Economie

Clasamentul judetelor cu cei mai mulți kilometri de autostradă. Clujul, în TOP 10.

Anul trecut, România a depășit pragul de 1.000 km de autostradă și drum expres. Clujul se plasează în top 10 în cadrul județelor cu cei mai mulți kilometri de autostradă.

Topul județelor cu cei mai mulți kilometri de drumuri rapide/Foto: Deschiderea circulației pe secțiunea Chețani-Câmpia Turzii (A3), 21 decembrie 2023/Foto: CNAIR Facebook.com Topul județelor cu cei mai mulți kilometri de drumuri rapide/Foto: Deschiderea circulației pe secțiunea Chețani-Câmpia Turzii (A3), 21 decembrie 2023/Foto: CNAIR Facebook.com

 

 


Potrivit datelor oficiale, în 2024, România are contracte de infrastructură în execuție pentru mai bine de 800 de km de drum de mare viteză. Pe baza unor scenarii optimiste, în total, la finalul acestui an ar putea fi dați în folosință peste 150 de km de autostradă și drum expres. 

 


În prezent, România numără 1.074 de kilometri de autostrăzi și drumuri expres, odată cu inaugurarea secțiunii Chețani-Câmpia Turzii (A3), dar și a deschiderii traficului pe segmentul Nușfalău-Suplacu de Barcău, din septembrie 2023.  

CITEȘTE ȘI: 
S-a deschis circulația pe secțiunea Chețani-Câmpia Turzii a Autostrăzii Transilvania! „Este o inaugurare curată, fără artificii birocratice”. VIDEO

În același timp, 21 de județe au încheiat anul trecut fără niciun kilometru de autostradă. 


Potrivit unui clasament al județelor cu cel mai mare număr de kilometri de autostradă, Clujul se plasează pe locul șapte. De altfel, potrivit specialiștilor, lungimea autostrăzilor/drumurilor expres pe județe este în strânsă legătură cu dezvoltarea economică a acestora.

Clujul, în TOP 10 după numărul de kilometri de autostradă

Harta distribuției kilometrilor de drumuri rapide pe fiecare județ, la finalul anului 2023, plasează Timișul pe prima poziție, fiind județul cu cea mai dezvoltată infrastructură rutieră (drumuri de mare viteză) 106 kilometri de autostradă (A1 și A6). Pe locul secund este Călărași cu 103 kilometri din Autostrada Soarelui A2. De asemenea, județul Alba este inclus în TOP 3, cu 98 de kilometri de autostradă (A1 și A10).
Clasamentul județelor cu cei mai mulți kilometri de drumuri rapide:
-Timiş 106
-Călăraşi 103
-Alba 98
-Bucureşti + Ilfov 91
-Constanţa 88
-Hunedoara 81
-Cluj 79
-Olt 72
-Sibiu 67
-Arad 65
-Mureş 44
-Argeş 40
-Giurgiu 32
-Dâmboviţa 31
-Prahova 30
-Ialomiţa 17
-Bacău 16
-Sălaj 14
-Braşov 6
-Bihor 5


Distribuția kilometrilor de drumuri rapide pe fiecare județ, la finalul anului 2023/Foto: pecifre.ro

 

Pe de altă parte, 21 de județe din România termină anul 2023 fără niciun kilometru de autostradă și drum expres:


Bistriţa-Năsăud 0 km, Botoşani 0 km, Brăila 0 km, Buzău 0 km, Caraş-Severin 0 km, Covasna 0 km, Dolj 0 km, Galaţi 0 km, Gorj 0 km, Harghita 0 km, Iaşi 0 km, Maramureş 0 km, Mehedinţi 0 km, Neamţ 0 km, Satu Mare 0 km, Suceava 0 km, Teleorman 0 km, Tulcea 0 km, Vâlcea 0 km, Vaslui 0 km, Vrancea 0 km. 

Astfel, dezvoltarea rețelei de drumuri rapide este încă deficitară în multe județe ale României.

PIB-ul pe cap de locuitor, mai mare cu 25% în județele care au cel puțin un tronson de autostradă

Potrivit unei analize UBB realizate în toamna anului trecut, PIB-ul pe cap de locuitor este cu 25% mai mare în județele care au cel puțin un tronson de autostradă față de județele fără autostradă.

Din nefericire, până în prezent, România a reușit să realizeze în medie mai puțin de 45 de kilometri de autostradă pe an.

CITEȘTE ȘI: 
România nu reușește să treacă „pragul mediocrității” la construcția de autostrăzi. Mai puțin de 50 km de drum, construiți în 2023.

Datele arată că lungimea autostrăzilor pe județe corelează cu dezvoltarea economică a acestora, județele cu autostradă având, în medie, un PIB pe cap de locuitor semnificativ mai ridicat decât județele fără autostradă”, arată datele analizei realizate de cercetătorii UBB.

Clujul, Timișul, Brașovul și Constanța sunt județele cu cel mai mare PIB mediu județean pe cap de locuitor. În ceea ce privește dotarea cu infrastructură, în afară de zona București-Ilfov, județele care stau cel mai bine la kilometri de autostrăzi sunt Timișul, Călărașiul, Alba, Constanța și Hunedoara.

Lungimea totală actuală a drumurilor de mare viteză este de 1.074 de kilometri. Celelalte țări din regiune stau mult mai bine la capitolul lungimii totale a autostrăzilor raportată la suprafața țării.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

S-a deschis circulația pe secțiunea Chețani-Câmpia Turzii a Autostrăzii Transilvania! „Este o inaugurare curată, fără artificii birocratice”. VIDEO

Analiză UBB: PIB-ul pe cap de locuitor, mai mare cu 25% în județele care au cel puțin un tronson de autostradă

Peste 800 de km de drum expres din România, cu contracte de execuție. Secțiunea de 15 km dintre Chețani și Câmpia Turzii, deschisă circulației la început de decembrie

Autostrada Transilvania. România atinge borna de 1.000 km de autostradă, prin deschiderea segmentului Nușfalău-Suplacu de Barcău.

abonare newsletter