Administrație

Clujul, „punct esenţial” pe traseul care va lega România de Budapesta și Sofia cu linii de mare viteză

Municipiul Cluj-Napoca este considerat un nod urban important pe axa europeană de transport est-vest, a arătat comisarul european Adina Vălean.

Clujul, „punct esenţial” pe traseul care va lega România de Budapesta și Sofia cu linii de mare viteză/Foto: ARF - Autoritatea pentru Reformă Feroviară - Facebook Clujul, „punct esenţial” pe traseul care va lega România de Budapesta și Sofia cu linii de mare viteză/Foto: ARF - Autoritatea pentru Reformă Feroviară - Facebook

 

 


Adina Vălean, comisarul european pentru transporturi, aflată joi la Cluj-Napoca, a declarat că municipiul este nu doar un centru de excelență și un important hub universitar, ci și un nod urban pe axa europeană de transport est-vest, Dunăre-Rin.

 


Cluj-Napoca va reprezenta un punct important pe traseul căii ferate de mare viteză care va conecta capitala României de Sofia și Budapesta. De altfel, comisarul european arăta recent că „Budapesta e foarte interesată, cel puțin de tronsonul până la Cluj-Napoca” de linie de mare viteză.

„Clujul este pentru mine, şi pentru Uniunea Europeană în general, pentru alte ţări europene, pentru cetăţeni, un centru de excelenţă, este un hub universitar, este un hub de IT şi este, nu în ultimul rând, un nod de transport, un hub de transport, pe reţelele importante europene. (…) Clujul se află pe axa de transport est-vest, Dunăre-Rin, Clujul este un nod urban, el are nevoie de conectivitate în acest coridor, atât pentru autostradă, cât şi pentru cale ferată. Va face parte din linia de viteză rapidă, legătura cu viteză rapidă între capitalele europene; România se va conecta de Budapesta, de Sofia cu linii de mare viteză şi Clujul este un punct esenţial pe acest traseu. 


Noi lucrăm la nivelul Uniunii Europene, cei de la transporturi, la a finanţa şi a sprijini autorităţile naţionale şi regionale în implementarea proiectelor care să ne conducă la această reţea performantă şi în România. Am mai spus, am adus în România 12 miliarde de euro în ultimii ani, sunt foarte mulţi bani”

Ministrul ungar al Construcțiilor și Transporturilor, János Lázár, aflat în urmă cu un an la Cluj-Napoca, a declarat că autoritățile de la Budapesta vor iniția negocieri cu Guvernul Român pentru realizarea unei căi ferate de mare viteză care să lege Budapesta de Cluj-Napoca. Ministrul arăta că o astfel de investiție ar avea drept rezultat o îmbunătățire semnificativă a calității cooperării dintre Ungaria și România. El susține că parcurgerea distanței dintre Budapesta și Cluj-Napoca ar fi posibilă, cu un tren de mare viteză, în doar trei ore și jumătate. 


Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

FOTO: Depositphotos.com

CITEȘTE ȘI:

Proiect UE de conectare a capitalelor europene cu trenuri de mare viteză. Comisarul european Adina Vălean: Sper să existe o linie și pe ruta București – Cluj

Ultimele Stiri
abonare newsletter