Actualitate

Oradea-Autostrada Transilvania. Primul drum expres din Ardeal, cu o lungime de 19 km, deschis circulației.

După zeci de ani de amânări și promisiuni neonorate, primul drum expres din Ardeal, care face legătura între Oradea și Autostrada Transilvania, a fost deschis circulației.

Drumul de legătură Oradea-Autostrada Transilvania, deschis circulației/Foto: Sorin Grindeanu Facebook.com Drumul de legătură Oradea-Autostrada Transilvania, deschis circulației/Foto: Sorin Grindeanu Facebook.com

 

 


„Se circulă de astăzi pe DEx16 (Centura Oradea-A3), județul Bihor!”, a anunțat, joi, ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu. 

 


Drumul în lungime de 19 km asigură legătura între Oradea și Autostrada Transilvania (Biharia).

CITEȘTE ȘI: 
După 35 de ani de promisiuni și amânări se deschide primul drum expres din vestul țării. Prima inaugurare în an electoral - 19 km de drum de legătură Oradea-Autostrada Transilvania.

La finalul lunii trecute, Asociația Pro Infrastructura (API) semnala că lucrările la primul drum expres din Ardeal se apropie de final, astfel încât până la finalul lunii martie vom avea parte de prima inaugurare din acest an a unui proiect de infrastructură majoră.


Drumul de 19 km este construit la profil de drum expres pe 13 km, iar pe 6 km este profil de drum național cu 4 benzi, cu separator între sensuri. Contractul în valoare de 546 de milioane de lei (fără TVA) a fost finanțat din bani europeni. 

„Drumul Expres Oradea-A3 se va adăuga în următorii ani conexiunii rutiere de mare viteză Via Carpatia, care va face legătura între nordul și sudul Europei. La ora actuală contractul pentru construcția unei noi secțiuni de 121 de km care va tranzita România (drumul expres Arad - Oradea) este în procedură de licitație”, a anunțat Sorin Grindeanu. 


Următorul drum expres pregătit pentru inaugurare este Dex 4 Tureni. Drumul Expres Tureni-Autostrada Transilvania a ajuns la aproximativ 15% execuție și ar putea fi terminat în decembrie 2024, potrivit estimărilor constructorului.

În 2023, România a depășit pragul de 1.000 km de autostradă și drum expres. Clujul se plasează în top 10 în cadrul județelor cu cei mai mulți kilometri de autostradă.


Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

După 35 de ani de promisiuni și amânări se deschide primul drum expres din vestul țării. Prima inaugurare în an electoral - 19 km de drum de legătură Oradea-Autostrada Transilvania.

Drumul Expres Tureni-Autostrada Transilvania ar putea fi finalizat în decembrie

Ultimele Stiri
abonare newsletter