Economie

FMI recomandă modificarea legii pensiilor. Va avea un impact de 1% din PIB în 2025.

Fondul Monetar Internaţional (FMI) estimează cheltuielile rezultate din aplicarea noii Legi a pensiilor la aproximativ 0,5% din PIB în 2024.

ortofelul înainte de salariu/ Foto: pixabay.com ortofelul înainte de salariu/ Foto: pixabay.com

 

 


Fondul Monetar Internaţional (FMI) estimează cheltuielile rezultate din aplicarea noii Legi a pensiilor la aproximativ 0,5% din PIB în 2024, şi adiţional 1% din PIB începând cu 2025, potrivit informaţiilor furnizate Agepres de surse guvernamentale.

 


Misiunea FMI pregăteşte, în urma vizitei în România, raportul final în baza articolului IV, pe care urmează să îl prezinte în board, pe tema situaţiei financiare a României şi, ca urmare a apariţiei proiectului de lege, acesta va cuprinde un paragraf care va sublinia că „proiecţia prezentată în raport nu include cheltuielile rezultate din aplicarea noii legi a pensiilor, estimate la aproximativ 0.5% din PIB în 2024, şi adiţional 1% din PIB începând cu 2025”, a precizat sursa citată.

De asemenea, se va menţiona că aceste cheltuieli suplimentare implică o traiectorie a deficitului inconsistentă cu consolidarea bugetară şi atingerea ţintei de 3% din PIB.


Sursa citată a mai semnalat că reprezentanţii FMI subliniază că este necesar ca această componentă a legii care implică aceste cheltuieli „să fie reconsiderată, sau implementarea legii în forma propusă să fie reconsiderată”.

Legea pensiilor a fost adoptată joi de Guvern. Potrivit ministrului Muncii, Simona Bucura Oprescu, anul 2024 va fi primul în care un Guvern va acorda două creşteri ale pensiilor, una cu rata inflaţiei plus 50% din creşterea reală a câştigului salarial mediu brut, iar cealaltă prin recalculare. Ea a afirmat joi că impactul suplimentar faţă de majorarea care era în legea actuală, cu recalcularea din septembrie până în decembrie 2024, se ridică la 10 miliarde de lei.


Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

BNR menține la 7,5% prognoza de inflație pentru finalul acestui an. „Măsurile de majorare a taxelor duc direct la creșterea prețurilor”

Multinaționalele vor plăti un impozit de 15% din profit. Proiectul a fost aprobat

Ciolacu: „În noua lege a pensiilor va fi eliminat pragul de 9,4% din PIB”

Experții FMI au ajuns în România și s-au îngrozit. „V-ați întins mai mult decât vă ajunge plapuma, cheltuiți fără să puneți nimic în loc și sacul a ajuns la fund”

Etichete: fmi legea pensiilor pib
Ultimele Stiri
abonare newsletter