Actualitate

Exercițiu complex de salvare, pe pârtia de la Mărișel. Cum au decurs operațiunile de salvare? FOTO

Salvamontiștii clujeni se pregătesc pentru situații de urgență, în care un parapantist s-ar putea bloca linia telescaunului. Din cauza condițiilor meteo nefavorabile, intervenția cu elicopterul nu a mai putut fi desfășurată.

Exercițiu complex de salvare, pe pârtia de la Mărișel. Cum au decurs operațiunile de salvare? FOTO Exercițiu complex de salvare, pe pârtia de la Mărișel. Cum au decurs operațiunile de salvare? FOTO

 

Exercițiul interinstituțional de salvare a victimelor unui posibil accident de pe un domeniu schiabil a fost derulat luni, 13 decembrie, pe pârtia Mărișel, unde au fost simulate mai multe scenarii de intervenție.


Organizat de Serviciul Public Județean Salvamont-Salvaspeo Cluj, aflat în subordinea Consiliului Județean Cluj, exercițiul a reunit specialiști din cadrul Departamentului pentru Situații de Urgență, Inspectoratului pentru Situații de Urgență Cluj și Jandarmeriei Montane Cluj. 

În cadrul evenimentului au fost exersate evacuările victimelor din telescaun, a fost simulat scenariul unui parapantist prins în linia de transport prin cablu  și au fost evacuate victimele cu ajutorul akya și snowmobilului.


Scenariul cu sprijin aero nu a mai putut fi desfășurat, condițiile meteorologice nepermițând aterizarea elicopterului.

La exercițiu au participat peste 50 de reprezentanți ai instituțiilor din domeniul situațiilor de urgență, fiind testată interoperabilitatea acestora în toate scenariile de urgență.


Parapantist, agățat în cablurile telecabinei de la Poiana Brașov

Un astfel de incident, cum s-a prezentat în exercițiu, a avut loc duminică, 5 decembrie, la Poiana Brașov. Salvamontiştii braşoveni au intervenit duminică pentru salvarea unui parapantist, care a rămas agăţat în cablurile Telecabinei mici, la aproximativ 40 de metri înălţime.

Vântul puternic a desprins aripa de pe cablu şi parapantistul a căzut, însă nu a suferit răni grave.


„În cădere, aripa de speed fly s-a deschis parţial şi împreună cu stratul de zăpadă s-a reuşit să se mai atenueze căderea. Din prima evaluare medicală efectuată de salvamontişti nu au fost constatate afecţiuni medicale majore”, precizează Salvamont, pe Facebook.

Salvamontiştii au imobilizat victima într-o saltea cu vacuum şi au transportat-o cu targa akja în staţiune pentru a fi preluată de o ambulanţă şi transportată la spital pentru un control de specialitate.


Potrivit Salvamont, bărbatul a rămas agăţat în cablurile Telecabinei mici din Poiana Braşov între pilonul 3 şi 4, la circa 200 de metri de pilonul 4 şi la aproximativ 40 de metri înălţime.

CITEȘTE ȘI:

Un parapantist a CĂZUT în gol de la 40 m înălțime, după ce s-a agățat în cablurile telecabinei de la Poiana Brașov

Ce faci dacă vezi un accident pe pârtia de schi? Măsuri recomandate de salvamontiștii clujeni

Ultimele Stiri
abonare newsletter