Actualitate

Moartea lui Dumitru Fărcaş. Omagii din partea lui Ovidiu Purdea Someş şi Aurel Tămaş

Cântăreţul de muzică populară Ovidiu Purdea Someş a afirmat că Dumitru Fărcaş a fost unul dintre cei mai frumoşi români pe care i-a cunoscut, considerând că acesta putea fi numit ”voievod al taragotului”. Aurel Tămaş consideră că decesul lui Dumitru Fărcaş este ”o pierdere imensă” pentru folclorul românesc, acesta fiind cel care a înnobilat taragotul cu care a slujit neamul românesc.

Ovidiu Purdea Someş a declarat, marţi, că i-a admirat lui Dumitru Fărcaş frumuseţea talentului, generozitatea sufletului şi spiritul de român.

”Alături de Grigore Vieru şi Florin Piersic, Dumitru Fărcaş a fost unul dintre cei mai frumoşi români pe care i-am cunoscut. I-am admirat frumuseţea talentului, generozitatea sufletului şi spiritul de român. Rar mi-a fost dat să întâlnesc un artist care să se dăruiască bucuriei de a fi român. Mi-a rămas o destăinuire a sa, potrivit căreia, într-o întâlnire mai veche de la Cluj, poetul Nichita Stănescu îi spunea că dacă Bach a fost un got, Dumitru Fărcaş a fost un tara-got. Eu i-am spus că, dacă în ţara cântecului meu mai este nevoie de o ţară, aceasta să se numească Ţara taragotului, iar voievod al taragotului să-l punem pe Mitru Fărcaş”, a spus Purdea Someş, citat de Mediafax.


Cântăreţul de muzică populară Aurel Tămaş consideră că decesul lui Dumitru Fărcaş este ”o pierdere imensă” pentru folclorul românesc, acesta fiind cel care a înnobilat taragotul cu care a slujit neamul românesc.

Aurel Tămaş a declarat, marţi, că Dumitru Fărcaş a fost un bun creştin, un bun ardelean, un bun român.


”E greu să vorbeşti despre faptul că a plecat dintre noi Mitru Fărcaş, părea veşnic. A înobilat un instrument cu care a slujit neamul românesc de când se ştie. Sunetul taragotului va rămâne veşnic în conştiinţa acestui neam. Mitru a fost un bun creştin, un bun ardelean, un bun român, un om de nădejde, este o imensă pierdere pentru folclorul românesc”, a spus Tămaş.

Acesta a precizat că, împreună un grup de folclorişti din care făcea parte şi Dumitru Fărcaş, pregătea un program dedicat Centenarului, care să includă spectacole atât în ţară, cât şi în străinătate.


Interpretul de muzică populară, taragotistul Dumitru Fărcaş, a murit în noaptea de luni spre marţi într-un spital din Cluj, în urma unui infarct. Taragotistul avea 80 de ani.

Directorul Casei de Cultură a Studenţilor Cluj, Flavius Milăşan, a declarat că detaliile privind înmormântarea lui Dumitru Fărcaş vor fi comunicate de familie.


”În noaptea de luni spre marţi a decedat Dumitru Fărcaş în urma unui infarct, era internat la un spital din Cluj-Napoca. În luna mai a împlinit 80 de ani. Era pensionar, dar avea şi funcţia de consultant artistic la CCS, iar Sala Mare a instituţiei îi poartă numele. Transmitem condoleanţe familiei”, a spus Milăşan.

În luna mai, Fărcaş a împlinit vârsta de 80 de ani, ocazie cu care preşedintele Klaus Iohannis i-a oferit Ordinul Naţional "Serviciu Credincios" în grad de cavaler.

Ultimele Stiri
abonare newsletter