Actualitate

Dumitru Matiş, decanul FSEGA Cluj, la a doua tentativă de sinucidere

<p><strong><img src="documente/stories/2013/02_februarie/17/desc 02-18.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Pompierii clujeni au intervenit sâmbătă dimineaţa, în jurul orei 7.40 pe strada Săpătorilor din cartierul clujean Gheorgheni, unde au fost anunţaţi că o persoană a încercat să-şi pună capăt zilelor. </strong></p>

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Situaţii de Urgenţă (ISU) Cluj, Andrei Biriş, a declarat că bărbatul, care a încercat să-şi pună capăt zilelor aruncându-se de pe o clădire înaltă de 7 metri, are 61 de ani şi este în viaţă. A fost transportat la Unitatea de Primiri Urgenţe. Nu se cunoaşte motivul pentru care acesta a vrut să se sinucidă.


Cel care a încercat să-şi ia viaţa sâmbătă dimineaţa este Dumitru Matiş, decanul Facultăţii de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor Cluj. „Bărbatul a fost găsit în faţa casei sale de către soţie. A fost dus la spital. S-a început o anchetă pentru a stabili ce s-a întâmplat. Bărbatul se numeşte Dumitru M.“, a declarat pentru Monitorul de Cluj, Anca Sidonia Bolba, purtător de cuvânt la IPJ Cluj.

Surse medicale au declarat, pentru Monitorul de Cluj, că Dumitru Matiş are multiple traumatisme, fractură de bazin şi de coaste. "Rămâne internat sub observaţie medicală", au spus sursele citate.


Purtătorul de cuvânt al UBB, Laura Irimieş, a declarat pentru Monitorul de Cluj că Universitatea regretă incidentul. "Universitatea nu se pronunţă atâta timp cât nu există un raport oficial al poliţiei care să confirme tentativa de sinucidere. Indiferent că a fost tentativă de sinucidere sau accident, noi regretăm incidentul", a declarat Irimieş.

Control pe POSDRU la FSEGA. Șefa echipei de inspectori, fata profesorului concediat pentru hărțuire sexuală, Ilie Parpucea.

Dumitru Matiş nu se află la prima tentativă de sinucid. În 2012 s-a zvonit că Matiş ar fi încercat să se sinucidă după ce noul rector al Universităţii Babeş-Bolyai, Ioan Aurel Pop, a încercat să facă lumină în contabilitatea Universităţii. Pop ar fi impus un audit financiar la nivelul UBB-ului.


Cea de-a doua tentativă de sinucid a decanului Dumitru Matiş ar putea avea legătură un control mai amplu derulat la proiectele din programul POSDRU ale UBB. O echipă de control a realizat, în perioada 22 – 25 ianuarie, un control fără precedent la Universitatea Babeş-Bolyai (UBB) Cluj-Napoca, fiind verificate toate proiectele cu fonduri europene pe POSDRU.

Echipa a fost formată din 13 specialişti de la Ministerul Educaţiei şi Ministerul Muncii şi a fost condusă de Camelia Parpucea, fost consilier juridic la Prefectura Cluj. În momentul de faţă, Camelia Parpucea este ofiţer de verificare la Organismul Intermediar Regional pentru Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU). Trebuie subliniat faptul că şefa echipei de control, Camelia Parpucea este fiica lui Ilie Parpucea, profesorul care a fost implicat într-un scandal sexual în anul 2011, fiind exclus din UBB din această cauză. Verificarea proiectelor din cadrul POSDRU a fost inopinată, deşi în mod normal sunt anunţate astfel de controale. Mai mult, echipa de control a cerut pentru verificare atât documente de pe POSDRU cât şi documente care nu aveau nicio legătură cu tema controlului.


Ilie Parpucea, în vârstă de 63 de ani, a fost profesor de matematică la Facultatea de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor (FSEGA) din cadrul UBB. În urmă cu doi ani, el a fost implicat într-un scandal sexual, în urma căruia a fost exclus din UBB. Profesorul fiind filmat cu camera ascunsă în timp ce îi cerea favoruri sexuale unei studente de anul III de la FSEGA, pentru a o ajuta la licenţă. Parpucea a fost filmat într-o cameră de cămin de la Economica I, în timp ce era dezbrăcat şi îi spunea studentei: „Dezbracă-te că nu avem timp”. Ilie Parpucea a fost cercetat de Poliţie pentru hăţuire sexuală, iar conducerea UBB l-a dat afară pentru „comportament inadmisibil şi reprobabil”.

Dumitru Matiş a fost ales decan în 2012, el ocupând funcţia din 2003.



Citeşte şi:

TENTATIVĂ de SUICID la Cluj-Napoca

Fiica „profului de sex”, în control la UBB


Etichete: dumitru matis
Ultimele Stiri
abonare newsletter