Timp Liber

Amintiri din Clujul de altădată. Cum sărbătoreau clujenii ziua de 1 Mai în pădurile din județ. FOTO

De-a lungul anilor, ziua de 1 Mai a reprezentat pentru clujeni un bun prilej de a petrece timpul liber alături de familie și prieteni în pădurile și zonele verzi din Cluj.

Ziua de 1 Mai, sărbătorită în Pădurea Hoia/Sursa foto: András Vajda/Amintiri din Vechiul Cluj Facebook.com Ziua de 1 Mai, sărbătorită în Pădurea Hoia/Sursa foto: András Vajda/Amintiri din Vechiul Cluj Facebook.com

 

 


În acest an, clujenii se pot aduna din nou în Valea Gârbăului, locul tradițional ales de aceștia pentru a petrece ziua de 1 Mai, zonă ce a fost amenajată în mod special.

Odinioară, de 1 Mai clujenii se orientau spre zonele verzi ale orașului, mai ales pădurea Hoia și zona Făget.


Clujeniii alegeau zonele verzi din oraș pentru a petrece 1 Mai/Sursa: András Vajda/Amintiri din Vechiul Cluj Facebook.com

Ziua Muncii, sărbătorită de români prin ieșiri la iarbă verde

În perioada comunismului, în România existau doar două zile libere de la stat: „1 Mai Muncitoresc” și 23 august, care era considerată „Zi națională”. În restul anului nu mai existau alte zile libere, în afară de zilele de duminică, însă în cele două sărbători autoritățile „se dădeau peste cap” ca să facă pe plac poporului. 

Ziua de 1 Mai a fost marcată, începând din 1890, prin organizarea de petreceri câmpeneşti, însă primele demonstraţii muncitoreşti organizate la noi în ţară au avut loc în 1945. De atunci, pentru o perioadă lungă de timp, românii sărbătoreau Ziua Muncii cu defilări, ieșiri la iarbă verde, spectacole, dansuri și muzică populară. Nici atunci nu lipseau micii, grătarele, berea, însă totul se desfășura într-un cadru organizat, foarte diferit de ceea ce se întâmplă în prezent.


1 Mai în pădurile din Cluj

În România, Ziua Muncii a fost sărbătorită pentru prima dată în anul 1890, iar în timpul comunismului această sărbătoare a fost marcată de manifestări propagandistice. 

CITEȘTE ȘI: 
1 Mai - de la „Paștele muncitorilor”, defilări grandioase și spectacole folclorice, la „micul tradițional”

După revoluţia din decembrie 1989, ziua de 1 mai nu a mai fost sărbătorită prin festivităţi propagandistice, însă ea a fost marcată prin evenimente sociale, în aer liber prin pădurile de la marginea Clujului. De asemenea, ziua internaţională a celor care muncesc este sărbătorită prin repaus.


De 1 Mai, clujenii se adunau în număr mare în pădurea Hoia sau Făget, dar și în zona Sfântul Ioan pentru a petrece în aer liber.

Clujenii de 1 mai muncitoresc în pădurea Hoia, anul 1973/Sursa: András Vajda/Amintiri din Vechiul Cluj Facebook.com

În urmă cu aproape 100 de ani, pădurea Hoia era oaza de liniște pentru cei care petreceau de 1 Mai muncitoresc. De la această zi nu lipseau lăutarii, berea și mirosul de carne proaspăt prăjită pe grătar. 


Câteva imagini din anii 1973, 1983-1984 redau atmosfera și surprind modul în care clujenii sărbătoreau ziua de 1 mai. 

Ziua de 1 Mai, sărbătorită în Pădurea Hoia/Foto: András Vajda/Amintiri din Vechiul Cluj Facebook.com

Picnicurile de altădată erau de proporții uriașe. De exemplu, clujenii care nu doreau să meargă în pădurea Hoia, se îmbrăcau sport, se urcau în mașină și mergeau în Făget, în zona Sfântul Ioan. În ziua de 1 Mai nu aveai loc să arunci un ac la cât de multe persoane se aflau în pădurea Făget, fiecare dintre ei fiind cu pătura de picnic.

Ziua de 1 mai în urmă cu peste 30 de ani, pădurea Făget/ Foto: Adrian Mariș - Amintiri din Vechiul Cluj/ Facebook

În prezent, în Cluj-Napoca există locuri amenajate de administrația locală pentru grătare pe care clujenii le pot folosi individual. Mulți clujeni aleg să plece la cabane, în pădure, în concedii în alte zone ale țării sau chiar în străinătate, de 1 Mai. De fapt, se poate spune că românii sărbătoresc „zilele de 1 Mai”, în condițiile în care salariații se aleg cu o minivacanță.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Locurile de picnic, pregătite pentru clujeni de 1 Mai. Există locuri speciale și pentru ceaune.

Ultimele Stiri
abonare newsletter