Actualitate

Ministrul Transporturilor, în vizită pe șantierul Autostrăzii Sebeș-Turda: „Stăm și constatăm că nu există progres fizic”

Ministrul Transporturilor, Lucian Bode, a făcut, vineri, o vizită pe șantierele nefinalizate ale Autostrăzii Sebeș-Turda, care ar fi trebui să fie deja funcționale.

Acesta i-a chemat pe toți antreprenorii care lucrează acolo și i-a pus să-și asume remedierea tuturor problemelor apărute: datorii față de subcontractori, întârzieri fizice și i-a somat să se „achite de obligațiile pe care le au”. De asemenea, la întâlnire au fost invitați, pentru prima dată, și subcontractorii.

„Eu cred că statul român este onest și se achită de obligații față de antreprenor și îmi doresc ca și antreprenorul, la rândul său, să se achite de obligațiile pe care le are față de stat și față de antreprenor. Firmele românești care nu sunt plătite 3-4 luni de zile, au o direcție clară: faliment. Nu îmi doresc asta. Nu doresc să reziliem contracte în derulare, dar oameni buni, să stăm și să constatăm că nu există progres fizic… cu antreprenori neplătiți, nu cred că este normal să stăm și să ne uităm” a spus ministrul.
Acesta a făcut o trecere în revistă a stadiilor lucrărilor, dar și a datoriilor pe care constructorii le au față de furnizori și subcontractori. „Suntem foarte hotărâți să nu mai tolerăm nici o abatere.


Ministrul a spus că pe Lotul 1, care are drept antreprenor general o asociere condusă de Impresa Pizzaroti, gradul de realizare fizică este de 82,6%, iar situația plăților, de 69,82%.

Reprezentantul Pizzarotti a spus că firma a finanțat proiectul cu bani proprii, aduși din Italia, în sumă de 40 de milioane de euro. Acesta a spus că progresul fizic este de fapt de 85% (față de 82,6% cât a spus ministrul), în timp ce progresul financiar este de abia aproximativ 70%. ”Restanțele cu furnizorii sunt cele din ultimele două trei luni. Asta arată că relațiile cu furnizorii sunt bune și durează de ani buni” a spus reprezentanul firmei.


Acesta a mai adăugat că dorește să lucreze în continuare în România.

Lotul 1 al autostrăzii Sebeș Turda: 17 km de la Sebeş la Sântimbru; Contract lucrări (tip Fidic Galben), antreprenor Asocierea Impresa Pizzarotti & C SPA Pomponio Construcţii SRL, 541.739.137,21 lei fără TVA (460.478.266,63 lei – Fondul de Coeziune 85% şi 81.260.870,58 lei – Guvernul României 15%). Ultimul termen de finalizare: decembrie 2019.


Probleme mai mari sunt cele de pe lotul 2 al autostrăzii Sebeș-Turda. Lucrările pentru care termenele de finalizare s-au tot prelungit, au ajuns abia la stadiul fizic de 61,50%, în timp ce stadiul financiar (facturile plătite) fiind de 49,70%, iar finalizarea construcției avea ca termen luna iulie 2020.

Lotul 2 al autostrăzii Sebeș Turda: 24,25 km, km 17+000 – km 41+250, de la Sântimbru la Aiud-Rădeşti. Contract lucrări (tip Fidic Galben), antreprenor Asocierea Aktor Technical Societe Anonyme (AKTOR SA) – S.C. EuroConstruct Trading 98 S.R.L. (549.332.493,62 lei fără TVA, din care 466.932.619,58 – lei Fonduri Coeziune 85% şi 82.399.874,04 lei Guvernul României 15%).
Subantreprenorii au cerut garanții și soluții ministerului și CNAIR cu privire la încasarea banilor.


La sfârșitul anului trecut, angajații uneia dintre firmele care execută lucrări pe lotul 2 al Autostrăzii Sebeș-Turda și care a subcontractat realizarea terasamentelor de la antreprenorul general, firma Aktor, au intrat în grevă din cauza plăților restante și a lipsei materialelor. G4Media a scris atunci că era vorba despre despre facturi de 4,5 milioane lei, neplătite de către antreprenor și de alte aproximativ 3 milioane de lei reprezentând lucrări care urmează să fie facturate către o firmă din Ciucea, scrie G4media.ro

abonare newsletter