Actualitate

Locuințele sociale nu sunt doar pentru romii de la Pata Rât. Activist: „Romii sunt stigmatizați!”

Anunțul că Primăria municipiului Cluj-Napoca vrea să achiziționeze două apartamente la prețul de 162.000 de euro, pe care să le transforme ulterior în locuințe sociale, a tulburat viața clujenilor de pe strada George Stephenson.

Locuințele sociale nu sunt doar pentru romii de la Pata Rât. Activist: „Romii sunt stigmatizați!” Locuințele sociale nu sunt doar pentru romii de la Pata Rât. Activist: „Romii sunt stigmatizați!”

Săptămâna trecută, viceprimarul Dan Tarcea a fost luat la rost, în direct la radio, de o femeie care locuiește pe strada respectivă. Vecinii se tem că municipalitatea va aduce și mai mulți cetățeni de etnie romă pe o stradă unde trăiesc deja 150 de romi. Clujeanca a precizat că ar fi aflat de la profesorul universitar Enikő Vincze despre intenția municipalității de a muta acolo alte șase familii de romi.

Enikő Vincze, activistă care se ocupă de mai mulți ani cu integrarea romilor, s-a declarat surprinsă de relatarea femeii. Ea a punctat, într-o postare pe Facebook, că aceste declarații sunt „pur și simplu diversiuni”. De asemenea, profesorul universitar, care cunoaște situația de pe strada George Stephenson nr. 15 încă din 2014, infirmă declarația persoanei respective, simțindu-se incriminată pe nedrept pentru „astfel de afirmații iresponsabile”.


Vincze: „Solicitările pentru locuințe sociale, deseori ignorate!”

„Probabil ele (n.red. declarațiile) vin de la persoane de la care anii trecuți am primit telefoane amenințătoare, de a nu mă mai implica în susținerea locuitorilor de pe str. Stephenson nr. 15, sau chiar și de la Poliția Locală, în aprilie 2019, care mi-a transmis, în scris, că datorită poziției mele față de acești locatari sunt și eu «responsabilă în eventualitatea producerii unor evenimente nedorite»”, a precizat Enikő Vincze.

„Poziția mea și a altor activiști în legătură cu situația de acolo este că persoanelor care locuiesc în barăci construite fără acte în jurul casei legal construite (din care două apartamente sunt în proprietatea a două familii, iar alte două în proprietatea Transilvania Construcții) pentru că nu au avut alte soluții locative, autoritățile publice ar trebui să le acorde locuințe sociale pentru a se putea muta de acolo”, este de părere profesorul universitar.


Enikő Vincze susține că, de-a lungul anilor, a susținut persoanele care au dorit să depună cereri pentru locuințe sociale. Cu toate acestea, solicitările lor ori au fost declarate neeligibile, ori nu au primit punctaj suficient de mare ca să primească una dintre puținele locuințe sociale distribuite anual de către Primărie, mai spune aceasta.

Locuințele sociale „nu sunt dedicate nimănui în mod special”

Activista pentru integrarea romilor susține că presa a preluat „în mod denaturat” vestea privind cumpărarea de locuințe de pe piață cu scopul de a le atribui ca locuințe sociale, fiind „indusă în mod eronat teama” în legătură cu mutarea romilor din Pata Rât în aceste apartamente. Ea mai spune că localnicii de pe strada George Stephenson sunt „victimele unei diversiuni”, în timp ce romii din Pata Rât sunt „stigmatizați”, la fel și ideea locuințelor sociale.


„Am accentuat de câte ori aveam ocazia, că aceste locuințe sociale se vor repartiza ca orice locuință socială din stocul Primăriei, pe baza punctajelor și pe baza procedurilor, și ele nu sunt dedicate nimănui în mod special”, mai spune Enikő Vincze, citându-l pe Dan Tarcea care a declarat că „locuințele sociale și cei care beneficiază nu sunt numai romi, sunt și alte persoane cu care viața nu a fost la fel de darnică”.

„Există un punctaj și eu nu pot să spun cine va ocupa acele locuințe sociale, nimeni nu poate. Eu nu știu cine va fi acolo, trebuie să vedem punctajul și în funcție de asta se fac alocările. Probabil, că vor fi eligibile și persoane de la Pata Rât. Sunt persoane de la Pata Rât care muncesc, își câștigă traiul și sunt persoane absolut oneste”, a mai precizat viceprimarul.

Ultimele Stiri
abonare newsletter