Actualitate

Posesia de canabis pentru consum ar putea să nu mai fie pedepsită cu închisoarea. Propunere în Senat pentru dezincriminare

O propunere legislativă privind dezincriminarea posesiei de canabis pentru consum a fost înregistrată la Senat de un grup de parlamentari.

Posesia de canabis pentru consum ar putea nu mai fie pedepsită cu închisoarea. FOTO: Pixabay Posesia de canabis pentru consum ar putea nu mai fie pedepsită cu închisoarea. FOTO: Pixabay

 

 


Deținerea de cantități mici de canabis, destinate consumului propriu, ar putea să nu mai fie pedepsită cu închisoarea.  Mai mulți parlamentari au trimis recent un proiect legislativ la Senat pentru dezincriminarea posesiei de canabis pentru consum. Potrivit propunerii legislative, pentru deținerea unei cantități de până la trei grame de canabis, sancțiunea va fi amenda, nu închisoarea, ca în prezent, scrie Avocat.net.

 


Proiectul legislativ vizează modificarea Legii 143/2000 privind prevenirea și combaterea traficului și consumului ilicit de droguri, în sensul dezincriminării deținerii, pentru consum propriu, a unor cantități mici de canabis. Printre inițiatori se numără mai mulți parlamentari care s-au alăturat partidului lui Dacian Cioloș, Reper, dar și un deputat USR.

Sumele obținute, folosite pentru prevenire

Dacă proiectul va fi adoptat, deținerea de canabis, în limita a trei grame, pentru consum propriu va reprezenta o contravenție, nu o infracțiune, ca acum, și va putea fi sancționată cu amendă cuprinsă între 1.000 și 3.000 de lei. Astfel, se introduce o excepție de la regula actuală, potrivit căreia „cultivarea, producerea, fabricarea, experimentarea, extragerea, prepararea, transformarea, cumpărarea sau deținerea de droguri de risc pentru consum propriu, fără drept, se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă”.


Potrivit propunerii legislative, sumele obținute din amendarea celor prinși de polițiști cu cantități mici de canabis vor fi folosite pentru finanțarea programelor naționale de prevenire și asistență medicală, psihologică și socială a consumatorilor de droguri.

Consumul medicinal nu se va sancționa

De asemenea, proiectul stabilește că deținerea de canabis medicinal destinat consumului personal pentru care există o prescripție medicală nu se va sancționa nici cu închisoarea, nici cu amendă.


Reglementarea posesiei de canabis medicinal destinat consumului personal pentru care există o prescripție medicală va trebui să apară, în cel mult 60 de zile de la intrarea în vigoare a măsurii amintite mai sus, printr-o lege specială privind regimul juridic al plantei de canabis, al substanțelor și preparatelor ce conțin canabis, ce sunt utilizate în scop medical.

„Această schimbare reprezintă standardul minim al statelor care au dezincriminat deja posesia de canabis pentru consum propriu, în Europa existând această măsură în intervale de până la 3 grame în Belgia și de până la 100 de grame în Spania. Astfel, în doar câteva dintre exemplele relevante, canabisul a fost dezincriminat pentru cantităţi de până la 10 grame în Republica Cehă, 7,5 grame în Estonia, 15 grame în Israel, 3 grame în Luxemburg, 25 de grame în Portugalia, iar Germania pregătește acum dezincriminarea a până la 30 de grame pentru posesie în vederea consumului personal. Considerăm că în România se poate aplica cu uşurinţă limita inferioară, de până la 3 grame, asemănător cu legislația din Belgia și Luxemburg”, susțin inițiatorii măsurii.


Pentru a se aplica, proiectul de lege trebuie adoptat de Parlament, promulgat de președintele țării și publicat în Monitorul Oficial.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Se legalizează sau nu canabisul medicinal? „Avem un 1,5 milioane de fumători de canabis în România. Știți câte voturi înseamnă asta?”

Ultimele Stiri
abonare newsletter