Politică

Klaus Iohannis: „Am decis să intru în competiție pentru funcția de secretar general al NATO”

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat marţi că a decis să intre în competiţie pentru funcţia de secretar general al NATO.

Klaus Iohannis a anunțat, oficial, înscrierea în competiția pentru funcția de secretar general al NATO/Foto: Administrația Prezidențială a României Facebook.com Klaus Iohannis a anunțat, oficial, înscrierea în competiția pentru funcția de secretar general al NATO/Foto: Administrația Prezidențială a României Facebook.com

 

 


Potrivit informațiilor apărute în spațiul public la finalul lunii trecute, România și-a anunțat aliații din NATO că îl propune pe Klaus Iohannis ca secretar general al alianței.

 


CITEȘTE ȘI: 
România a notificat aliații NATO că îl propune în mod oficial pe președintele Klaus Iohannis în funcția de secretar general - SURSE

Marți, în cadrul unei conferințe de presă susținute de Klaus Iohannis, președintele României a confirmat, oficial, înscrierea în competiție pentru funcția de secretar general al NATO. 

„Am decis să intru în competiție pentru funcția de secretar general NATO”, a declarat Iohannis. 


Funcția mai este vizată și de premierul olandez Mark Rutte.

Președintele Iohannis și-a argumentat decizia prin performanţa României, prin experienţa acumulată pe parcursul celor două mandate de preşedinte al României și înţelegerea profundă a provocărilor cu care se confruntă NATO.


„Îmi asum această candidatură în numele României cu toată responsabilitatea, iar această decizie are la bază performanța României, experiența acumulată pe parcursul celor două mandate de președinte al României, înțelegerea profundă a provocărilor cu care se confruntă NATO, Europa, și în special regiunea noastră, și angajamentul meu ferm față de valorile și obiectivele fundamentale ale NATO”, a spus Iohannis.

România, sub protecția NATO de două decenii

Președintele Klaus Iohannis şi-a început discursul amintind că în urmă cu douăzeci de ani, drapelul României a fost arborat pentru prima dată la sediul NATO de la Bruxelles, marcând ultimul pas în aderarea ţării noastre la Alianţa Nord-Atlantică.


„Sunt două decenii de când România este membră a celei mai puternice alianţe politico-militare, care, de 75 de ani, promovează democraţia şi libertatea, îi apără eficient pe membrii săi şi a dezvoltat o reţea vastă de parteneri, alături de care promovează ordinea internaţională bazată pe reguli. Valorile cardinale ale Alianţei, printre care statul de drept, respectarea drepturilor şi a libertăţilor fundamentale, au reprezentat busola care ne-a ghidat spre consolidarea unei democraţii autentice. În plus, extrem de important, umbrela NATO ne-a oferit cele mai puternice garanţii de securitate din istorie. Nicicând aceste garanţii de securitate nu s-au dovedit mai relevante decât astăzi”, a afirmat preşedintele.

Iohannis a subliniat că trăim în cele mai dificile vremuri din punctul de vedere al securităţii din ultimele decenii, românii sunt însă protejaţi tocmai pentru că sunt membri ai Alianţei Nord-Atlantice.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

România a notificat aliații NATO că îl propune în mod oficial pe președintele Klaus Iohannis în funcția de secretar general - SURSE

România nu va trimite militari pentru a lupta în Ucraina. Klaus Iohannis: „O posibilă trimitere de combatanţi nu poate fi luată în considerare sub mandat NATO”.

abonare newsletter