Actualitate

Locuințe din Cluj și Sibiu, racordate ILEGAL la sistemul de gaze pentru facturi mai mici. Prejudiciu de 100.000 de euro pentru furnizor

Trei angajați unei companii de distribuție de energie electrică și gaze au racordat ilegal la sistemul de gaze mai multe locuințe din Cluj și Sibiu, ca locatarii să beneficieze de facturi mai mici.

Percheziții în cadrul unui dosar penal cu locuințe racordate ilegal la sistemul de gaze / Foto: IPJ Cluj Percheziții în cadrul unui dosar penal cu locuințe racordate ilegal la sistemul de gaze / Foto: IPJ Cluj

 

 


Angajații unei companii de distribuție de energie electrică și gaze au modificat contoarelor de măsurare a gazelor naturale pentru a plăti facturi mai mici. Aceștia au racordat ilegal la sistemul de gaze mai multe locuințe din Cluj și Sibiu din anul 2018 până în prezent.

Pe 26 ianuarie 2023, poliţiştii din Câmpia Turzii și un procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Turda au efectuat 16 percheziţii domiciliare, în judeţele Cluj şi Sibiu, în cadrul unui dosar penal.


Dosarul viza deteriorarea, modificarea, fără drept, sau blocarea funcţionării echipamentului de măsurare a consumului de gaze naturale furnizate.

Cum s-a petrecut infracțiunea

„În cadrul cercetărilor, s-a constatat faptul că o companie de distribuţie a energiei electrice şi gazelor naturale ar fi fost prejudiciată de aproximativ 100.000 de euro, prin racordarea ilegală a unor imobile la sistemul de distribuţie a gazelor naturale. Activitatea infracţională s-ar fi derulat începând din anul 2018 şi până în prezent.


În fapt, trei foşti angajaţi ai respectivei companii ar fi adus modificări contoarelor de măsurare a gazelor naturale, mai precis ale indexurilor, influenţând astfel generarea unor consumuri mai mici decât valoarea reală, implicit şi a facturilor înregistrate.

Percheziții / Foto: IPJ Cluj

În urma celor 16 percheziţii efectuate în localităţile Turda, Mihai Viteazu şi Agnita, din judeţul Sibiu, au fost descoperite şi ridicate mai multe contoare de gaz, părţi componente ale acestora, telefoane mobile, laptop-uri, dar şi înscrisuri relevante pentru soluţionarea în continuare a cauzei. De asemenea, au fost ridicaţi 2.500 de lei şi a fost indisponibilizat un autoturism”, a explicat IPJ Cluj.


 Bani găsiți în timpul perchezițiilor / Foto: IPJ Cluj

În baza mandatelor de aducere, au fost aduse la sediul unităţii de poliţie, în vederea audierilor, 29 de persoane, urmând a fi dispuse măsurile legale care se impun.

CITEȘTE ȘI:

Cardurile pentru energie, distribuite de săptămâna viitoare. Banii pentru facturi vor putea fi folosiți din februarie

Amenzi de 2,4 milioane lei operatorilor reţelelor de distribuţie a energiei electrice care nu citesc indexul la timp

abonare newsletter