Economie

Evoluția economiei în primele nouă luni ale anului, revizuită de statistică. PIB-ul crește la 1,4%, față de 1,1%, înainte de votarea bugetului pe 2024.

Institutul Național de Statistică a revizuit în creștere, joi, evoluția economiei românești în primele nouă luni ale anului, cu puțin timp înainte de votarea bugetului pentru anul viitor.

Lei românești/Foto: Depositphotos.com Lei românești/Foto: Depositphotos.com

 

 


Dacă luna trecută, Institutul Național de Statistică anunța date îngrijorătoare pentru economia românească - PIB de 1,1% din creșterea estimată de 2,8 în 2023, confirmate ulterior de Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză (CNSP), dar și de Comisia Europeană, acum staticienii români revizuiesc în creștere evoluția economiei românești pentru intervalul ianuarie-septembrie 2023.

 


Produsul Internt Brut (PIB) în trimestrul III comparativ cu trimestrul II a fost, în termeni reali, mai mare cu numai 0,9%, arată datele provizorii publicate joi de Institutul Național de Statistică și care sunt revizuite față de cele publicate luna precedentă.

În perioada 1 ianuarie – 30 septembrie, Produsul intern brut a crescut, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, cu 1,4% pe seria brută şi cu 2,2% pe seria ajustată sezonier. Seria ajustată sezonier a Produsului intern brut trimestrial a fost recalculată ca urmare a revizuirii estimărilor pentru trimestrul III 2023, fiind înregistrate diferenţe faţă de varianta publicată în 14 noiembrie 2023.


Bugetul pentru 2024, votat înainte de Sărbătorile de iarnă

Deficitul bugetar la final de an va depăși ținta de 4,4% convenită cu Comisia Europeană. Doar în perioada ianuarie – octombrie 2023, deficitul bugetar s-a apropiat de 4%. 

CITEȘTE ȘI: 
Comisia Europeană: Creşterea economică a României va încetini la 2,2% în 2023, din cauza inflației

Dacă anul trecut creșterea economică a fost de 4,9%, în 2023 creșterea economică este estimată la 2,2 din PIB de Comisia Europeană. 


Potrivit raportului asupra inflației prezentat luna trecută de Mugur Isărescu, Banca Națională a României estimează o creștere de doar 2% a economiei pentru acest an.

Potrivit analizei Băncii Naționale a României, noile taxe aplicate de Guvern vor genera o creștere a inflației la începutul anului viitor


CITEȘTE ȘI: 
Bugetari de lux. În jumătate de an, costurile cu parlamentarii români au depășit 28 milioane de euro

Bugetul pentru anul viitor se bazează pe o proiecție de creștere economică de 3,6%, în condițiile în care Guvernul a aprobat majorarea pensiilor în 2024 cu 40%, fără a dispune de fondurile necesare în acest sens. 

Proiectul bugetului de stat pentru anul viitor va ajunge în Parlament în termen de zece zile, iar votul final pe buget ar urma să fie dat în 22 decembrie 2024.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News
Foto: depositphotos.com

CITEȘTE ȘI:

Economia României încetinește puternic din cauza măsurilor populiste și a haosului fiscal. PIB de 1,1% din creșterea estimată de 2,8 în 2023

BNR menține la 7,5% prognoza de inflație pentru finalul acestui an. „Măsurile de majorare a taxelor duc direct la creșterea prețurilor”

FMI recomandă modificarea legii pensiilor. Va avea un impact de 1% din PIB în 2025.

Avertisment BNR. Rata inflației va crește în 2024, din cauza majorării și introducerii de noi taxe

Ultimele Stiri
abonare newsletter