Actualitate

Mobilizare pentru susținerea lui Cristi Danileț. Judecătorul de la Cluj, sprijinit de cetățeni, politicieni USR, Comisia Europeană și Ambasada SUA

O petiție pentru anularea deciziei de excludere din magistratură a judecătorului Cristi Danileț a fost semnată de peste 7.000 de persoane. Dacian Cioloș, dar și membri clujeni ai USR și-au arătat susținerea pentru judecător. Totodată, Ambasada SUA condamnă decizia luată de CSM.

Cristi Danileț, susținut pentru a nu fi exclus din magistratură. Cristi Danileț, susținut pentru a nu fi exclus din magistratură.

Petiția „Către: (Opinie publică) în atenţia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Alături de Cristi Danileț”, prin care se cere anularea deciziei pronunțate de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) de excludere din magistratură a judecătorului Cristi Vasilică Danileţ, a strâns până în prezent 7.201 semnături.

Petiția pentru susținerea judecătorului Cristian Danileț poate fi semnată AICI.


În cuprinsul acesteia, inițiatorii arată că „activitatea publică a lui Cristi Danileţ, departe de a prejudicia imaginea Justiţiei româneşti, constituie, dimpotrivă, unul dintre puţinele motive pentru ca noi, cetăţenii, să ne păstrăm încrederea în capacitatea ei de a apăra dreptatea, în bunele intenţii şi probitatea multor magistraţi, nu în ultimul rând în reformabilitatea sistemului pentru o mai bună aliniere la principiile şi valorile spaţiului european; cel puţin până acum, prin comportamentul lui public, acest judecător, departe de a aduce prejudicii Justiţiei, i-a sporit acesteia credibilitatea/ onorabilitatea în faţa cetăţenilor”.

Semnatarii, de acord cu comportamentul judecătorului

De asemenea, se precizează în textul petiției că probele aduse împotriva judecătorului Danileţ (clipurile care au apărut în spaţiul public) nu atestă niciun comportament dezonorant sau care să afecteze în vreun fel negativ imaginea sistemului de Justiţie .


„Am semnat pentru că această decizie este nedreaptă și de neacceptat. Refuz să las penalii, avocații si amantele interlopilor să stea cocoțate în vârful comisiilor juridice și prin ministere, iar oamenii competenți și drepți să fie izgoniți din instituții”, a explicat unul dintre semnatarii petiției.

Noua coaliție de guvernare, responsabilă?

Politicienii din cadrul USR care și-au exprimat opinia în legătură cu soluția CSM de excludere din magistratură a lui Danileț dau vina pe noua coaliție de guvernare.


Astfel, liderul USR, Dacian Cioloș, a comentat situația legată de excluderea din magistratură a judecătorului de la Cluj Cristi Danileț, el arătând că Didier Reynders, comisarul european pentru Justiție, urmărește acest caz, dar și că, odată cu această sotuație, „în Uniunea Europeană există temerea că, după Polonia și Ungaria, ar putea apărea un nou stat-problemă”, cu referire la țara noastră.

„Degeaba speră liderii toxici ai coaliției PSD-PNL-UDMR că nu se află în Europa de derapajele la statul de drept. Nu există așa ceva! Astăzi, la Strasbourg, comisarul european pentru Justiție, Didier Reynders, mi-a confirmat că urmărește cazul Danileț și că a cerut deja mai multe informații despre deciziile luate aseară de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM).


Desființarea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție (SIIJ) este unul dintre subiectele de pe agenda Comisiei Europene, iar trenarea desființării acestei secții va avea consecințe. Din discuțiile cu comisarul Reynders, am înțeles că îngrijorarea Comisiei vine din faptul că, deși există o decizie a Curții de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) încă din luna mai, lucrurile stagnează și, mai grav, între timp, alți magistrați sunt timorați.

Didier Reynders mi-a confirmat că, în lipsa desființării SIIJ, Comisia Europeană va sesiza din nou Curtea de Justiție la începutul anului viitor, cu riscul impunerii pentru România a unei amenzi, pentru că hotărârea CJUE nu e respectată”, a scris Dacian Cioloș, pe rețelele de socializare.


Ambasada SUA, „îngrijorată” de excluderea lui Danileț

Și ambasada SUA la București se alătură „valului” opiniei publice prin care judecătorul Danileț este susținut pentru a nu fi exclus din magistratură. Reprezentanții ambasadei transmit că România are nevoie de o justiție independentă și dezaprobă decizia luată de CSM.

„Ambasada SUA este profund îngrijorată de excluderea judecătorului Cristi Danileț din magistratură. O justiție independentă care respectă statul de drept este esențială pentru orice democrație prosperă. După cum a spus recent Președintele Biden la #SummitforDemocracy, democrația nu se produce întâmplător. Trebuie să o reînnoim cu fiecare generație.

Statele Unite sunt mândre să lucreze în parteneriat cu România, în cadrul comunității globale pentru democrație, pe parcursul Anului de Acțiune al Summit-ului pentru Democrație. Încurajăm noul guvern al României să continue reformele judiciare și anticorupție necesare. Cetățenii români merită un sistem de justiție independent, care să respecte statul de drept și valorile democratice. Trebuie să continuăm să susținem valorile care ne unesc”, au transmis reprezentanții ambasadei.

Susținerea judecătorului vine și de la Cluj

Și consilierul local USR de la Cluj Alexandra Oană și-a arătat susținerea față de judecătorul Danileț.

„Coaliția PNL-PSD nu se dezminte”, a precizat ea, numind actul de excludere a judecătorului o „mârșăvie” de care nu este surprinsă. „Mă așteptam la mai multe eforturi pentru menținerea aparențelor”, a mai spus consilierul.

„Cristi Danileț a fost exclus din magistratură de către CSM. Motivul? Două înregistrări postate de Danileț pe TikTok ce, conform grupării Savonea din CSM, ar prejudicia imaginea justiției din România. Pentru că asta prejudiciază imaginea justiției în România! Filmările cu Cristi Danileț tăind gardul viu din grădină sau curățând o piscină.

Nu Laura Vicol, avocata interlopilor, instalată la butoanele comisiei juridice din Parlament. Nu secția specială pentru investigarea magistraților, instrument de presiune asupra judecătorilor independenți inventat de Dragnea și păstrat de PNL. Nu condamnații penal instalați în diverse funcții publice din care dirijează viețile românilor. Pentru mafia transpartinică nu e niciodată suficient să promovezi oameni de partid, pile, rude în diverse poziții cheie. Inevitabil, trebuie îndepărtați cei verticali și incomozi. Mirajul miliardelor din PNRR e prea mare ca să își permită scăpări”, a spus Oană.

Două filmulețe, „mărul discordiei”

Într-o soluție publicată luni, 13 decembrie, de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) se arată că judecătorul Cristi Danileț a încălcat un articol din legea privind statutul judecătorilor și procurorilor, sancțiunea care i se aplică în urma abaterii fiind excluderea sa din magistratură.

În articolul menționat din Legea nr.303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor se arată că „constituie abateri disciplinare: a)manifestările care aduc atingere onoarei sau probității profesionale ori prestigiului justiției, săvârșite în exercitarea sau în afara exercitării atribuțiilor de serviciu”.

Conform lui Cristi Danileț, în speță ar fi vorba despre două filmulețe publicate anul trecut pe TikTok, unul în care taie gardul viu de acasă și unul în care își curăță piscina. El susține că nu a făcut atunci nicio afirmație în legătură cu justiția și imaginile nu au legătură cu profesia fiind vorba despre viața privată a acestuia.

Soluția nu este definitivă, judecătorul precizând că va formula recurs la Înalta Curte de Casație și Justiție.

CITEȘTE ȘI:

Cristi Danileț, exclus din magistratură pentru postările de pe rețelele de socializare. Cum se apără judecătorul din Cluj?

Ultimele Stiri
abonare newsletter