Actualitate

Vizita ministrului pe șantierul Autostrăzii Sebeș-Turda tulbură apele: „Doar praf în ochi!”

Ministrul Transporturilor, Lucian Bode și șeful CNAIR, Sorin Scarlat s-au deplasat, vinerea trecută, pe cele două loturi în execuție ale Autostrăzii A10 Sebeș-Turda.

Vizita ministrului pe șantierul Autostrăzii Sebeș-Turda tulbură apele: „Doar praf în ochi!”, sursă foto: Ziarul Unirea

Cei doi au discutat cu antreprenorii, subcontractorii și furnizorii celor două loturi aflate încă în stadiu de construcție. Cu părere de rău, reprezentanții Asociației Pro Infrastructură (API) admit că atitudinea noului ministru „este similară cu cea a predecesorului său”, Răzvan Cuc. Lucian Bode afirmă că „statul român este un partener serios care se achită de toate responsabilitățile”.

Plățile sunt la zi, revendicările constructorilor sunt în analiză (de ani de zile) sau nu pot fi plătite din diverse motive legislative. Vinovații par a fi doar antreprenorii care nu lucrează și nu își plătesc subcontractorii?, se întreabă ONG-ul pentru inrastructură, care critică aspru, din nou, implicarea Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR).


„Am vorbit în repetate rânduri despre incompetența și lipsa de profesionalism din partea statului român care s-au translatat treptat și spre companiile private. Un principiu fundamental în economie este acela că, dacă nu ești plătit de client, nu poți munci în parametri normali. Vorbim de diferențe între stadiul fizic și cel financiar ce trebuie plătite de CNAIR pe cele două tronsoane de ordinul zecilor de milioane de lei”, se arată într-un mesaj al Asociației.

Astel, scuzele CNAIR, că „nu s-au primit toate documentele”, că „trebuie o relație mai strânsă cu inginerul”, că „decizia DAB din 2017 nu este încă definitivă”, că „propunerea de modificare din iunie 2019 încă este în analiză”, sunt doar praf în ochi, o mască pusă în fața incompetenței și lipsei de asumare, avertizează API.


Oglinda unui „stat corupt și iresponsabil”

„Să nu uităm că, în 2019, la 5 ani de la debutul lucrărilor, «s-a descoperit» o groapă de gunoi pe o bretea a nodului rutier Alba Iulia Sud pe care abia acum CNAIR anunță că o va soluționa. Oare de ce Aktor și Pizzarotti au un portofoliu de lucrări spectaculoase în alte state, iar în România tărăgănează cu anii bucăți de autostradă relativ simple, ducând la faliment subcontractori locali? Pentru că pot și li se permite. Pentru că sunt imaginea în oglindă a unui stat corupt, prost și iresponsabil, incapabil să gestioneze investiții de miliarde de euro”, acuză Asociația Pro Infrastructură.

De altfel, potrivit surselor API, mandatul directorului general al CNAIR, Sorin Scarlat, a fost prelungit cu încă 4 luni, deși premierul Ludovic Orban anunța, în noiembrie 2019, că persoanele incompetente de la conducerea companiilor de stat vor fi înlocuite cu profesioniști prin concursuri transparente, dând exemplu chiar managementul dezastruos de la CNAIR.


„În cele 6 luni de mandat, Sorin Scarlat s-a integrat perfect în tabloul general din ultimii ani de la CNAIR. Lipsit de coloană vertebrală în fața politicului, dar și de o viziune și o strategie competentă prin care să reformeze CNAIR, directorul Scarlat a păstorit același dezastru privind licitațiile proiectelor noi, managementul celor în execuție sau măsurile privind siguranța rutieră pe șoselele aflate în exploatare”, critică API.

Punctul culminant din mandatul lui Scarlat a fost rezilierea la 99% a lotului 3 din A1 Lugoj-Deva și menținerea închisă a autostrăzii perfect funcționale timp de 4 luni, până când „adevărul și bunul simț au fost mult prea evidente pentru a mai putea fi ignorate”. În acest context, API le cere premierului Orban și ministrului Bode să accelereze reformele promise și să acționeze mult mai ferm în direcția reconstruirii administrației cu atribuții în infrastructura de transport.


CITEȘTE ȘI: Construim autostrăzi pe modelul Ungariei și Poloniei? „Românii nu mai au răbdare cu noi!”

Ultimele Stiri
abonare newsletter