Economie

Amenzi de 2,4 milioane lei operatorilor reţelelor de distribuţie a energiei electrice care nu citesc indexul la timp

Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei i-a amendat pe operatorii reţelelor de distribuţie a energiei electrice cu 2,4 milioane lei pentru depăşirea frecventă a intervalului de trei luni pentru citirea indexului, informează ANRE.

Electrician la tabloul electric. Sursă foto depositphotos.com

 

„La sfârşitul anului 2022, am dispus acţiuni de control inopinate la operatorii de distribuţie a energiei electrice, prin care am verificat modul de îndeplinire a obligaţiei de citire a indexului grupului de măsurare a energiei electrice la un interval de timp care nu trebuie să depăşească 3 luni, în cazul clienţilor casnici, aşa cum prevede art. 45 alin. (10) din Legea energiei electrice şi a gazelor naturale nr. 123/2012, cu modificările şi completările ulterioare. În urma finalizării acţiunilor de control, inspectorii au constatat depăşiri frecvente a intervalului de 3 luni pentru citirea indexului grupului de măsurare a energiei electrice, toţi operatorii de distribuţie verificaţi fiind sancţionaţi cu amenzi contravenţionale", a subliniat preşedintele ANRE, Dumitru Chiriţă.


Astfel, E-Distribuţie Muntenia, E-Distribuţie Banat, E-Distribuţie Dobrogea, Distribuţie Energie Electrică România, Distribuţie Energie Oltenia şi Delgaz Grid au fost sancţionate cu câte 400.000 de lei fiecare.

Reprezentanţii autorităţii menţionează că ANRE va continua să monitorizeze respectarea prevederilor legale în vigoare pentru a remedia orice încălcări care afectează consumatorii de energie electrică şi gaze naturale.


„Fac precizarea că, începând cu data de 16.12.2022, amenda contravenţională pentru nerespectarea de către operatorul de distribuţie a obligaţiei de citire a indexului grupului de măsurare al clientului final casnic la un interval de timp de maximum 3 luni s-a modificat şi este cuprinsă între 100.000 lei şi 1.000.000 lei. Amenzile contravenţionale aplicate de ANRE se constituite integral ca venit la bugetul de stat", a precizat Chiriţă.

sursă foto depositphotos.com

CITEȘTE ȘI:

Peste 500 de localităţi din Ucraina nu au energie electrică din cauza bombardamentelor rusești. Zona Harkov, cea mai afectată

Pană uriașă de curent în Republica Moldova, după un bombardament în Ucraina. Țara nu mai primește energie electrică din România

Chiriile cresc în 2023! Piața imobiliară, afectată de plafonarea prețurilor la energie și majorarea impozitului pe venit

Ultimele Stiri
abonare newsletter