Actualitate

Noi imagini de pe șantierul viitorului drum de legătură a Clujului la Autostrada Transilvania. Cum avansează lucrările?

Lucrările la drumul expres de la Tureni, care va asigura legătura dintre Autostrada Transilvania și DN1, avansează în teren. Sunt șanse mari ca la finalul acestui an Clujul să aibă asigurată conexiunea la autostradă.

Noi imagini de pe șantierul drumului expres  4, legătura A3 DN1 Tureni/Foto: LegatdeCluj youtube.com Noi imagini de pe șantierul drumului expres 4, legătura A3 DN1 Tureni/Foto: LegatdeCluj youtube.com

 

 


După inaugurarea drumului de legătură Oradea-A3, de la finalul lunii martie, următorul drum expres pregătit pentru inaugurare este Dex 4 Tureni. Potrivit raportării constructorului Dimex 2000-Con-A de la începutul lunii trecute, drumul Expres Tureni-Autostrada Transilvania a ajuns la aproximativ 15% execuție și ar putea fi terminat în decembrie 2024, înainte de termenul contractual stabilit pentru februarie 2025. 

Drumul expres prin Tureni, un proiect de impact asupra traficului

Noi imagini surprinse pe întreg traseul lucrărilor, pe o distanță de circa 5 km, arată cum avansează lucrările atât în zona viaductului peste pârâul Valea Racilor, a zonei de subtraversare a drumului comunal, precum și a lucrărilor de asfaltare necesare devierii temporare a circulației, dar surprinde și lucrările din zona pasajului peste drumul agricol și de subtraversare a DC 85. Astfel, au fost executate lucrări de forare piloți pentru zidurile de sprijin, iar în zona bretelei Tureni-A3 Turda sunt mobilizate o serie de utilaje și muncitori antrenați în lucrările de execuție din zonă. 


În traseu, drumul expres are o lungime de 5 kilometri, plus alți 10 kilometri ce reprezintă bretele nodurilor rutiere de la DN 1 și A3.

Profilul este de drum expres cu o lățime a benzii de circulație de 3,5 metri, un acostament lat de 2,25 metri și spațiu median de 3 metri lățime unde se montează separatoarele de sens.


Proiectul include 7 poduri și viaducte, din care cel mai lung va fi la kilometrul 4 peste Valea Racilor, un viaduct cu 6 deschideri și o lungime totală de 258 de metri din care tablierul are 246 metri. Alți 10 kilometri reprezintă lungimea bretelelor de la nodurile Autostrada Transilvania și DN 1, iar bretelele vor dispune de două benzi.

La începutul primăverii, pe șantier erau mobilizați 241 de muncitori și 176 de utilaje în teren, potrivit Direcției Regionale de Drumuri și Poduri Cluj. 


Dacă va reuși să-și mențină o bună mobilizare pe șantier, contructorul Dimex 2000-Con-A ar putea avansa substanțial în perioada lunilor de vară, astfel că drumul expres de la Tureni să fie deschis circulației pe final de an.  

Drumul de legătură a Clujului la autostradă va avea un impact substanțial asupra traficului și va elimina traficul de tranzit din Turda. 


Peste 1.100 km de autostradă și drumuri de mare viteză

În prezent, în România se circulă pe mai bine de 1.100 de kilometri de autostradă și drum expres, după inaugurarea drumului de legătură Oradea-A3 (19 km) și darea în trafic a 13 kilometri din Autostrada Bucureștiului A0.

Anul trecut, după inaugurarea segmentului de 16 km dintre Chețani și Câmpia Turzii, Clujul se plasa în top 10 în cadrul județelor cu cei mai mulți kilometri de autostradă.

CITEȘTE ȘI: 
Clasamentul judetelor cu cei mai mulți kilometri de autostradă. Clujul, în TOP 10.

Astfel, în decembrie 2023, România număra 1.074 de kilometri de autostrăzi și drumuri expres, odată cu inaugurarea secțiunii Chețani-Câmpia Turzii (A3), dar și a deschiderii traficului pe segmentul Nușfalău-Suplacu de Barcău, din septembrie 2023.  

Potrivit unui clasament al județelor cu cel mai mare număr de kilometri de autostradă, Clujul se plasează pe locul șapte. De altfel, potrivit specialiștilor, lungimea autostrăzilor/drumurilor expres pe județe este în strânsă legătură cu dezvoltarea economică a acestora.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Va fi gata drumul expres care leagă Tureniul de A3 în 2024? Pro Infrastructura: „Va avea maxi-impact în trafic. Sunt șanse să termine la limită”.

Clasamentul judetelor cu cei mai mulți kilometri de autostradă. Clujul, în TOP 10.

S-a deschis circulația pe secțiunea Chețani-Câmpia Turzii a Autostrăzii Transilvania! „Este o inaugurare curată, fără artificii birocratice”. VIDEO

Ultimele Stiri
abonare newsletter