Actualitate

Cine sunt cei care au lipit Kolozsvar pe automatele de bilete și ce îndemn au pentru clujeni

Reprezentanții unei organizații care militează pentru multilingvism, MOST – ACUM, susțin că ei sunt cei care au lipit numele orașului în limba maghiară pe automatele de bilete ”în cadrul unei fapte ilicite”. Polițiștii susțin că trebuie să primească o plângere din partea proprietarului automatelor de bilete, în cazul de față CTP Cluj (companie subordonată Primăriei Cluj-Napoca), pentru a-i cerceta pe suspecți.

„Lipirea denumirii Kolozsvár pe automatele de bilete a fost efectuată de MOST – ACUM. Membrii grupului MOST – ACUM au lipit inscripţiile acum câteva zile în cadrul unei fapte ilicite, faptă prin care automatele de bilete au fost considerate bilingve. Presa română şi maghiară locală, precum şi majoritatea locuitorilor oraşului o considerau ca o acţiune importantă în privinţa normalităţii. Tocmai succesul acţiunii dovedeşte că oraşul nostru este pregătit pentru o viaţă multilingvă de zi cu zi. Însă inscripţiile au fost îndepărtate de către Compania de Transport Public în circumstanţe necunoscute, cel mai probabil la ordinul conducerii. Potrivit opiniei grupului MOST – ACUM, gestul poate fi considerat ca o excludere lingvistică. În urma acţiunii s-a dovedit că ignorarea valorilor culturale nu mai este tolerată de către clujeni: inscripţiile Kolozsvár îndepărtate au fost deja înlocuite de necunoscuţi, aceştia scriind cu mâna denumirea oraşului pe automate. După părerea noastră, am ajuns la acel moment critic în care clujenii – români şi maghiari deopotrivă – trebuie să transmită un mesaj cu mijloacele lor modeste. Aşadar îi încurajăm pe locuitorii şi organizaţiile care se apreciază reciproc să substituie inscripţiile maghiare pe automate – reproducând cu mâna denumirea Kolozsvár sub „Cluj”. Cele mai creative şi originale inscripţii vor fi premiate şi postate pe pagina noastră de facebook”, susțin cei de la MOST – ACUM.

Inspectoratul de Poliție Județean Cluj susține că trebuie să primească o plângere din partea proprietarului automatelor de bilete pentru a-i cerceta pe reprezentanții MOST - ACUM. Proiectul automatelor de bilete aparține Companiei de Transport Public (CTP) Cluj, companie subordonată Primăriei Cluj-Napoca.


„Noi trebuie să fim sesizați de către proprietar. Proprietarul să aprecieze dacă s-au vandalizat, dacă s-au distrus. Noi pe cei doi care au șters inscripția Kolozsvar i-am identificat și o să luăm măsurile care se impun în funcție de plângerile care se depun. Noi știm cine sunt persoanele. Aspectul lipirii numelui în limba maghiară pe automatele de bilete ține de ce apreciază proprietarul. Proprietarul dacă apreciază că s-a afectat ceva prin lipirea acelui autocolant ne sesizează. Trebuie să fie o plângere depusă”,au declarat reprezentanții IPJ Cluj.

În alte cazuri similare, cum ar fi vandalizarea statuii lui Matei Corvin din Piața Unirii, Primăria Cluj-Napoca a depus imediat o plângere penală, iar edilul Clujului Emil Boc îi avertiza pe făptași că mai devreme sau mai târziu vor fi prinși. „Primăria a făcut plângere penală. În acest moment, Poliția municipiului Cluj-Napoca corelează datele pe care le are, atât cele vizuale cât și alte date specifice pentru identificarea și prinderea făptuitorilor. Vreau să le transmit tuturor amatorilor de acte de vandalism cu privire la orice monument istoric din Cluj-Napoca să nu aibă liniște pentru că mai devreme sau mai târziu tot vor fi identificați”, spunea primarul Emil Boc.


Citește și: Cine a îndrăznit să folosească Kolozsvar în loc de Cluj?

Citește și: Cine pune paie pe foc? Primăria Cluj-Napoca: „Automatele de bilete au fost inscripţionate FĂRĂ însemnul Kolozsvar” 


Citește și: Încă o zi fără nicio plângere în cazul automatelor de bilete vandalizate. Îi pasă cuiva? - FOTO

Ultimele Stiri
abonare newsletter