Actualitate

"The City Dark", cel mai premiat film despre lumină, în premieră la Cluj

Filmul The City Dark va avea premiera la Cluj, în 14 septembrie, de la ora 19.00, la Muzeul Etnografic al Transilvaniei. La eveniment va fi prezent regizorul Ian Cheney.

Cel mai premiat film despre lumină, în premieră la Cluj Cel mai premiat film despre lumină, în premieră la Cluj

Cel mai premiat film despre lumină, oraşe mari şi regăsirea cerului nopţii va putea fi vizionat la Cluj, săptămâna viitoare. Regizorul Ian Cheney va prezenta filmul. The City Dark este un documentar despre pierderea nopţii. Atunci când ajunge în New York City, plecând din mediul său rural din Maine, regizorul Ian Cheney pune o întrebare simplă : - Avem nevoie de stele ?

Mergând din Brooklyn la Mauna Kea, la Paris şi apoi mai departe, el explorează amenințarea asteroizilor-killer în Hawaii, urmărește țestoasele de incubație de-a lungul coastei din Florida şi salvează păsările rănite de pe străzile din Chicago. Cheney dezvăluie multitudinea implicațiilor unui pământ prea strălucitor prin luminile sale artificiale - inclusiv în creșterea numărului de cazuri de cancer la sân datorită expunerii la lumină nocturnă, precum şi despre o generație de copii crescuţi fără sa ştie că există o bucățică de univers, dincolo, mai sus de cer. Dispunând de astro-fotografii uimitoare şi de o distribuție compusă din câțiva dintre cei mai mari oameni de știință, The City Dark este cea mai reușită poveste despre poluarea luminoasă şi dispariția stelelor din universul nostru cotidian.


Anul 2015 a fost proclamat de către Organizația Națiunilor Unite drept Anul Internațional al Luminii și al Tehnologiilor bazate pe lumină. În acest cadru, cele mai importante instituții și actori din România și din străinătate pe acest domeniu (ambasade, asociații profesionale, intelectuali, cercetători, proiectanți, producători, etc) propun publicului un eveniment de anvergură și unic în România. LUMEN, Past, Present & Future va promova prezența și rolul luminii în viață, știință și cultură și importanța tehnologiilor bazate pe lumină pentru dezvoltarea echitabilă a societății globale.

Ultimele Stiri
abonare newsletter