Actualitate

Nicio plângere în cazul automatelor de bilete vandalizate. Angajaţii statului sunt în concediu

La mai bine de o săptămână de la izbucnirea scandalului automatelor de bilete vandalizate, pe care a fost inscripţionat ilegal numele oraşului Cluj-Napoca în limba maghiară, autorităţile locale nu au depus nicio plângere la Inspectoratul de Poliţie Judeţean Cluj pentru a putea fi începută o anchetă. Motivul este unul halucinant: angajaţii statului sunt în concediu.

Deşi reprezentanții unei organizații care militează pentru multilingvism, MOST – ACUM, susțin că ei sunt cei care au lipit numele orașului în limba maghiară pe automatele de bilete „în cadrul unei fapte ilicite”, autorităţile locale nu au depus o plângere la Poliţie.

Contactaţi telefonic, reprezentanţii Companiei de Transport Public (CTP) Cluj şi ai Primăriei Cluj-Napoca susţin că nu au depus încă o plângere pentru că marea majoritate a angajaţilor sunt în concediu, dar au dat asigurări că vor avea o poziţie pe marginea acestui subiect.


Cu mâinile legate

Oamenii legii susţin că au mânile legate pentru că trebuie să primească o plângere din partea proprietarului automatelor de bilete, în cazul de față CTP Cluj (companie subordonată Primăriei Cluj-Napoca), pentru a-i cerceta pe suspecți.

„Până în acest moment nu a fost depusă nicio plângere. Noi trebuie să fim sesizați de către proprietar. Proprietarul să aprecieze dacă s-au vandalizat, dacă s-au distrus. Aspectul lipirii numelui în limba maghiară pe automatele de bilete ține de ce apreciază proprietarul. Proprietarul dacă apreciază că s-a afectat ceva prin lipirea acelui autocolant ne sesizează. Trebuie să fie o plângere depusă”, au declarat reprezentanţii IPJ Cluj.


Grupul care militează pentru multilingvism MOST – ACUM, împreună cu organizaţia maghiară Musai Muszaj, au lansat o ipoteză halucinantă şi îi acuză pe angajaţii CTP Cluj (beneficiarii proiectului) că ei ar fi cei care au răzuit inscripţia Kolozsvar de pe automatele de bilete şi îi cer directorului companiei, Liviu Neag, să-i tragă la răspundere pe angajaţi pentru gestul făcut.

„Noi pe cei doi care au șters inscripția Kolozsvar i-am identificat și o să luăm măsurile care se impun în funcție de plângerile care se depun. Noi știm cine sunt persoanele”, au mai precizat reprezentanții IPJ Cluj.


Trei monumente vandalizate, trei plângeri depuse

Nu de acelaşi tratament din partea autorităţilor locale au avut parte mai multe monumente vandalizate din Cluj. În cazul vandalizării statuii lui Matei Corvin din Piaţa Unirii, Primăria Cluj-Napoca a depus imediat o plângere penală, iar edilul Clujului Emil Boc îi avertiza pe făptași că mai devreme sau mai târziu vor fi prinși. „Vreau să le transmit tuturor amatorilor de acte de vandalism cu privire la orice monument istoric din Cluj-Napoca să nu aibă liniște pentru că mai devreme sau mai târziu tot vor fi identificați”, spunea la momentul respectiv primarul Emil Boc.

Într-o situaţie asemănătoare este şi Obeliscul Carolina, care a fost vandalizat, persoane necunoscute desenând pe acesta cu vopsea roşie şi scriind câteva litere cu vopsea verde. Reprezentanţii administraţiei locale au precizat că vor face o sesizare la Poliţie.


Tot în ultima lună pereţii exteriori ai Bisericii Romano-Catolice „Sfântul Mihail” au fost mâzgăliţi cu graffiti, Poliţia fiind sesizată şi în acest caz.

Cine sunt cei care-şi asumă vandalizarea automatelor

Grupul MOST  - ACUM susţine că este compus din „activiști locali şi civili” și crede că „a scrie, a citi, a vorbi în limba maghiară sau în orice altă limbă minoritară oriunde și oricând în Ardeal este la fel de firesc ca în cazul limbii române”.


Reprezentanţii grupului susţin că vor să atragă atenţia asupra faptul că în Ardeal excluderea şi defavorizarea la nivelul limbii folosite este privită ca fiind normală.

„Acțiunile noastre doresc încurajarea sferei civile cât și a autorităților în formarea unui mediu lingvistic demn de tradițiile multiculturale ale orașului. Totodată dorim să ne desfășurăm activitatea ca civili, în afara vieții politice, prin mijloace pașnice”, mai susţin reprezentanţii organizaţiei MOST – ACUM.

Citeşte şi: Premieră în privința multilingvismului din Cluj-Napoca: automatele de bilete au și inscripția Kolozsvár, susţine Grupul de inițiativă civilă Muszáj-Musai - FOTO

Citeşte şi: Cine sunt cei care au lipit Kolozsvar pe automatele de bilete și ce îndemn au pentru clujeni

Citeşte şi: Încă o zi fără nicio plângere în cazul automatelor de bilete vandalizate. Îi pasă cuiva? - FOTO

Citeşte şi: Cine pune paie pe foc? Primăria Cluj-Napoca: „Automatele de bilete au fost inscripţionate FĂRĂ însemnul Kolozsvar”

Citeşte şi: Cine a îndrăznit să folosească Kolozsvar în loc de Cluj?

Citeşte şi: Creşte ŞOVINISMUL în Cluj? Denumirea „Kolozsvar” A FOST ŞTEARSĂ de pe noile automate de bilete - FOTO

Citeşte şi: Un alt monument din centrul Clujului a fost vandalizat. Primăria urmează să sesizeze Poliţia - FOTO

Citeşte şi: Biserică din Cluj, VANDALIZATĂ: Zidul lăcaşului de cult, mâzgălit cu graffiti. Poliţia a deschis o anchetă - FOTO

Citeşte şi: Statuia lui Matei Corvin, vandalizată. A fost stropită cu vopsea

Ultimele Stiri
abonare newsletter