Politică

Analist maghiar, despre candidatura lui Iohannis la șefia NATO: „Nu este potrivit pentru a conduce o organizație care ia decizii reale”.

Decizia președintelui României privind candidatura sa pentru șefia NATO este criticată de reprezentanții Institutului de Afaceri Externe din Ungaria, conform cărora Klaus Iohannis nu este pregătit pentru a conduce Alianța Nord Atlantică.

Președintele României, Klaus Iohannis și secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, la Summitul B9, februarie 2023/Foto: PNL Facebook.com Președintele României, Klaus Iohannis și secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, la Summitul B9, februarie 2023/Foto: PNL Facebook.com

 

 


Președintele României, Klaus Iohannis, nu este potrivit pentru secretarul general al NATO, conform lui Zsolt Pászkán, analist la Institutul de Afaceri Externe din Ungaria, aflat în subordinea Ministerului de Externe de la Budapesta.

 

Analist maghiar: Iohannis nu are „calitatea politică” necesară pentru a conduce NATO

Potrivit expertului ungar, anunţul lui Iohannis privind candidatura sa pentru funcţia de secretar general NATO poate face parte dintr-un joc de putere, prin care statele membre UE și NATO din est pot obţine un post de conducere.


El a spus că nu exclude ca Iohannis și Mark Rutte, să fie doar „iepuri” într-o cursă ce va fi câștigată de un al treilea candidat unanim acceptat de toate statele membre UE.

„Klaus Iohannis nu are o singură calitate politică sau umană – legată de abilitățile intelectuale, etica muncii – care să-l îndreptățească să conducă o organizație care ia decizii reale. Era chiar inapt pentru președinția României”, a declarat analistul ungar Zsolt Pászkán pentru portalul Kronika, citate de G4media.ro


De altfel, miercuri, și fostul judecător clujean Cristi Danileț a arătat, prin intermediul unui mesaj publicat pe pagina sa de Facebook, că numirea lui Klaus Iohannis la șefia NATO ar reprezenta o „catastrofă”, în condițiile în care președintele nu a reușit să conducă bine România în cei 10 ani petrecuți la Cotroceni, iar multe din proiectele anunțate, precum „România educată”, au reprezentat un eșec. 

CITEȘTE ȘI: 
Fostul judecător Cristi Danileț, despre Iohannis la conducerea NATO: „Ar fi o catastrofă”

În același timp, unele voci susțin că decizia lui Klaus Iohannis pentru candidatura la șefia NATO este oportună, după cum arăta liderul PNL Cluj, Daniel Buda, context în care România și-ar putea asuma mai multe responsabilități în cadrul Alianței.  


Și analistul politic Cristian Pîrvulescu a arătat că sunt „foarte bune” şansele preşedintelui Klaus Iohannis în competiţia pentru funcţia de secretar general al Alianţei Nord-Atlantice.

„Preşedintele Iohannis este un politician care face calcule, care nu se expune în mod inutil, care îşi pregăteşte mişcările. Cel mai uşor este de comparat cu un jucător de şah, dar nu cu unul amator, ci cu un mare maestru”, a declarat Cristian Pîrvulescu. 


De asemenea, profesorul Cristian Pîrvulescu a semnalat importanța unei „candidaturi din Est”, în actualul context geopolitic cauzat de războiul Rusiei în Ucraina. 

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat marţi că a decis să intre în competiţie pentru funcţia de secretar general al NATO. Președintele Iohannis și-a argumentat decizia prin performanţa României, prin experienţa acumulată pe parcursul celor două mandate de preşedinte al României și înţelegerea profundă a provocărilor cu care se confruntă NATO.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Klaus Iohannis: „Am decis să intru în competiție pentru funcția de secretar general al NATO”

Fostul judecător Cristi Danileț, despre Iohannis la conducerea NATO: „Ar fi o catastrofă”

Analistul politic Cristian Pîrvulescu, despre anunțul președintelui privind candidatura pentru șefia NATO: „Iohannis și-a făcut calcule. Sunt foarte bune şansele în competiţia pentru funcţia de secretar general NATO”

abonare newsletter