul Verde va fi valabil doar 9 luni, fără doza booster, pentru călătoriile în UE. De când se aplică măsura?

Comisia Europeană a decis ca certificatele COVID-19 să fie valabile doar nouă, fără doza booster, pentru călătoriile în UE. Doza booster prelungește valabilitatea certificatului verde.

Certificatul Verde va fi valabil doar 9 luni, fără doza booster, pentru călătoriile în UE. De când se aplică măsura? Certificatul Verde va fi valabil doar 9 luni, fără doza booster, pentru călătoriile în UE. De când se aplică măsura?

 

 


Comisia Europeană a decis marţi, 21 decembrie, limitarea la nouă luni a valabilităţii certificatului verde pentru călătoriile intra-europene după vaccinarea anti-COVID-19 cu schema completă alcătuită din două doze sau o doză în cazul vaccinului Johnson & Johnson. Comisia Europeană dorește prin această decizie să încurajeze populația să se vaccineze cu doza a treia (doza booster sau de supra-rapel).

Măsura va intra în vigoare din 1 februarie

Această măsură va intra în vigoare în toate cele 27 de state membre UE începând cu 1 februarie 2022.


Această reglementare privind certificatul verde se va aplica numai pentru călătoriile intra-comunitare, deciziile privind folosirea acestui certificat în alte scopuri pe plan intern (accesul în restaurante, la concerte sau la alte evenimente) revenind fiecărui stat membru.

Limitarea la nouă luni a valabilităţii certificatului de vaccinare în lipsa dozei de supra-rapel a fost propusă luna trecută de Comisia Europeană, ţinând cont de recomandările Centrului European pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor (ECDC), care a recomandat administrarea dozei booster odată cu trecerea a şase luni de la încheierea schemei complete de vaccinare, întrucât eficacitatea vaccinului scade în acest timp.


Durata de valabilitate a certificatelor verzi, stabilită acum la 270 de zile, va da cetăţenilor şi companiilor certitudinea de care au nevoie pentru a planifica deplasările în deplină încredere și a reduce perturbările.

Limitarea valabilităţii certificatului verde fără doza booster a venit după ce, din cauza apariţiei tulpinei sud africane Omicron, şapte state membre (Portugalia, Irlanda, Cipru, Letonia, Italia, Grecia şi Austria) au introdus noi restricţii în regim de urgenţă, solicitându-le europenilor care călătoresc, inclusiv celor vaccinaţi, să prezinte şi un test de COVID-19 negativ când intră pe teritoriul ţării.


 

CITEȘTE ȘI:

Noi condiții pentru românii care călătoresc în Grecia, din cauza Omicron. Nu se mai intră în țară doar cu certificat verde

abonare newsletter