Social

Primul parc incluziv din Cluj se construiește cu Walking Month. „2.200 de copii cu dizabilități, niciun spațiu adaptat în care să se poată juca”

2.200 de copii cu dizabilități, prea puține leagăne adaptate pentru ei și niciun spațiu în care aceștia să se poată juca împreună cu alți copii. Aceasta este situația locurilor de joacă din Cluj, în 2023.

Walking Month construiește primul parc inclusiv pentru copiii cu dizabilități, în Cluj / Foto: Walking Month Walking Month construiește primul parc inclusiv pentru copiii cu dizabilități, în Cluj / Foto: Walking Month

 

 


Concursul caritabil Walking Month își propune să transforme această realitate tristă și să ofere dreptul la joacă pentru toți copiii, prin donațiile strânse de pasionații de mișcare și fapte bune. Cel mai important pas pentru a ajuta la construirea primului parc incluziv pentru copiii cu dizabilități: înscrierea în competiție până la data de 4 septembrie.

 


Walking Month este un concurs în care participanții încearcă să facă pași cât mai mulți, mergând pe jos timp de o lună, în timpul activităților de zi cu zi. Pentru a se înscrie, participanții descarcă aplicația Walking Month din Google Play sau App Store, donează pentru cauza caritabilă, iar apoi intră în concurs, pentru a câștiga premiile oferite.

Descarcă aplicația pentru a participa la Walking Month 2023 / Foto: Walking Month 

Potrivit organizatorilor Walking Month, în Cluj sunt „2.200 de copii cu dizabilități, prea puține leagăne adaptate pentru ei și niciun spațiu în care aceștia să se poată juca împreună cu alți copii”.


Toate donațiile sunt pentru copiii cu dizabilități

100% din taxele de participare în concursul Walking Month sunt direcționate direct către  Serviciul de Ajutor Maltez în România (SAMR), inițiatorul proiectului  „Primul parc incluziv din Cluj”. Proiectul a pornit din necesitatea de a oferi copiilor cu dizabilități senzoriale sau motorii un spațiu în care să se poată juca liber, alături de copiii tipici, spun organizatorii. 

CITEȘTE ȘI:
Walking Month 2022. 9 milioane de pași și o finanțare record pentru tinerii cu dizabilități și copiii orfani: peste 80.000 de euro

 


În prezent, pentru un copil în scaun cu rotile sau unul nevăzător, parcul e doar locul în care se pot juca pe iarbă, cu minimă interacțiune cu ceilalți copii. Primăria Cluj-Napoca a alocat SAMR teren pe care poate fi construit un parc adaptat, dar costurile dotărilor sunt foarte mari, fiecare tobogan sau leagăn având un design special. Echipamentele sunt alese astfel încât copiii cu dizabilități să se bucure pe deplin de parc, iar cei tipici să se joace împreună cu cei cu dizabilități.

„Un parc incluziv e mai mult decât un spațiu de joacă, e un loc care are puterea de a schimba mentalități. Copii și părinți învață că dizabilitatea nu este o limitare pentru a te bucura de viață. Pe termen lung, creștem o generație empatică, tolerantă și capabilă să înțeleagă și să accepte faptul că oamenii sunt diferiți.”, spune Ioana Popa, General Manager Betfair Romania Development, compania care organizează concursul Walking Month încă din 2015.


CITEȘTE ȘI:
Proiect INEDIT la Cluj-Napoca, terapie cu alpaca pentru copiii cu dizabilități: „Dorim să arătăm ce impact pozitiv pot avea animalele în viața noastră”

 

Aflat deja la a 9-a ediție, concursul Walking Month este organizat de către Betfair Romania Development, în parteneriat cu Banca Transilvania. Cele două companii acoperă toate costurile de organizare, astfel că 100% din taxele de înscriere plătite de participanți vor reprezenta donații pentru proiectul parcului incluziv. Toate detaliile despre înscrierea în concurs sunt disponibile pe walkingmonth.ro.

Despre Walking Month

Walking Month este un concurs caritabil inițiat de Betfair Romania Development, care se află la ediția a noua. Cu ajutorul acestui proiect, din 2015 până azi mii de oameni și sute de companii au oferit peste 2 milioane de lei, ce au ajutat în susținerea mai multor cauze umanitare.

În 2015, participanții au strâns bani pentru dotarea cu aparatură medicală a unui spital de copii din Cluj-Napoca; în 2016, fondurile au fost direcționate către terapia de care aveau nevoie copiii cu dizabilități neuro-motorii, iar în 2017 Walking Month a oferit fondurile cu care Beard Brothers a dublat capacitatea primului taxi comunitar gratuit din Cluj. Ediția 2018 a adus fondurile necesare pentru pregătirea sportivilor României în vederea Jocurilor Paralimpice, în timp ce în 2019 am „unit cele două Românii”, donațiile concurenților fiind folosite pentru crearea primei ambulanțe sociale din Transilvania. 

CITEȘTE ȘI:
Un adevărat SUCCES la Walking Month 2020! S-au strâns peste 370.000 de lei pentru bătrânii singuri din Cluj
Walking Month 2021 - Ducem sănătate la sate

 

În 2020, în plină pandemie, Walking Month a contribuit la proiectul „O masă caldă”, destinat seniorilor pentru care izolarea este o stare permanentă de fapt, iar în 2021 concurenții au donat asociației PRIMA DATĂ ACASĂ fondurile necesare pentru reabilitarea a trei dispensare medicale de la țară, pentru a crește accesul rapid și sigur la servicii medicale în comunități rurale. Cea mai recentă ediție s-a încheiat cu 1 milion de minute de mișcare oferite copiilor în situații vulnerabile, prin tabere și activități sportive suportate din fondurile colectate. 

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Centru de Respiro pentru persoanele cu dizabilități, deschis în Florești. Fiecare pacient va fi îngrijit și supravegheat 24 din 24. FOTO

Aparate de joacă pentru copiii cu dizabilități. Primăria pune la bătaie 2,8 milioane de euro pentru echipamente și terenuri moderne dedicate celor mici

Ultimele Stiri
abonare newsletter