Ştiri din Transilvania

Tentativa lui Cătălin Cherecheș de anulare a condamnării prin strămutarea procesului, respinsă de Instanța Supremă

Primarul Cătălin Cherecheș a încercat să scape de închisoare​ prin strămutarea procesului, însă Înalta Curte de Casație și Justiție i-a respins cererea.

Cătălin Cherecheș, prins în Germania/Foto: Sindicatul Europol Facebook.com Cătălin Cherecheș, prins în Germania/Foto: Sindicatul Europol Facebook.com

 

 


Avocaţii lui Cătălin Cherecheş au înaintat o cerere de strămutare a dosarului de corupție, în care primarul municipiului Baia Mare a fost condamnat definitiv la cinci ani închisoare.

 


CITEȘTE ȘI: 
Primarul Cătălin Cherecheș ar putea scăpa de închisoare. Cererea de strămutare a procesului, judecată la Instanța Supremă.

Judecătorii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au respins joi, ca nefondată, cererea avocaţilor lui Cătălin Cherecheş de strămutare a dosarului în care primarul municipiului Baia Mare a fost condamnat definitiv la cinci ani închisoare pentru corupţie.

Cherecheș a încercat să scape de închisoare

„Respinge, ca nefondată, cererea formulată de petentul Cherecheş Cătălin privind strămutarea judecării cauzei ce formează obiectul dosarului nr. 2537/117/2016 al Curţii de Apel Cluj. Obligă petentul la plata sumei de 200 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare către stat. Fără cale de atac. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 7 decembrie 2023”, se arată în decizia instanţei.


Dacă cererea de strămutare ar fi fost admisă, condamnarea dată în apel ar fi fost anulată, dosarul mutat de la Curtea de Apel Cluj la altă instanţă, iar procesul s-ar fi reluat în faza de apel. Cherecheş ar fi avut toate şansele să scape, deoarece faptele de care este acuzat se prescriu în primăvara anului viitor.

Unul dintre motivele invocate de avocaţii săi a fost faptul că din completul de la Curtea de Apel Cluj a făcut parte şi Georgiana Rodica Farcaş Hîngan, judecătoarea pe care soacra lui Cherecheş a încercat să o mituiască, pentru a obţine o condamnare mai uşoară sau chiar achitare. După acel episod, Georgiana Rodica Farcaş Hîngan a făcut cerere de abţinere, solicitând să fie scoasă din complet, cerere care i-a fost însă respinsă.


Avocaţii lui Cherecheş mai au la dispoziţie două căi extraordinare de atac prin care se poate obţine anularea condamnării, respectiv recursul în casaţie şi contestaţia în anulare.

Pe 24 noiembrie, Cătălin Cherecheş a fost condamnat de Curtea de Apel Cluj la cinci ani de închisoare cu executare pentru luare de mită.


Cu puţin timp înainte de pronunţarea sentinţei, Cherecheş a fugit din ţară prin vama Petea cu un taxi, el folosind un act de identitate al unei rude apropiate.

Ulterior, a fost prins de poliţiştii germani în Augsburg şi arestat, însă procedurile de extrădare vor dura ceva vreme.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Cătălin Cherecheş a refuzat extrădarea simplificată

Primarul Cătălin Cherecheș ar putea scăpa de închisoare. Cererea de strămutare a procesului, judecată la Instanța Supremă.

Primarul Cătălin Cherecheș merge la închisoare pentru cinci ani. A fost condamnat de judecătoarea din Cluj care a denunțat-o si pe soacra lui

Ultimele Stiri
abonare newsletter