Actualitate

Bihorul „a furat startul”. Cum arată primii kilometri de drum expres din Ardeal? Drumul de legătură Cluj-A3 ar putea fi realizat abia în doi ani

Legătura rutieră dintre Centura Oradea și Autostrada Transilvania avansează subsanțial, context în care primii kilometri de drum expres din Ardeal ar putea fi inaugurați în acest an. Între timp, drumul de legătură Cluj-A3 a fost lansat în licitație publică, iar în prima parte a lunii aprilie ar putea fi înregistrate ofertele de execuție.

Primii kilometri de drum expres din Ardeal/foto: Asociația Pro Infrastructura Facebook.com Primii kilometri de drum expres din Ardeal/foto: Asociația Pro Infrastructura Facebook.com

 

 


La sfârșitul lunii februarie 2023, proiectul drumului de legătură Cluj-Autostrada Transilvania a fost scos la licitație pentru execuție. Realizarea acestui tronson va permite o conexiune directă între A3 (Turda) și DN1 (Zona Tureni).

 


Între timp, lucrările din teren avansează de cealaltă parte a Autostrăzii Transilvania, astfel încât cei 13 km dintre Autostrada A3 și DN1 (Calea Borșului) ar putea fi inaugurați în decembrie 2023.

Primii kilometri de drum expres din Ardeal

Antreprenorul Strabag este foarte bine mobilizat și are șanse mari să inaugureze cei aproximativ 13 kilometri de drum expres veritabil (DEx11) dintre Autostrada A3 și DN1 (Calea Borșului) în decembrie 2023, cu 3 luni înainte de termenul contractual actual, martie 2024, potrivit anunțului făcut joi de Asociația Pro Infrastructură


„Primii kilometri de drum expres din Ardeal sunt în grafic pentru 2023.

Din păcate, ceilalți ~6 km dintre Calea Borșului și girația Sântandrei a Centurii Oradea sunt blocați de problema de la kilometrul 6, acolo unde autoritățile locale insistă cu modificarea soluției tehnice licitate și contractate, chiar dacă toate demersurile birocratice sunt făcute pentru soluția sensului giratoriu cu bretele de acces în Str. Augustin Maior. 


Este posibil să se ajungă la un litigiu complicat și de durată în instanță”, notează reprezentanții API.

În condițiile unor posibile complicații pentru segmentul de 6 km, legătura completă dintre Centura Oradea și Autostrada Transilvania ar putea să nu fie realizată în acest an. 


„În loc să avem o conexiune directă și completă între A3 și Centura Oradea la finalul acestui an, sunt șanse din ce în ce mai mari ca șoferii să intre tot prin oraș între Centura Oradea și noul nod DN1-DEx11, aglomerând inutil străzile din oraș și pierzând minute bune în trafic. De zgomot, poluare sau siguranță rutieră nici nu mai vorbim”, arată reprezentanții API. 

Contractul pentru cei 18,96 kilometri de drum care să lege Oradea de Autostrada A3 a fost semnat cu austriecii de la Strabag în 21.07.2021 pe suma de 546 milioane lei fără TVA și prevede 6 luni de proiectare și 24 de execuție.

Drumul expres Cluj-Autostrada Transilvania ar putea fi realizat în doi ani

Anunțul de licitație pentru construirea Drumului Expres Turda – Tureni a fost publicat, joi, 23 februarie, în sistemul electronic de achiziții publice (SEAP).

Valoarea estimată a contractului este de 569,23 de milioane de lei.

Obiectul contractului îl reprezintă execuția lucrărilor la drumul expres dintre Autostrada A3 (Zona Turda) și Drum Național DN1 (Zona Tureni).

Durata contractului este compusă din: perioada de execuție de 18 luni și perioada de garanție de minim 60 de luni. Astfel, drumul expres ce va lega Clujul de Autostrada Transilvania ar putea fi realizat în termen de circa doi ani de zile, dacă nu vor fi înregistrate contestații pe parcurs. 

Termenul limită pentru depunerea ofertelor este 10 aprilie 2023, potrivit calendarului actual din SEAP.

Drumul Expres va asigura legătura dintre două căi principale de transport: autostrada A3 (Turda) și drumul național european DN1/E81 în zona localităţii Tureni. 

Acesta va degreva traficul greu şi de tranzit din municipiul Turda, și va reduce timpii de parcurs între zona metropolitană Cluj și Autostrăzile A10 Turda – Sebeş și A3 Transilvania, contribuind la reducerea emisiilor de noxe din mediul urban al municipiului Turda care este traversat în prezent de DN1 şi DN 15.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Drumul expres Cluj-Autostrada Transilvania, lansat în licitație publică. Proiectul va fi realizat în mai puțin de doi ani

TOATE tronsoanele centurii metropolitane au fost scoase la licitație. UN MILIARD de euro, valoarea totală a contractelor

Ultimele Stiri
abonare newsletter