Ştiri din Transilvania

Autostrada Sebeș-Turda, șoseaua promisiunilor neonorate. Pe A10, șoferii vor circula la anul și la mulți ani!

După ce reprezentanții Asociației Pro Infrastructură au semnalat ani în șir că lucrările de pe Autostrada A10 Sebeș-Turda întârzie masiv, în sfârșit, drumarii Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) recunosc că firmele de construcție bat pasul pe loc.

 

 


Mai 2020. Prim-ministrul Ludovic Orban, vicepremierul Raluca Turcan și ministrul Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor, Lucian Bode, efectuează o vizită de lucru pe șantierul loturilor 1 și 2 de pe Autostrada A10 Sebeș-Turda, cele două tronsoane rămase din șoseaua de mare viteză în lungime totală de 70 km.

 


„Mă bucur să văd o mobilizare şi pe lotul 1 şi pe lotul 2, dar este loc de mai bine. Cel puţin aici (lotul 2 – n.r.), matematic, este nevoie de mobilizare mult mai mare, mult mai bună pentru a ne încadra în termen. Termenul este noiembrie 2020, termen până la care vrem să dăm în trafic cei 40 de kilometri ai Autostrăzii Sebeş-Turda cu cele două loturi”, a promis atunci Lucian Bode.

August 2020. La nici trei luni de la vizita lui Orban&Co. pe șantierul Autostrăzii Sebeș-Turda, CNAIR recunoaște că deschiderea circulației pe primul lot al A10 se amână pentru primăvara anului viitor. Deși stadiul lucrărilor este de peste 90%, tronsonul „nu poate fi funcțional înainte de sfârșitul lunii aprilie 2021”, au declarat reprezentanții CNAIR.


Practic, după promisiunile bombastice ale șefilor din Guvernul României, CNAIR a recunoscut ceea ce specialiștii Asociației Pro Infrastructură și redactorii Monitorul de Cluj au prezentat timp de ani întregi: lotul 1, construit de asocierea condusă de italienii de la Impresa Pizzarotti & CSpA, nu va fi terminat nici în 2020. Termenul asumat inițial era, atenție!, octombrie 2016.

Vizitele pe șantier, praf în ochi. Lucrările continuă în același ritm.

Septembrie 2020. Directorul general al CNAIR, Mariana Ioniță, face o vizită inopinată pe loturile 1 și 2 ale Autostrăzii A10 Sebeș-Turda. „Mobilizarea este acceptabilă, dar poate fi îmbunătățită, cu atât mai mult cu cât beneficiarul și-a îndeplinit toate obligațiile, chiar și cele financiare”, a precizat Ioniță. Termenul asumat de constructor era 30 noiembrie 2020.


Situația rămâne însă catastrofală pe lotul 2, construit de asocierea condusă de grecii de la Aktor SA unde, deși termenul asumat era tot sfârșitul lunii noiembrie 2020 (cu precizarea că termenul inițial era octombrie 2016), muncitorii au trecut pe modul Meșterul Manole, demolând lucrările executate în ultimii ani, care nu au fost protejate la timp

Octombrie 2020. Reprezentanții CNAIR, „din nou pe șantierul Sebeș-Turda”. „Pe lotul 1, lucrările sunt conform graficului asumat de către antreprenor. Pe lotul 2, lucrările sunt în continuare sub așteptări, șantierul fiind slab organizat”, se arată într-un mesaj succint pe pagina de Facebook a Companiei de Drumuri.


Șoferii, dar și noi, ne întrebăm pe bună dreptate. Care grafic asumat? Căci după patru ani de la depășirea termenului fixat la semnarea contractului, au survenit amânări peste amânări – cea mai recentă promisiune fermă fiind noiembrie 2020. Cu toate acestea, nicio mașină nu a reușit să circule pe A10 în afara celor două tronsoane inaugurate deja, ce-i drept, și ele cu întârziere.

Reziliază CNAIR contractul cu constructorii în ultima clipă?

Deși stadiul fizic al lucrărilor pe lotul 1 este de peste 90%, există încă posibilitatea ca înțelegerea între CNAIR și constructori să fie „ruptă”. Nu ar fi prima oară când Compania de Drumuri recurge la un asemenea gest – contractul pentru lotul 3 al Autostrăzii A1 Lugoj-Deva a fost reziliat la un stadiu fizic de 99%!

Dacă pentru italienii de la Impresa Pizzarotti se așteaptă penalizări, pentru grecii de la Aktor reprezentanții Asociației Pro Infrastructură au o singură speranță: că nu va mai obţine niciodată contracte de infrastructură de transport în România, fiind evident că nu deţine capacitatea organizatorică şi umană să ducă la bun sfârşit proiecte de o asemenea anvergură.

„Dacă în două săptămâni nu vine cu contractele şi cu utilajele necesare pentru lucru la lotul 2, vom rezilia contractul”, declara fostul ministru al Transporturilor, Răzvan Cuc, în iunie 2019. Încă de la momentul preluării mandatului său, la sfârşitul lunii februarie 2019, el amenința că va rezilia contractul cu Aktor SA. Bineînțeles, acest lucru a rămas la stadiul „petardă” de politician, iar șoferii mai rămân cu buza umflată cel puțin până anul viitor.

Cum s-au tărăgănat cei 70 km ai Autostrăzii A10 Sebeș-Turda?

Lot 1 (17 km): Sebeș – Pârâul Iovului, SC Impresa Pizzarotti & C SpA

Semnare contract: noiembrie 2014
Termen inițial de finalizare: octombrie 2016
Recepție finală: ?!?!?!

Lot 2 (24,25 km): Pârâul Iovului – intrare Aiud, Aktor SA

Semnare contract: noiembrie 2014
Termen inițial de finalizare: octombrie 2016
Recepție finală: ?!?!?!

Lot 3 (12,45 km): intrare Aiud – nod Decea, Tirrena Scavi SpA

Semnare contract: aprilie 2014
Termen inițial de finalizare: martie 2016
Recepție finală: iulie 2018

Lot 4 (16,30 km): nod Decea – Turda, Porr

Semnare contract: aprilie 2014
Termen inițial de finalizare: martie 2016
Recepție finală: iulie 2018

CITEȘTE ȘI:

Bani cu țârâita! A10 Sebeș-Turda, printre cele mai vitregite lucrări. Cum să avanseze constructorii cu restanțe? Până acum, 1,65 miliarde de lei „tocați” pe 70 km!

 

Același ritm jalnic. Noiembrie 2020, termen nerealist pentru Autostrada Sebeș-Turda!


 

Ultimele Stiri
abonare newsletter