Monitorul Cartierelor

Pictura de pe Piezișă a fost finalizată. Cum arată acum „strada studenților” din Cluj-Napoca? FOTO/VIDEO

Strada Piezișă din Cluj-Napoca a fost transformată prin arta stradală. O pictură de mari dimensiuni a fost finalizată pe „strada studenților”, printr-o inițiativă internațională finanțată de Bloomberg Philanthropies.

Strada Piezișă a devenit „pânză” de pictură pentru o echipă de artiști stradali / Foto: monitorulcj.ro Strada Piezișă a devenit „pânză” de pictură pentru o echipă de artiști stradali / Foto: monitorulcj.ro

 

 


O echipă de artiști stradali din Cluj-Napoca a folosit asfaltul de pe strada Piezișă pe post de pânză de pictură. Totul a fost realizat prin proiectul „Asphalt Art Initiative”, care a fost finanțat printr-un grant al Bloomberg Philanthropies

Tema proiectului a fost „Educație, cunoaștere, tineri. 2023 - anul competențelor”, iar în lucrarea de artă stradală de pe strada Piezișă putem să vedem elemente specifice, precum cărți care devin „aripi” pentru tineri, care sunt pictați ca niște siluete colorate.


Detalii pictură strada Piezișă / Foto: monitorulcj.ro

„Este un proiect care se desfășoară într-un spațiu informal de pe strada Piezișă, cu scop de a încuraja discuțiile despre cum putem noi să influențăm orașul, să-l facem mai frumos, să devină mai importante proiectele de artă stradală. Aș vrea să spun că acest proiect, Asphalt Art Initiative, este un proiect obținut în urma unui grant Bloomberg Philanthropies, care are peste 700 de proiecte în peste 150 de țări. Tema stabilită a fost educație, cunoaștere și tineret și am avut și un concurs de soluții, unde au fost și trei premii”, a declarat viceprimarul Dan Tarcea pentru monitorulcj.ro.

Începutul picturii pe strada Piezișă, zona de acces spre căminul 16 / Foto: monitorulcj.ro

Proiectul s-ar putea extinde și în alte locații din Cluj

Din inițiativa Asphalt Art mai fac parte mari orașe europene precum Milano sau Amsterdam, dar și orașe americane: San Diego, Miami. Astfel, Clujul a primit și un loc onorabil lângă mari orașe ale lumii atunci când a fost ales pentru acest grant. 


Proiect internațional Asphalt Art Initiative / Foto: monitorulcj.ro

Potrivit viceprimarului Dan Tarcea, dacă vor mai apărea și alte granturi asemănătoare, administrația clujeană este bucuroasă să extindă proiectul și în alte locații:

„Lucrarea arată bine, suntem mulțumiți de cum arată, iar pe viitor dacă va mai fi interes ne gândim să extindem acest proiect, o să găsim și alte locații. Să vedem cât este de apreciat este de către clujeni. Am ales acest spațiu pentru că este o zonă înțesată de tineret, o zonă plină de studenți și, până la urmă, cred că este locul potrivit pentru un astfel de eveniment. Acesta este primul, dacă vor fi și alte granturi cu siguranță că vom aplica pentru ele ca să extindem proiectul. Deocamdată ne bucurăm de ce avem pe strada Piezișă”, a mai susținut viceprimarul. 


Lucrarea de pe strada Piezișă durat aproximativ o lună: „Prima dată a trebuit curățată strada foarte, foarte bine, de mai multe ori, să fie suflată de praf ca vopseaua să se poată «așterne» pe asfalt. După care a fost făcută trasarea, apoi a venit în mai multe etape și partea de pictură efectivă. Deci a durat aproape o lună toată această lucrare, până să o vedem cum arată ea astăzi”, a mai declarat, pentru monitorulcj.ro, Dan Tarcea.

Pictura văzută de la capăt de Piezișă / Foto: monitorulcj.ro

Grantul oferit a fost de 25.000 de dolari, la care Primăria Municipiului Cluj-Napoca a mai pus diferența de 10.000 de dolari, până la 35.000 de dolari - valoarea totală a proiectului. 


Primăria a oferit premii artiștilor stradali

Proiectul acesta a apărut prima dată pe masa consilierilor locali pe 7 septembrie, când a fost supus la vot. Ulterior, Primăria a deschis înscrierile pentru un concurs de idei, iar pentru a-i motiva pe artiștii stradali clujeni să participe a oferit și premii pentru cele mai bune trei concepte. 

Astfel, cei 45.760 lei de la bugetul local al Municipiului Cluj-Napoca, contravaloarea a 10.000 de dolari, au fost folosiți pentru următoarele lucruri:
- premierea câștigătorilor (loturile 1, 2 și 3)
- echipamente pentru colectarea de date (senzori)
- cheltuieli pentru organizarea unui eveniment stradal comunitar și educativ

Detalii din pictura de pe strada Piezișă / Foto: monitorulcj.ro

Câștigătorii concursului de idei au fost anunțați pe 9 octombrie:
- Premiul I: Corina Monea Șef de proiect - Echipa OCU&KERO - proiect „Ilustrație optică 3D” - 2500 USD - 11.440 lei (plus contractul în valoare de 20.000 USD - 91.520 Lei pentru implementarea lucrării)
- Premiul II: Echipa Diana Diaconu și Berdilă Silviu - proiect „Pas cu pas” – 1500 USD - 6.864 lei
- Premiul III: Echipa Cristian Scutaru - proiect „Un viitor verde” -1000 USD - 4.576 lei

Pictura - „un peisaj desprins parcă dintr-un vis”

Artiștii câștigători au început să lucreze apoi la pictură din primele zile din noiembrie.

Conform conceptului prezentat de autori, proiectul câștigător este descris astfel: „un peisaj desprins parcă dintr-un vis prinde contur: o iluzie optică 3D care transcede granițele realității. Asfaltul spart dezvăluie o lume subterană, o oglindire fermecată a lumii noastre. În acest univers paralel, tinerii zboară cu grație, având cărți în loc de aripi, simbol al cunoașterii și educației care îi înalță și îi transformă. Fiecare nuanță vibrantă de culoare ale personajelor, ilustrează diversitatea noastră, subliniind unitatea în diversitate. Reziliența este oglindită în capacitatea noastră de a ne adapta și crește în fața provocărilor. Asfaltul spart devine astfel poarta către o evoluție, iar educația este cheia care deschide această poartă spre noi orizonturi. În această panoramă Instagramabilă, fiecare personaj reprezintă o poveste de succes, un exemplu al modului în care educația și cunoașterea îi transformă pe tineri în lideri ai viitorului. Fiecare pagină din cărțile lor zburătoare adaugă o altă nuanță la paleta multiculturalismului, subliniind bogăția și complexitatea umanității. Prin acest desen, ne amintim că suntem toți diferiți, dar la fel de importanți și valoroși. În Anul Competențelor 2023, această ilustrație devine o fereastră către un viitor mai luminos, unde educația verde, digitală și rezilientă este fundamentul pe care se construiește o societate mai bună și mai echitabilă pentru toți.”

Pictură pe strada Piezișă / Foto: monitorulcj.ro

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Primul perete legal pentru exersarea artei stradale din Cluj-Napoca, amenajat de Primărie. Artiștii pot desena pe timp de noapte

Inedit! Un vechi turn de apă din Cluj de 40 de metri, transformat în operă de artă. Unde poți să-l vezi?

Ultimele Stiri
abonare newsletter