Actualitate

Pensionarii nu mai au transport gratuit între 6.30 și 8.30 dimineața, pentru evitarea aglomerației din autobuze

Consilierii locali au votat astăzi un proiect, potrivit căruia pensionarii nu vor mai putea circula gratuit între orele 6.30 și 8.30 dimineața. De asemenea, după data de 15 mai, autoritățile locale recomandă ca doar cei care merg la muncă să circule cu autobuzul în acest interval orar.

Pensionarii nu mai au transport gratuit între 6.30 și 8.30 dimineața, pentru evitarea aglomerației din autobuze Pensionarii nu mai au transport gratuit între 6.30 și 8.30 dimineața, pentru evitarea aglomerației din autobuze

Potrivit unui amendament propus de primarul Emil Boc la proiectul de hotărâre privind aprobarea Regulamentului de acordare a facilităților la transportul public în comun pentru persoanele vârstnice, pensionarii cu domiciliul în municipiul Cluj-Napoca și pentru cetățenii de onoare ai municipiului Cluj-Napoca, aceștia nu vor beneficia de gratuitate înainte de 8.30, măsură menită să prevină aglomerația din autobuze în acest interval.

"Amendamentul pe care vi-l propun este la capitolul 2, articolul 2, se completează după cum urmează: facilitățile la transport public la persoanele vârstnice, pensionari cu domiciliul în Cluj-Napoca și pentru cetățenii de onoare ai municipiului, se acordă acordă sub formă de abonamente valabile de luni până vineri, începând cu ora 8:30, iar sâmbătă și duminică, conform programului de funcționare a CTP, pe perioada anului calendaristic. Pentru a evita aglomerațiile din mijloacele de transport, recomandarea este ca după 8:30 să poată avea acces toată lumea, înainte de 8:30 să circule doar cei care merg la serviciu, pentru că trebuie să păstrăm această distanță socială în autobuze, pentru a limita răspândirea virusului", a declarat primarul Clujului.


Edilul a adăugat că această măsură va fi extinsă sub formă de recomandare pentru toți clujenii, și anume ca mijloacele de transport în comun să fie folosite înainte de 8.30 doar de cei care merg la serviciu sau au urgențe.

"De săptămâna viitoare vom recomanda cetățenilor, pentru intervalul orar până în 8:30 dimineața, să utilizeze mijloacele de transport în comun doar cei care merg la serviciu sau au urgențe medicale, sau sunt în tranzit în muncipiul Cluj-Napoca. Restul cetățenilor să utilizeze transportul în comun după ora 8:30, dacă nu ajung la muncă", a mai spus Emil Boc.


Viceprimarul Dan Tarcea a adus, la rândul său, propunerea ca măsura să fie valabilă doar în timpul anului școlar, astfel că pensionarii pot circula gratuit toată ziua, în perioada vacanței de vară.

"În urma analizelor pe care le-am făcut, am dori să facem un amendament în numele grupului PNL, și acesta ar fi ca această excepție să fie operată doar în afara perioadei vacanței de vară, deci în intervalul 15 iunie - 31 august", a spus Tarcea.


De asemenea, viceprimarul Olah Emese a adus un amendament prin care restricționarea gratuității să fie redusă la intervalul orar 6.30-8.30 dimineața, pentru ca înainte de această oră, pensionarii să poată circula pentru anumite activități. Amendamentul integrat a fost aprobat de consilierii locali.

A crescut plafonul de acordare a gratuității

Proiectul aprobat astăzi de consilierii locali prevede, de asemenea, ca toţi pensionarii care au până în 2.150 de lei venit din pensii să primească gratuitate pe toate linii, în timp ce personalele care au trecut de 70 de ani vor avea gratuitate indiferent de venit.


"Odată cu majorarea punctului de pensie trebuie să vedem cum vom creşte şi plafonul pentru care se acordă gratuitate pe mijloacele de transport în comun. Noi susţinem un proiect prin care toţi cei care au pensie de 2.150 de lei să primească gratuitate pe toate liniile şi cred că va trece. Persoanele care au împlinit 70 de ani, indiferent cuantumul pensiei vor avea gratuitate pe toate liniile. Cei care au pensii între 2151 de lei şi 2400 de lei vor beneficia de gratuitate pe o singură linie", a spus Tarcea.

Până în prezent, pensionarii primeau gratuitate pe toate liniile dacă aveau veniturile lunare sau cuantumurile înregistrate pe cuponul de pensie la rubrica „Total drepturi” sub 1.700 lei.

Ultimele Stiri
abonare newsletter