Actualitate

Același ritm jalnic. Noiembrie 2020, termen nerealist pentru Autostrada Sebeș-Turda!

Viteza lentă de execuție pe lotul 1 al Autostrăzii A10 Sebeș-Turda spulberă practic orice șansă ca șoseaua să devină practicabilă până la sfârșitul anului curent.

Același ritm jalnic. Noiembrie 2020, termen nerealist pentru finalizarea Autostrăzii Sebeș-Turda, sursă foto: Ziarul Unirea Același ritm jalnic. Noiembrie 2020, termen nerealist pentru finalizarea Autostrăzii Sebeș-Turda, sursă foto: Ziarul Unirea

Pe lotul 2 (24,25 km între Pârâul Iovului și intrare Aiud), principalii subcontractori ai grecilor de la Aktor (Marcu, pe partea de terasamente și Retter, pe partea de structuri) sunt foarte bine mobilizați. Cu toate acestea, nu la fel se poate spune și despre antreprenorul general.

În câteva zile, grinzile metalice ale podului peste Mureș de la Rădești au fost ridicate de Retter, cu ajutorul macaralelor de la Deme. Săptămâna viitoare urmează rândul grinzilor altor structuri, dezvăluie reprezentanții Asociației Pro Infrastructură.


17 km tărăgăniți de ani de zile

Pe tronsonul 1 însă, cei 17 km între Sebeș și Pârâul Iovului, lucrurile nu stau deloc bine. O filmare completă a colegilor de la Ziarul Unirea arată o mobilizare mediocră în punctele „nevralgice” – nodurile Sebeș și Alba Iulia Nord.

„Vedem același ritm jalnic cu care italienii de la Pizzarotti ne-au obișnuit, luându-le, de exemplu, peste doi ani de zile să «termine» podul peste Mureș, dar fără asfalt”, își manifestă nemulțumirea reprezentanții ONG-ului pentru infrastructură.


Astfel, deși teoretic cei 17 km ar putea fi gata în decembrie 2020 și s-ar putea inaugura traficul pe bretelele scurte din nodul Sebeș, nu va fi posibil la viteza de execuție actuală. Unde pui faptul că, în martie 2019, fostul ministru al Transporturilor, Răzvan Cuc, spunea că tronsonul buclucaș va fi gata până la sfârșitul anului trecut...

„30 noiembrie 2020, termenul de finalizare asumat recent de către constructori, este complet nerealist pe primul lot și practic imposibil pe cel de-al doilea, în condițiile blocajelor existente de ordin birocratic (stâlpi electrici la Alba Iulia Nord și Teiuș) și tehnic, în speță mobilizarea Pizzarotti și a Aktor” – Asociația Pro Infrastructură


CITEȘTE ȘI:

Ne-ați mințit pe față! Promisiuni suflate de vânt în 2019, șantierele autostrăzilor hibernează

 


Minim 40, maxim 100 km de autostradă în 2020. Zona Clujului, un pas înainte, doi pași înapoi

 

Bani cu țârâita! A10 Sebeș-Turda, printre cele mai vitregite lucrări. Cum să avanseze constructorii cu restanțe? Până acum, 1,65 miliarde de lei „tocați” pe 70 km!

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter