Educație

Rezultate finale BAC 2023, sesiunea de toamnă. Rata de promovare de doar 34% pentru județul Cluj

Promovabilitate slabă la nivelul județului Cluj la sesiunea de toamnă a examenului de Bacalaureat. Rata de succes pentru promoția 2022–2023 este puțin peste 30%.

Probă la Bacalaureat / Foto: Depositphotos.com Probă la Bacalaureat / Foto: Depositphotos.com

 

 


Înainte de contestații, potrivit rezultatelor parțiale la examenul de Bacalaureat, sesiunea de toamnă, rata de promovare în Cluj era de 32,7%.

 


Marți, 29 august, au fost publicate rezultatele finale de la BAC 2023, sesiunea de toamnă. 

BAC-ul de toamnă, un dezastru național

Astfel, rata finală de promovare, pentru toate promoțiile, înregistrată în a doua sesiune a examenului național de bacalaureat 2023, după soluționarea contestațiilor, este 32,5%. În ansamblu, se constată o majorare de 2,7% față de rezultatele inițiale (29,8%), potrivit informării publicate de ministerul Educației.


„Au promovat examenul 9.284 de candidați (cu 780 mai mulți, față de prima afișare a rezultatelor). Dintre aceștia, 6.656 de candidați (rată de reușită: 34%, +2,8% în raport cu prima afișare) aparțin promoției curente, iar 2.628 de candidați provin din promoțiile anterioare (rată de reușită: 29,2%, + 2,4% în raport cu prima afișare)”, potrivit ministerului Educației. 

La nivel național au fost depuse 12.031 de contestații.


Sub 35% rata de promovare în Cluj

În județul Cluj, rata finală de promovare, înregistrată în cadrul examenului național de Bacalaureat, sesiunea august 2023, după soluționarea contestațiilor, este de 34.25%, comparativ cu rata de promovare generată de rezultatele inițiale, 31.64%.

„Prin urmare, 249 de candidați, cu 19 mai mulți, față de rezultatele afișate inițial, au promovat examenul național de Bacalaureat, în această sesiune. Dintre aceștia, 182 candidați provin din promoția curentă, iar 67 candidați provin din promoțiile anterioare”, informează, marți, Inspectoratul Școlar Județean Cluj. 


Rata de succes pentru promoția 2022–2023 este de 35.69%, față de 32.75%, înainte de contestații. La fel și pentru promoțiile anterioare, ponderea candidaților promovați este de 30.88%, față de 29.03% înainte de soluționarea contestațiilor.

Creșterea ușoară a ratei de succes la examenul de Bacalaureat, sesiunea de toamnă, nu schimbă cu mult rezultatele slabe înregistrate la nivelul județului Cluj. Astfel, puțin peste 30% dintre candidați au promovat. 

De altfel, zeci de candidați din Cluj, înscriși la probele examenului de Bacalaureat, sesiunea de toamnă, nu s-au prezentat la examen. În plus, doi elevi au fost eliminați pentru că au copiat la prima probă scrisă, susținută la disciplina Limba și literatura română. De asemenea, un alt candidat a fost eliminat din examen, pentru că a încercat să copieze la proba scrisă la alegere a profilului și a specializării – proba E.d). din cadrul Examenului național de Bacalaureat.

În județul Cluj au fost depuse 360 de contestații. 

„Notele acordate inițial pentru 173 dintre lucrările contestate au fost modificate prin creștere, 170 note acordate inițial au fost modificate prin descreștere, iar 17 lucrări contestate nu au înregistrat modificări ale notelor acordate inițial”, arată IȘJ Cluj. 

În vederea susținerii probelor scrise, în cadrul celei de-a doua sesiuni a examenului național de Bacalaureat, sesiunea august 2023, în județul Cluj, s-au înscris 854 de candidați. Dintre aceștia, 578 de candidați provin din promoţia curentă 2022-2023, iar 276 sunt candidați din promoţiile anterioare.

Media minimă de promovare a examenului național de Bacalaureat este 6 (șase), iar nota minimă pentru fiecare probă scrisă este 5 (cinci). Procentul de promovare este calculat din totalul candidaților prezenți, incluzând în această categorie și candidații eliminați.

Rezultatele finale au fost afișate astăzi, 29 august 2023, în centrele de examen și pe pagina web dedicată, bacalaureat.edu.ro.

Foto: Depositphotos.com

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Rezultate BAC 2023, sesiunea de toamnă. Rata de promovare în Cluj este de 32,7%

Doi elevi clujeni, eliminaţi de la BAC după ce au încercat să copieze. Zeci de tineri au fost absenți

Bacalaureatul de toamnă. Un elev din Cluj, eliminat din examen pentru că a încercat să copieze. Aproape 100 de candidați au lipsit de la proba la alegere

Ultimele Stiri
abonare newsletter