Politică

Daniel Buda, liderul PNL Cluj, despre anunțul președintelui privind candidatura pentru șefia NATO. „A venit momentul ca România să-și asume o responsabilitate mai mare în cadrul Alianței”.

Liderul PNL Cluj, Daniel Buda, este de părere că președintele Klaus Iohannis este un „candidat potrivit” pentru șefia NATO, iar România ar putea să-și asume o responsabilitate mai mare în cadrul Alianței.

Candidatura președintelui Iohannis pentru șefia NATO, apreciată de liderul PNL Cluj, Daniel Buda: „Este un candidat potrivit pentru această poziție”/Foto: Klaus Iohannis Facebook.com Candidatura președintelui Iohannis pentru șefia NATO, apreciată de liderul PNL Cluj, Daniel Buda: „Este un candidat potrivit pentru această poziție”/Foto: Klaus Iohannis Facebook.com

 

 


Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, marţi seara, că a decis să intre în competiţie pentru funcţia de secretar general al NATO, prilej cu care a subliniat importanța securității în fața amenințării Rusiei.

 


Liderul PNL Cluj, europarlamentarul Daniel Buda, apreciază că președintele României dispune de experiența necesară acestei funcții, iar „calitățile personale” îl fac un „candidat potrivit” pentru această poziție importantă. 

„România a demonstrat angajamentul său față de NATO, alocând 2,5% din PIB pentru apărare și contribuind la securitatea Mării Negre și a partenerilor vulnerabili. Iohannis consideră că Europa de Est trebuie să aibă o voce puternică în deciziile NATO și că Alianța are nevoie de o reînnoire a perspectivei sale asupra misiunii. 


Experiența și pregătirea sa, însoțite de calitățile sale personale, îl fac un candidat potrivit pentru această poziție crucială. Ca lider pro-occidental, Klaus Iohannis a demonstrat constant angajamentul său pentru valorile și interesele euro-atlantice. A susținut ferm aderarea României la NATO și Uniunea Europeană, contribuind astfel la consolidarea securității și stabilității în regiune. Mai mult, acesta a dobândit experiență valoroasă în perioada când a ocupat un rol de înaltă demnitate publică în Europa de Est, prin funcția sa de președinte al României”, a notat președintele PNL Cluj, Daniel Buda, într-un mesaj publicat pe pagina sa de Facebook

În plus, după cum arată liderul PNL Cluj, în contextul de securitate actual, România își poate asuma un rol mai pregnant în cadrul Alianței Nord Atlantice. 


„În lumina evoluțiilor în continuă schimbare ale situației de securitate globală, este momentul propice pentru ca România să-și intensifice și să-și asume o responsabilitate mai mare în cadrul Alianței”, a explicat Daniel Buda. 

„O candidatură din Est e foarte puternică”

Și analistul politic Cristian Pîrvulescu a arătat că sunt „foarte bune” şansele preşedintelui Klaus Iohannis în competiţia pentru funcţia de secretar general al Alianţei Nord-Atlantice.


„Preşedintele Iohannis este un politician care face calcule, care nu se expune în mod inutil, care îşi pregăteşte mişcările. Cel mai uşor este de comparat cu un jucător de şah, dar nu cu unul amator, ci cu un mare maestru”, a declarat Cristian Pîrvulescu. 

De asemenea, profesorul Cristian Pîrvulescu a semnalat importanța unei „candidaturi din Est”, în actualul context geopolitic cauzat de războiul Rusiei în Ucraina. 

CITEȘTE ȘI: 
România a notificat aliații NATO că îl propune în mod oficial pe președintele Klaus Iohannis în funcția de secretar general - SURSE

„Încă din momentul în care au fost notificaţi reprezentanţii la NATO în legătură cu această candidatură au existat negocieri. Dar este în interesul Vestului şi al Organizaţiei Atlanticului de Nord să dovedească că sunt solidare. Deci vor trebui să depăşească rapid această situaţie, iar o candidatură din Est e foarte puternică, pentru că Estul este expus acum la atacurile Rusiei”, a precizat Cristian Pîrvulescu.

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat marţi că a decis să intre în competiţie pentru funcţia de secretar general al NATO. Președintele Iohannis și-a argumentat decizia prin performanţa României, prin experienţa acumulată pe parcursul celor două mandate de preşedinte al României și înţelegerea profundă a provocărilor cu care se confruntă NATO.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Klaus Iohannis: „Am decis să intru în competiție pentru funcția de secretar general al NATO”

Ultimele Stiri
abonare newsletter