Artă & Cultură

Inedit! Un vechi turn de apă din Cluj de 40 de metri, transformat în operă de artă. Unde poți să-l vezi?

Zilele trecute a fost finalizat un proiect inedit de regenerare urbană prin street art. Un turn de apă de 40 de metri din Cluj-Napoca a fost transformat complet și a prins viață prin pictură.

„Castelul de apă”, un turn de 40 de metri din Mărăști, transformat prin artă stradală / Foto: Asociația Launloc „Castelul de apă”, un turn de 40 de metri din Mărăști, transformat prin artă stradală / Foto: Asociația Launloc

 

 


Acest turn din Cluj-Napoca, aflat în Mărăști și care mai era denumit și „castelul de apă”, a fost transformat într-o lucrare de artă monumentală, în cadrul unui proiect de regenerare urbană prin street art (artă stradală). Propunerea a venit din partea Asociației Launloc și a fost realizat cu sprijinul Primăriei şi a Consiliului Local Cluj-Napoca.

Artistul Kero Zen, fotografiat pictând turnul de apă / Foto: Asociația Launloc 

Forma de farfurie zburătoare a acestor turnuri de apă din zona industrială a orașului face ca tema picturii să fie propusă spre interpretarea unui OZN. Scopul proiectului „Ozeneus” este de a revitaliza construcțiile de beton cu aspect brutalist și a le transforma în obiective de interes cultural și turistic.


Proiect de regenerare privind turnul de apă din Mărăști / Foto: Asociația Launloc

CITEȘTE ȘI:
Cum este transformat spațiul public prin artă. Pictura 3D de pe strada Piezișă prinde contur FOTO

 

Această operă de artă contemporană are o înălțime de aproximativ 40 metri și a fost realizată de artistul clujean Kero Zen în două săptămâni.


„Desenarea turnului de apă este o modalitate inovatoare și creativă de a pune în valoare patrimoniul industrial al orașului și de a încuraja dezvoltarea și revitalizarea urbană. Ne bucurăm să găsim deschidere atât din partea administrației publice, cât și a mediului privat pentru proiecte de street art și sperăm ca toți locuitorii care vor vedea această lucrare să găsească în ea mesajul care-i reprezintă cel mai bine”, precizează Kero Zen.

Proiect de transformare a turnului de apă din Florești / Foto: Asociația Launloc 

CITEȘTE ȘI:
Strada Piezișă, în culori! 35.000 de dolari pentru o pictură de mari dimensiuni pe „strada studenților”

 


Asociația Launloc își propune ca pe viitor să inițieze mai multe proiecte de acest fel, pentru a dezvolta într-un mod creativ zonele uitate și nedezvoltate ale orașului, creând astfel noi oportunități pentru comunitatea locală. De asemenea, prin proiecte similare, speră să contribuie la îmbunătățirea imaginii generale a orașului și să contribuie la creșterea turismului cultural în zonă.

Lucrarea monumentală este vizibilă din zona de intersecție a străzilor Iazului cu Rovine, din cartierul clujean Mărăști. 


Turnul de apă, transformat în „Ozeneus” / Foto: Asociația Launloc

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Primul perete legal pentru exersarea artei stradale din Cluj-Napoca, amenajat de Primărie. Artiștii pot desena pe timp de noapte

Doi artiști francezi „au dat viață” unui zid din Cluj: „Mă exprim mai bine prin desen decât prin cuvinte” FOTO

Ultimele Stiri
abonare newsletter