Administrație

Cale ferată de mare viteză între Cluj și Budapesta: distanța ar putea fi parcursă în 3 ore! Ministrul ungar al Transporturilor, vizită la Cluj

Guvernul maghiar dorește realizarea unei căi ferate de mare viteză care să lege Cluj-Napoca de Budapesta, în colaborare cu Guvernul României.

Guvernul maghiar dorește realizarea unei căi ferate de mare viteză care să lege Cluj-Napoca de Budapesta. FOTO: Pixabay Guvernul maghiar dorește realizarea unei căi ferate de mare viteză care să lege Cluj-Napoca de Budapesta. FOTO: Pixabay

 

 


Ministrul ungar al Construcțiilor și Transporturilor, János Lázár, s-a aflat vineri la Cluj-Napoca, în timpul unui turneu prin mai multe orașe din Transilvania. În cadrul vizitei sale, ministrul a declarat că autoritățile de la Budapesta vor iniția negocieri cu Guvernul Român pentru realizarea unei căi ferate de mare viteză care să lege Budapesta de Cluj-Napoca, scrie Krónika.

 


Ministrul a declarat pentru publicația citată că face lobby pentru implemantarea unei linii de mare viteză Cluj-Budapesta și caută sprijin în Guvernul României pentru o colaborare în acest sens.

„Fac lobby la guvern împreună cu mulți dintre ceilalți prieteni ai mei de aici pentru ca o cale ferată de mare viteză între Budapesta și Cluj să poată fi implementată. Aceasta depinde parțial de modul în care cele două infrastructuri feroviare și cele două șine de cale ferată pot fi reconciliate și, parțial, de ce fel de cooperare putem stabili între ministerele transporturilor din România și din Ungaria”, a subliniat János Lázár. 


Ministrul ungar al Transporturilor,  János Lázár (foto centru), vizită în Cluj-Napoca, însoțit de deputatul Csoma Botond (foto stânga)

De la Cluj la Budapesta în doar trei ore jumătate

Ministrul consideră că o astfel de investiție ar avea drept rezultat o îmbunătățire semnificativă a calității cooperării dintre Ungaria și România. El susține că parcurgerea distanței dintre Budapesta și Cluj-Napoca ar fi posibilă, cu un tren de mare viteză, în doar trei ore și jumătate. 

„Mă interesează acest proiect, sunt convins că ar fi unul benefic atât pentru Ungaria, cât și pentru Cluj”, a spus ministrul.


Dezvoltarea linii de mare viteză ar putea fi integrată în proiectul demarat deja de autoritățile române prin CFR Infrastructură - cel de electrificare a căii ferate Cluj-Napoca - Oradea - Episcopia Biharia. Ministrul a salutat demararea acestui proiect, arătând că întrebarea este cât de mult poate fi accelerată această linie de cale ferată și ce capacitate suplimentară poate suporta. 

„Aceasta este o problemă tehnologică care ar trebui examinată de specialiști. Suntem interesați din toate punctele de vedere să construim un sistem feroviar de mare viteză, vom căuta sprijin în Guvernul României cu asta și ne-am dori ca aceste negocieri să accelereze”, a explicat János Lázár. 


Publicația citată amintește că sprijinul guvernului ungar a fost redus din cauza izbucnirii războiului și a crizei energetice, iar multe fonduri destinate sprijinirii maghiarilor de peste graniță au fost înghețate. 

János Lázár a afirmat că a venit la Satu Mare, Sălaj și Cluj-Napoca în numele premierului Viktor Orbán, pentru a face bilanțul investițiilor făcute de comunitățile maghiare sau de bisericile istorice cu finanțare din Ungaria. 

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Trenuri electrice de la Cluj la București, Timișoara și Iași. Primele vor intra în teste la vară

Ultimele Stiri
abonare newsletter