Actualitate

FRAUDE GROSOLANE la UNTOLD din partea FALȘILOR proprietari de apartamente. ATENȚIE la anunțurile de închiriere

Clujenii au luat-o razna când vine vorba să profite de pe urma marilor festivaluri din oraş. Fie că au sau nu ce închiria, unii „proprietari” dau anunțuri de închiriere a imobilului pe site-urile de specialitate, iar după ce primesc avansul pe chirie se fac nevăzuți.

Procedura de păcălire a oamenilor care vin din afara județului pentru Untold este complexă dar sigură, deoarece autoritățile au declarat că nu pot lua urma persoanelor cu identitate falsă.

Mai multe surse au declarat pentru Monitorul de Cluj că au fost victime în aceste mișcări frauduloase, care se înmulțesc pe zi ce trece, mai ales în perioada aceasta, când aproape toate apartamentele date spre închiriere sunt deja luate de câteva luni.


Se pare că suspecții „anonimi” din mediul virtual își creează o identitate falsă întâi pe site-urile de mică publicitate, iar cu aceasta își deschid un cont la bancă, unde cei prinși în plasă trebuie să depună un avans de 50% din valoarea chiriei. Dat fiind faptul că falșii proprietari își deschid contul online, banca prin intermediul căreia se realizează tranzacția frauduloasă nu poate face nimic pentru a da de urma făptașilor.

„De obicei anunțurile sunt foarte avantajoase pentru a atrage clienții să cumpere, iar oferta face milioane de vizualizări. Am întrat în capcană, fără să mă gândesc că mi se poate întâmpla așa ceva. În martie am plătit un avans de 1750 de lei, iar când am contactat proprietarul după un timp pentru a vedea apartamentul acesta nu mi-a mai răspuns la telefon sau email” a declarat una din surse.


Autoritățile sunt legate de mâini

După o plângere realizată la Cyber Crime, răspunsul lor a venit ca o izbitură frontală pentru păgubit: „Aspectele semnalate de dumneavoastră nu constituie o infracțiune din domeniul criminalității informatice, internetul, în acest caz fiind folosit ca mijloc de comunicare.”

Cu buzunarul gol, victima a sesizat organele de poliție, care nu au soluții concrete: „Mi s-a spus că la poliție au venit zeci de persoane cu astfel de plângeri, dar în majoritatea cazurilor nu se poate rezolva problema. Procedura e atât de bine pusă la punct, încât doar o eroare din partea proprietarului cu identitate falsă poate salva situația” a adăugat bărbatul.


Se pare că autoritățile au luat la cunoștință acest fenomen care apare o dată cu începerea Festivalului Untold și nu numai, dar încă sunt în căutare de soluții pentru rezolvarea problemelor de acest gen. Nici site-urile unde se fac aceste anunțuri nu pot da de urma infractorilor, odată ce aceștia își șterg contul.

Falșii proprietari nu se lasă cu una cu două

Partea și mai proastă este că cei care pun astfel de anunțuri nu se mulțumesc cu faptul că au păcălit un singur client ghinionist care le-a căzut în plasă.


Pe aceeași rețetă, ei își schimbă identitatea la același anunț de închiriere de apartament pe perioada Untold și o iau de la capăt: „La ora actuală același anunț este publicat sub alt nume de utilizator, cu alte date de identificare. L-am contactat de pe altă adresă și a răspuns cu aceeași metodă, solicitând plata unui avans” a declarat victima.

Pentru a fi mai convingători cei care realizează astfel de fapte ilegale, dau detalii credibile despre apartamentul pe care îl dau spre închiriere, ba chiar propun semnarea unui contract între părți, după achitarea avansului. Sub masca demersurilor legale, se ascund însă persoane care fac bani grei de pe urma acestor afaceri frauduloase.


Cu banii luați și fără chirie pe perioada Untold, victimele rămân cu un gust amar de la un eveniment unde sperau că se vor simți minunat. În spatele acestuia însă se află adevărurile dureroase, care pătează atât imaginea festivalului, a clujenilor, cât și a orașului în ansamblul său. Și cum nici o pădure nu este fără uscături, nici anunțurile de închiriere a imobilelor pe perioada Untold nu sunt lipsite de capcane, iar autoritățile neputincioase în fața situației nu pot decât să ofere sfaturi cu privire la evitarea acestor incidente.

Autoritățile trag un semnal de alarmă pe perioada Untold

Se pare că problema nu e nouă. Și în ceilalți ani, mai ales în perioada Untold, autoritățile s-au confruntat cu astfel de cazuri, cărora nu le pot face față. Singurul lucru pe care îl pot face este să ofere sfaturi pentru evitarea fraudelor. În primul rând oamenii legii spun că trebuie să ne uităm cu atenție la forma în care este livrat anunțul și să fim precauți. Să citim de două ori oferta, iar dacă în aceasta sunt cuvinte „pompoase” sau detalii irelevante, iar prețul pare mult prea avatajos pentru condițiile oferite, atunci cu siguranță este vorba de o încercare de fraudare.

De asemenea dacă lipsesc detalii semnificative sau proprietarul este evaziv în răspunsuri, cel mai probabil anunțul este fals. Și poate cel mai important este faptul că oamenii care își caută chirie pe perioada Festivalului, nu trebuie să accepte să plătească un avans fără nici o dovadă legală a achitării sumei de bani.

Autoritățile mai spun că există și câteva „trucuri” prin care ne-am putea asigura că prorietarul care își dă spre închiriere imobilul este de încredere. Clienții ar trebui să insiste să se întâlnească personal cu proprietarul și să primească o garanție pentru suma plătită.

Cazurile de acest gen se înmulțesc în perioada marilor festivaluri din Cluj-Napoca, deoarece este vorba doar de câteva zile de chirie, timp prea scurt, care nu permite realizarea unui contract printr-o agenție imobiliară, ci doar o înțelegere mutuală între părți.

Ultimele Stiri
abonare newsletter