Actualitate

Ce spune ministrul Justiției despre excluderea lui Cristi Danileț din magistratură? „CSM a riscat foarte mult”

Prin decizia de a-l exclude din magistratură pe judecătorul Cristi Danileţ, Consiliul Superior al Magistraturii „a riscat foarte mult” și ar trebui să aplice aceeași regulă fără excepții la toți magistrații, este de părere ministrul Justiției, Cătălin Predoiu.

Ministrul Justiției crede că CSM a riscat foarte mult prin excluderea lui Cristi Danileț din magistratură. Ministrul Justiției crede că CSM a riscat foarte mult prin excluderea lui Cristi Danileț din magistratură.

„Cazul domnului judecător Danileţ este unul care a născut deja controverse şi dezbateri aprinse într-un context şi aşa inflamat de întârzierile şi blocajele agendei Justiţiei în 2021. Sunt conştient că aceste dezbateri vor fi exacerbate prin politizare, ceea ce va adânci şi mai mult 'faliile' de opinii din sistemul judiciar, fenomen care, la rândul său, va face şi mai dificilă sarcina Ministerului Justiţiei de a lucra şi coopera cu acest sistem pe teme sensibile. CSM a riscat foarte mult cu această decizie, iar dacă acesta este noul nivel de exigenţă pe care doreşte să îl impună în sistemul judiciar la nivel de politică disciplinară, atunci el trebuie impus la modul general şi fără excepţii, pentru a nu crea favoritisme”, a declarat, marți, Cătălin Predoiu.

Sancțiunea, „inspirată” din modelul altor țări

El a precizat că sancţiunile disciplinare din lege pentru care a fost sancționat Danileț au fost preluate în anul 2011, în urma unui studiu de drept comparat, din legislaţia germană, daneză, olandeză şi suedeză.


„Este politica mea constantă de a nu comenta cazuri care se află sau se vor afla cu certitudine pe rolul instanţelor de judecată, aşa cum, repet, dl judecător Danileţ a declarat public. Pe de altă parte, îmi rezerv dreptul de a face comentarii privind această decizie a CSM, după ce instanţa de judecată se va pronunţa definitiv”, a mai spus ministrul.

CITEȘTE ȘI:

Mobilizare pentru susținerea lui Cristi Danileț. Judecătorul de la Cluj, sprijinit de cetățeni, politicieni USR, Comisia Europeană și Ambasada SUA

Ultimele Stiri
abonare newsletter