Administrație

Taxa pe lux, amânată de Guvern până după alegeri. Impozitul de 0,3% se aplică de la finalul lunii septembrie.

Aplicarea taxei pe marile averi a fost amânată cu 5 luni. Birocrația administrativă, motivul invocat de guvernanți pentru această decizie.

Așa-numita taxă pe lux, amânată de Guvern/Foto: pexels.com Așa-numita taxă pe lux, amânată de Guvern/Foto: pexels.com

 

 


Guvernul a amânat marți, până la 30 septembrie, aplicarea impozitului pentru clădirile cu o valoare mai mare de 2,5 milioane de lei și mașinile de peste 375.000 de lei, pentru a permite schimbul de informații între primării și Fisc privind valoarea impozabilă, potrivit explicației oferite de ministrul Finanțelor, Marcel Boloș. 

CITEȘTE ȘI: 
Noile măsuri fiscale elimină facilitățile pentru IT-iști și angajații din construcții. Ce taxe vor fi aplicate firmelor din România?

Ministrul Finanțelor a anunțat, marți, că Guvernul a aprobat o Ordonanță de urgență care prevede printre altele amânarea până după alegeri a aplicării impozitului la marile proprietăți și averi, așa-numita taxă pe lux, prevăzută în cadrul măsurilor fiscale aprobate în toamna anului trecut (impozit suplimentar pentru persoanele fizice care dețin imobile mai scumpe de 500.000 euro și mașini mai scumpe de 75.000 euro).


Birocrație și lipsă de informații

„Pentru cea de-a treia categorie de măsuri, cea referitoare la marile proprietăţi, marile averi, al cărei termen scadent era pentru data de 30 aprilie, am amânat - şi s-a aprobat amânarea acestui termen - până la data de 30 septembrie, pentru ca sistemul informaţional referitor la marile proprietăţi să poată să permită accesul la informaţii privind valoarea impozabilă a clădirilor. 

După cum se cunoaşte, pentru clădirile mai mari de 2,5 milioane de lei şi mijloacele de transport cu o valoare de peste 375.000 lei, impozitul de 0,5% era un impozit cu termen scadent pentru 30 aprilie. Iar în acest context, pentru a avea acces la aceste categorii de informaţii pe care le-am menţionat, dar şi pentru a putea continua ceea ce înseamnă sistemul informatic necesar pentru acest tip de impozit, termenul, aşa cum am menţionat, s-a amânat până pe data de 30 septembrie 2024", a explicat ministrul Finanțelor. 


Altfel spus, Guvernul nu știe ce clădiri au o valoare impozabilă mai mare de 2,5 milioane de lei. 

Taxa pe lux se amână

Românii care dețin locuințe mai scumpe de 500.000 euro sunt obligați sa plătească impozitul de 0,3% din tot ceea ce depășește această sumă. Același impozit de 0,3% va fi plătit și de românii care dețin mașini mai scumpe de 75.000 euro, potrivit pachetului de măsuri fiscale aprobate de Guvern în toamna anului trecut. 


Impozitul pe marile averi, așa-numita taxă de lux, care avea termen scadent pe 30 aprilie, a fost amânat până la 30 septembrie.

Guvernul nu a prevăzut această situație la momentul impunerii acestui nou impozit, iar până în toamna acestui an urmează să de realizeze interoperabilitatea IT între sistemele informatice dintre primării și ANAF, potrivit sursei citate. 


Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Noile măsuri fiscale elimină facilitățile pentru IT-iști și angajații din construcții. Ce taxe vor fi aplicate firmelor din România?

Ultimele Stiri
abonare newsletter