Actualitate

55% plătit, 42% executat. “Uzina” de aruncat bani la gunoi funcționează perfect

Centrul de Deșeuri nu este gata, deși termenul de punere în funcțiune a trecut demult. Cum justifică Consiliul Județean banii plătiți noului constructor și procesele interminabile cu vechiul executant?

Consiliul Județean Cluj plătește bani grei pe avocați pentru procesele pe care le are cu fostul și cu actualul constructor al Centrului de Deșeuri.

În ședința extraordinară de Consiliu Județean de vineri a fost aprobat un proiect de hotărâre privind achiziționarea de servicii juridice “în gestionarea unor contracte și soluționarea disputelor aferente acestora din cadrul Sistemului de Management Integrat al Deșeurilor în județul Cluj”.


Conducerea instituției spune că aceste activități nu pot fi asigurate de către personalul de specialitate juridical din cadrul aparatului propriu, fiind vorba despre 12 contrcte de lucrări complexe, și recunoaște că implementarea proiectului “a întâmpinat dificultăți semnificative în implementare”.

Cu această ocazie, Alin Tișe, președintele CJ Cluj, a dat vina, ca de obicei, pe Aeroport. Potrivit acestuia, din cauza numărului mare de procese pe care instituția le are cu Aeroportul, departamentul juridic este blocat.


Procese pe bandă rulantă cu fostul constructor

Construcția Centrului de Deșeuri a demarat în februarie 2012 cu Asocierea formată din firmele Atzwanger, Ladurner Impianti SC Confort și SC Vel Service, iar doi ani mai târziu intervenea rezilierea contractului.

Consiliul Județean insistă să susțină că “rezilierea contractului și problemele de natură tehnică intervenite în implementarea acestui contract de lucrări se datorează, în principal, culpei antreprenorului și a inginerului”.


Comisia de Adjudecare a Disputelor (CAD), care a avut rol de mediator în disputa dintre Consiliul Judeţean Cluj şi fostul constructor al Centrului de Deşeuri, firma Atzwanger S.P.A., consideră că decizia CJ Cluj de reziliere a contractului cu antreprenorul general s-a făcut în mod abuziv şi este nelegală.

Consiliul Judeţean s-a arătat nemulțumit cu privire la modul de soluţionare a disputelor, astfel că în februarie 2016, fostul antreprenor Atzwanger a demarat cea de-a doua procedură de soluționare a disputelor de către CAD, prin care a cerut de la Consiliul Județean peste 11 milioane de euro.


Ulterior, în 2017, cei de la Atzwanger au formulat o cerere de arbitraj, astfel încât instituția a ajuns în fața Curții de Arbitraj Internațional de pe lângă Camera Internațională de Comerț Paris în scandalul Centrului de Deșeuri.

Noul constructor cere, CJ decontează, CMID stagnează

În 2016, Consiliul Județean a încheiat un nou contract pentru finalizarea Centrului de Deșeuri cu Asocierea SC Kranz Eurocenter SRL și Instituul de Studii și Proiectări Energetice – ISPE SA. Prețul total al contractului a fost de 111,1 milioane lei fără TVA (23,6 milioane euro), iar  faimoasa investiție trebuia finalizată într-un an și jumătate.


Cu stupoare aflăm, chiar de la conducerea Consilului Județean, că stadiul lucrărilor a ajuns la doar 42,03%, fiind decontate plăți în valoare de 42 milioane lei fără TVA (8,9 milioane euro).

“Derularea contractului s-a efectuat cu greutate, fiind emise o serie de revendicări de către antreprenor. Pe parcursul derulării contractului Antreprenorul a inițiat un număr de 12 revendicări, din care au fost soluționate în procedură contractuală un număr de 4 revendicări, urmând cel mai probabil a se continua în instanță. Pe lângă revendicări, procedurile contractuale sunt extrem de meticuloase, necesitând termene restrânse (între 7 și 28 zile)”, justifică Consiliul Județean achiziționarea de servicii juridice externe.

O rețetă de succes: plăți suplimentare

Invocând o serie de probleme referitoare la alunecările de teren, calitatea lucrărilor executate de fostul antreprenor, elemente referitoare la procedurile de emitere a autorizațiilor de construire, noul Antreprenorul a formulat nu mai puțin de 12 revendicări pe parcursul contractului, toate response de forul județean, astfel încât acestea vor fi decise în instanță.

Ulterior, Kranz Eurocenter a solicitat bani în plus pentru rezolvarea alunecărilor de teren și încă 10 luni termen suplimentar pentru finalizarea CMID. Pretențiile noului constructor s-au ridicat la suma de 20,8 milioane lei fără TVA (4,3 milioane euro), bani pentru consolidarea unui versant din zonă, din care Consiliul Județean a decontat peste 10 milioane de lei. Merită menționat și faptul că instituția a preferat să dea acești bani direct către Kranz, fără licitație.

“Stadiu fizic la lucrările suplimentare necesare pentru finalizarea lucrărilor de consolidare a versantului la 15 martie 2019 este de 56,58%, iar până în prezent s-au efectuat plăți Antreprenorului în valoare de 10,9 milioane lei fără TVA”, recunoaște Consiliul Județean.

Potrivit Consiliului Județean, valoarea serviciilor de consultanţă, de asistenţă şi de reprezentare a judeţului Cluj în gestionarea contractelor și soluționarea disputelor din cadrul CMID vor fi achitate din bugetul județului Cluj “urmând a fi recuperată de la părțile adverse”.

Alin Tișe, președintele CJ Cluj

"În acest an vom putea face o recepție parțială a Centrului de Management Integrat al Deșeurilor, astfel că vom da în funcțiune parțial, în sensul de a fi folosit de tot județul. Am reușit fazarea proiectului, adică o parte să reușim să o terminăm până în vară, lunile iulie-august. Din septembrie va trebui deja să folosim acest centru. Sper ca în acest interval de timp să avem o recepție parțială și prima celulă, prima groapă să fie dată în funcțiune. Acest centru ne-a consumat atât de multă energie pentru că, deși el era pe o cale bună, s-au întâmplat tot felul de nereguli".

Ultimele Stiri
abonare newsletter