Actualitate

Ziua internațională a romilor. Guvernul promite incluziune, oamenii de rând văd altă realitate

Ziua de 8 aprilie marchează sărbătoarea etniei romilor din România, odată cu Ziua internațională a romilor, dedicată tradițiilor și istoriei acestui grup etnic, dar și memoriei romilor uciși în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.

Ziua internațională a romilor. Guvernul promite incluziune, oamenii de rând trăiesc altă realitate! Ziua internațională a romilor. Guvernul promite incluziune, oamenii de rând trăiesc altă realitate!

În cele trei decenii de la căderea comunismului, „societatea românească s-a aliniat valorilor europene, iar romii au fost recunoscuți ca minoritate etnică”, susține premierul Ludovic Orban, în mesajul său de Ziua internațională a romilor. Ca toți ceilalți cetățeni români, etnicii romi și-au dorit să trăiască într-o țară liberă, democratică și prosperă, care să le asigure tuturor egalitatea de șanse, mai spune prim-ministrul.

„Astăzi, după secole în care au fost pe rând înrobiți, deportați sau discriminați, etnicii romi fac parte cu drepturi și obligații egale din societatea românească. Mulți au învins prejudecățile sociale și au devenit adevărate repere în diferite domenii de activitate. Sunt exemple pe care ne dorim să le urmeze cât mai mulți dintre membrii etniei romilor și care dovedesc că există un potențial valoros, pe care vrem să-l încurajăm”, se mai arată în mesajul lui Orban.


Comunitatea romă, marginalizată

Comunitățile rome sunt o categorie care resimte constant, printre altele, efectele crizei locuirii, susține profesorul universitar clujean Enikő Vincze. Aceasta spune că injustiția locativă este o injustiție „cu logică rasistă”, manifestându-se printr-o „acută și consecventă deposedare și dislocare a comunităților și persoanelor rome”. În contextul actualei crize COVID-19, comunitățile și persoanele rome resimt mai acut consecințele atât a lipsei accesului universal la utilități cât și a lipsei comunicării din partea autorităților, spune activista pentru integrarea romilor. De cealaltă parte...

„Vă asigur că aveți în acest Guvern un susținător al incluziunii sociale și al emancipării sociale, culturale și economice a comunităților rome. Pregătim un nou cadru strategic național, pentru următorii cinci ani, pentru incluziunea romilor și avem în vedere adaptarea măsurilor la nevoile concrete ale comunităților – de la accesul la infrastructura de apă, electricitate, încălzire și drumuri, la asigurarea infrastructurii școlare și sanitare necesare, cursuri de formare profesională adaptate specificului local și asistență pentru găsirea de locuri de muncă”, promite în schimb premierul Ludovic Orban.


Doar drepturi, obligații nu...?

Într-o perioadă critică pentru întreaga societate, în care oamenii sunt forțați să asculte de ordinele autorităților, ne confruntăm, din păcate, cu multe cazuri – atât la nivel local, cât și național – în care cetățeni de etnie romă sfidează măsurile luate împotriva COVID-19. Fie că vorbim despre romii de la Turda, care au dat o petrecere în mijlocul străzii, de romii din Florești, care se joacă în grupuri mari în toiul zilei sau de romii de la Reteag, care răspândesc coronavirusul la granița cu județul Cluj, o întreagă comunitate este în pericol să rămână stigmatizată.

„Ar trebui cumva rezolvată, măcar notificată și adusă cumva în atenția autorităților și situația din zona Gării din Cluj. În fiecare zi e plin de cetățeni de etnie romă, cerșetori, cu bagaje de mari dimensiuni sau fără, în grupuri de minim 6-10 persoane, se perindă în voie... Echipajele de poliție detașate în zonă nici măcar nu le bagă în seamă, nu le identifică... Legea ar trebui aplicată la toți cetățenii orașului, nu doar unora care oricum fac tot ce pot să se protejeze”, a semnalat o cititoare o nouă problemă socială, pentru Monitorul de Cluj.


„Acum, în mod special, vă chem să sprijiniți eforturile pe care le facem la nivelul întregii țări pentru a opri răspândirea coronavirusului și să respectați măsurile luate de autorități pentru protejarea dumneavoastră. De sănătatea fiecăruia dintre noi depinde în contextul actual sănătatea sau chiar viața celor din jur!” – premierul Ludovic Orban, în mesajul său pentru etnia romă

CITEȘTE ȘI:


Clujul, oraș rasist? Evacuații de pe Vlad Țepeș acuză că nu își găsesc chirie în Cluj-Napoca: „Ești rom, câți copii ai? Nu închiriem la romi”

CITEȘTE ȘI:

Primăria Cluj-Napoca, acuzată de rasism? Judecătorii obligă instituția să modifice criteriile de acordare a locuinţelor sociale

CITEȘTE ȘI:


Locuințele sociale din Cluj-Napoca nu sunt doar pentru romii de la Pata Rât. Activist: „Romii sunt stigmatizați!”

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter