Actualitate

Ministrul Investițiilor: „Metroul din Cluj va fi finanțat prin PNRR și trebuie terminat până în 2026”

Metroul din Cluj-Napoca se numără printre proiectele propuse spre finanțare în Planul Național de Redresare și Reziliență, a afirmat Cristian Ghinea, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene.

 

 


Ministrul Cristian Ghinea a declarat, într-un interviu video, că atât metroul din Cluj, cât și Autostrada A7, Ploiești - Pașcani, care leagă Moldova de București, sunt propuse de guvern pentru finanțare prin PNRR, programul UE de aproape 30 de miliarde de euro.

 


Ambele proiecte trebuie terminate până în august 2026, data – limită la care statele membre pot cheltui banii alocați de UE prin acest program dedicat relansării economice post-pandemie, a declarat Ghinea pentru Economedia. De asemenea, în PNRR mai e cuprinsă închiderea inelului Autostrăzii Transilvania spre Ungaria.

Întrebat ce proiect de metrou se dorește să fie finanțat, cel din Cluj sau cel din București, ministrul a răspuns:


„Ambele. În documentul discutat cu Ministerul Transporturilor și cu care vom merge la Comisia Europeană sunt prevăzute investiții în linii noi de metrou la București și Cluj. Domnul Emil Boc m-a asigurat că se va face, dar poate fi împărțit în tronsoane și măcar un tronson sau două să fie gata. Noi raportăm număr de kilometri. Dacă e un risc de întârziere, să putem raporta o bucată din el, să ne luăm banii pe el”, a afirmat Ghinea.

Bani pentru legarea cu autostradă la Ungaria

În ceea ce privește proiectele de infrastructură rutieră ce vor fi propuse spre finanțare prin PNRR, ministrul a menționat Autostrada A7, Ploiești - Pașcani, Autostrada A8 Iași - Târgu Mureș, dar și finalizarea legăturii cu Ungaria prin Autostrada A3 Transilvania, la Borș.


„La autostrăzi, situația e stabilă și consensuală. Vechiul PNRR propunea 4,5 miliarde euro pentru autostrăzi, atât rămâne. Dar va trebui să ducem o luptă diplomatică cu Comisia Europeană ca să accepte, suntem țara cu cea mai mare alocare pentru autostrăzi, de departe. A7 este principalul proiect. Ministrul Transporturilor m-a asigurat că proiectele sunt mature și că putem avea gata tronsoane din A7 până în august 2026, data – limită. Mai avem două capete din A8 Iași – Târgu Mureș, care au studiile de fezabilitate începute. Si mai e prinsă închiderea inelului spre Ungaria prin Transilvania. Mai sunt prinse legătura A1 cu Timișoara, mai e Drumul expres Pitești – Craiova. Noi avem un necesar calculat de circa 10 miliarde euro pentru autostrăzi”, a declarat Ghinea.

Investiții în plan local, cuprinse în PNRR

Ministrul Investițiilor a mai arătat că și proiectele administrațiilor locale vor putea fi cuprinse în PNRR, fiind conceput un sistem prin care administrațiilor neperformante, care nu reușesc să implementeze proiecte, să le fie reduse gradual sumele primite spre beneficiul celor care demonstrează că au capacitatea să ducă proiectele la bun sfârșit.


„Investițiile în plan local sunt puse în noul PNRR, după inițiativa mea și a domnului ministru Cseke Attila, într-un fond de reziliență pentru UAT-uri. Propunerea care e pe masă acum e să se creeze categorii de UAT și în interiorul categoriei fiecare localitate să primească o sumă egală. Fiecare primar va ști că poate primi X euro pentru proiecte în direcția PNRR. Nu mai există un alt instrument de gestionare a banului public în care să spui de la început «asta e alocarea pentru tine». (...) Întrebarea e ce se va întâmpla cu primarii care nu vor avea capacitatea de a implementa proiecte. Vor avea, probabil, un mecanism de runde: în prima rundă fiecare primește egal, urmând ca dacă unii nu pot atrage banii – să se redistribuie către ceilalți. Este propunerea pusă pe masă, iar în viitorul HG menționăm explicit că toate detaliile privind mecanismul financiar vor fi negociate cu asociația municipiilor, a orașelor și cea a comunelor”, a adăugat Ghinea.

Un „drob de sare” a fost descoperit pe traseul metroului

Metroul din Cluj-Napoca întâmpină primele probleme din cauza unui bulgăre de sare care a fost descoperit pe traseul stabilit inițial. Proiectul Metroului a început în 2020 și are 11 ani la dispoziție pentru a fi terminat, dar planurile au fost date peste cap încă de la primele proiecții. Specialiștii au descoperit că, în zona Podului IRA, există un zăcământ important de sare, iar traseul magistralei ar putea să fie schimbat.

Zona Podului IRA este unul dintre cele mai importante puncte din proiectul metroului. Conform proiectului, în zona respectivă va fi făcută legătura între metrou și trenul metropolitan care ar urma să ducă până la Aeroportul din Cluj.

Edilul Clujului nu crede că un bulgăre de sare poate împiedica construirea metroului în Cluj-Napoca și așteaptă soluții pentru a rezolva problema.

„Experţii, în acest moment analizează toate soluţiile şi vă pot asigura că există soluţii, acum 50 de ani omul a ajuns pe Lună, acum a ajuns pe Marte, vă daţi seama că se va putea face un metrou chiar dacă întâlneşte un bulgăre de sare în cale.”, a declarat Emil Boc pentru Știrile ProTV.

Geologii avertizează însă că un astfel de zăcământ de sare poate pune mari probleme metroului și trebuie analizată cu mare atenție. De altfel, săpăturile în zonele cu un asemenea zăcământ de sare vor fi mult mai costisitoare și prețul final al proiectului ar putea crește simțitor.

CITEȘTE ȘI

Costurile metroului vor crește din cauza zăcământului de sare. Tarcea: „Deja se caută soluții”

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter