Actualitate

Când va fi legat Cluj-Napoca de Floreşti şi Apahida cu piste de biciclete?

Lucrările pentru realizarea de staţii pentru biciclete şi piste în Cluj-Napoca, Floreşti şi Apahida trebuiau încheiate în august 2013. Traseul pistelor în cele două comune a fost modificat în primăvara acestui an, ceea ce duce la un alt decalaj al proiectului.

Proiectul Bike Sharing care prevede crearea de staţii pentru biciclete şi piste în Cluj-Napoca, în Floreşti şi Apahida intră în stand-by iarna aceasta din cauza condiţiilor meteo nefavorabile derulării lucrărilor, dar şi a modificării traseelor pistei pe anumite porţiuni. Doar în primăvara lui 2014 va începe din nou lucrul la acest obiectiv de investiţii, cu o valoare de peste 17 milioane lei, bani din fonduri europene.

Contractul de finanţare a fost semnat în anul 2011, iar lucrările aveau ca termen de finalizare data de 16 august 2013, la un an de la ordinul de începere a lucrărilor, însă termenul a fost depăşit demult. De la semnarea contractului şi până acum, în Cluj-Napoca, s-au făcut o parte din cele 50 de staţii de self-service şi s-a lucrat la piste, după cum a explicat primarul Emil Boc în vara acestui an.


Conform ultimelor date puse la dispoziţie de reprezentanţii Primăriei Cluj-Napoca, în municipiu au fost amplasate aproximativ 10 staţii pentru biciclete în locaţii precum: Piaţa Mihai Viteazu, Calea Dorobanţilor, Calea Floreşti, strada Constantin Brâncuşi (înspre Piaţa Cipariu), strada Cardinal Iuliu Hossu, strada Observatorului ş.a. Despre pistele din cadrul proiectului, nimeni nu spune exact unde sunt amplasate şi ce fel de lucrări au fost realizate.

“Februarie 2014” se transformă în „toamna lui 2014”

În luna august, Emil Boc estima că până în februarie 2014 Bike-Sharing „va merge ca pe roate”, dar cel mai probabil acest termen nu va fi respectat, ţinând cont de stadiul în care se află acum proiectul. În comunele vecine, traseele pistelor au fost modificate, ceea ce duce la amânarea termenului anunţat de Boc în această vară. De altfel, reprezentanţii autorităţilor locale din Floreşti şi Apahida estimează că în vara sau toamna lui 2014 vor fi încheiate toate lucrările. “S-au amenajat până acum trei staţii pentru biciclete. Se lucrează în continuare la modificarea unor proiecte pentru că a fost necesar acest lucru. În primăvară reluăm lucrările şi să sperăm că până în toamna anului viitor să încheiem proiectul”, a explicat Grigore Fati, primarul comunei Apahida.


Traseul pistelor din Floreşti a fost schimbat

Nici în Floreşti, lucrările nu sunt atât de avansate încât să poată fi respectat termenul de finalizare anunţat de Emil Boc în vară. În Floreşti, traseul iniţial al pistei a fost modificat din cauză că era prea dificil. “S-a procedat la o reproiectare a traseelor. În Floreşti, traseul iniţial al pistelor s-a modificat deoarece nu era fiabil. Iniţial, pistele mergeau prin spatele Polus, Metro şi Valea Gârbăului, dar acum au fost modificate pe marginea drumului naţional, pe teren drept spre deosebire de vechiul traseu care era în pantă”, a explicat Marius Manu, directorul de achiziţii din cadrul Primăriei Floreşti.

Acum proiectul de modificare este în avizare la Bucureşti şi în primăvara lui 2014 vor începe lucrările. Reprezentanţii Primăriei Floreşti speră ca în vara anului viitor să fie încheiate lucrările la pistă. Până acum, în comună au fost realizate cele patru staţii pentru biciclete.


Piste pentru biciclete doar de formă

În prezent, în Cluj-Napoca există câteva piste pentru biciclete, dar potrivit celor care folosesc acest mijloc de transport, pistele sunt doar de formă din cauză că multe sunt amenajate pe trotuare, sunt înguste, se termină brusc şi nu sunt semnalizate.

Bike-Sharing prevede instalarea a 50 de staţii self-service de biciclete, din care 43 în municipiul Cluj-Napoca, 4 în comuna Floreşti şi 3 în comuna Apahida. De asemenea, clujenii vor avea la dispoziţie 540 de biciclete care vor veni după finalizarea tuturor staţiilor.


 

Ultimele Stiri
abonare newsletter