Administrație

Sala de sport a Liceului Coșbuc intră în reparații capitale. Licitație de peste 12 milioane de lei, lansată de Primărie.

Închisă din 2018, sala de sport a Colegiului Național „George Coșbuc” urmează să fie consolidată în urma unor ample lucrări de reabilitare. Primăria a lansat licitația de peste 12 milioane de lei pentru lucrări de consolidare.

Colegiul Național „George Coșbuc”, Cluj-Napoca/Foto: monitorulcj.ro Colegiul Național „George Coșbuc”, Cluj-Napoca/Foto: monitorulcj.ro

 

 


În prezent, elevii de la Colegiul Național „George Coșbuc” nu se pot bucura de propria sală de sport, inaugurată în 2014, din cauza unor fisuri apărute la structura acesteia. De mai bine de cinci ani de zile, sala de sport a liceului este cu lacătul pe ușă.

 


Potrivit estimărilor administrației locale, sala de sport a Colegiului Național „George Coșbuc” va intra în reparații capitale, iar cei peste 1.500 de elevi vor putea beneficia de noul spațiu din anul școlar 2024-2025.

În acest scop, Primăria Cluj-Napoca a deschis, săptămâna trecută, licitația pentru consolidarea sălii de sport din incinta liceului situate în centrul municipiului. 


Valoarea totală a lucrărilor este estimată la 12.124.150 Lei/circa 2,5 milioane euro, iar suma necesară va fi asigurată din fonduri publice. 

Sală de sport modernă pentru elevii clujeni 

La începutul lui decembrie 2023, Consiliul Local aproba un proiect de hotărâre ce prevedea alocarea unor fonduri din bugetul public al municipiului Cluj-Napoca, în sumă de peste 15 milioane de lei, inclusiv TVA, pentru realizarea reparațiilor capitale la sala de sport a CN „George Coșbuc”. 


CITEȘTE ȘI: 
Primăria vrea să consolideze sala de sport a Colegiului Național „George Coșbuc” cu 3 milioane de euro. Elevii vor putea bate mingea în noul spațiu din următorul an școlar

Dacă în 2019 lucrările de consolidare a sălii de sport a Colegiului Național „George Coșbuc” erau estimate la 6 milioane de lei, acum suma necesară pentru reparații s-a dublat, fiind stabilită la 12,8 milioane de lei (15.251.025,50 lei, cu TVA).

Printre scenariile luate în calcul a figurat și cel al demolării clădirii, însă în final s-a optat pentru realizarea lucrărilor de consolidare. 


Potrivit documentației asumate de administrația locală, lucrările capitale de reparație urmează să deruleze pe parcursul a 11 luni, astfel încât elevii liceului se vor putea bucura de noua sală de sport în următorul an școlar, cel mai probabil din primăvara lui 2025.

Sala de sport, închisă din cauza lucrărilor neconforme

De mai bine de cinci ani de zile, elevii de la Colegiul Național „George Coșbuc” Cluj-Napoca nu au mai putut intra în sala de sport inaugurată în 2014, din cauza unor deficiențe apărute la clădire, care au potențialul de a pune în pericol viețile copiilor. 

Părinții elevilor au solicitat ajutorul autorităților locale încă de la închiderea sălii de sport, în 2018.

În martie 2023, părinții elevilor de la CN „George Coșbuc” au pus problema în fața Consiliului Local. 

„Avem o sală de sport nouă, inaugurată în 2014. În 2018, s-a constatat de către Inspectoratul de Stat în Construcții că tavanul «se lasă». A fost închisă sala de sport în 2018. Eu am făcut foarte multe referate și cereri ca să văd ce se întâmplă cu sala de sport, dar încă nu am decât povești, dar concret nimic. Au trecut 53 de luni în care colegii dumneavoastră, domnule primar, au muncit, sunt convinsă că au muncit, dar rezultatul nu se vede”, declara în primăvara acestui an Arnella Nechita Rota, un reprezentant al părinților elevilor Colegiului Național „George Coșbuc”, în Consiliul Local. 

CITEȘTE ȘI: 
Elevii de la Coșbuc nu mai au sală de sport din 2018. Boc: „Niște tehnicieni proști!”/ Părinte: „Dacă pățiți cu metroul ce am pățit noi... Doamne ferește!”

Deficiențele apărute la structura sălii de sport a liceului, apărute la scurt timp după modernizarea clădirii, sunt soluționate potrivit reglementărilor legale, după cum arăta edilul Emil Boc în decembrie anul trecut. 

„Noi plătim «oalele sparte» ale incompetenților, că or fi proiectanți, că or fi ingineri. 

Acum ne aflăm în proceduri administrative, pentru că plătim bani publici acolo și trebuie să justificăm fiecare leuț. Și cineva trebuie să plătească, pentru că acolo s-au făcut lucrări proaste și care nu au corespuns exigențelor și normativelor prevăzute de lege. Atunci, se fac procedurile prevăzute de lege, cu expertiză, care poate fi contestată, se face contraexpertiză, se stabilește calendarul, se acționează în instanță pentru recuperarea prejudiciului, și pentru a găsi o soluție la o situație foarte grea din punct de vedere tehnic”, a explicat primarul Emil Boc.

În urma contractului nerespectat de asocierea SC Rheinbrucke SRL (lider) – SC Ronoaqua SRL – SC Artehnis SRL – SC Civil Speed SRL – SC Sellm SRL privind serviciile de proiectare consolidare sală de sport din incinta Colegiului Național „George Coșbuc” (semnat în iunie 2019), au existat întârzieri pentru documentația de avizare a lucrărilor de intervenții, precum și pentru documentaţia tehnică pentru obţinerea autorizaţiei de construire.

Inițial, în decembrie 2019, consilierii locali aprobau consolidarea sălii de sport a Liceului Coșbuc, închisă în 2018 pentru că o grindă de susținere a tavanului s-a fisurat. Valoarea estimată a investiției se ridica atunci la 5.462.170 lei, de două ori și jumătate mai mult decât a costat construcția acesteia (2.155.836 de lei). Acum, investiția necesară lucrărilor de reparații capitale a ajuns la peste 12 milioane de lei, fără TVA. 

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Primăria vrea să consolideze sala de sport a Colegiului Național „George Coșbuc” cu 3 milioane de euro. Elevii vor putea bate mingea în noul spațiu din următorul an școlar

Elevii de la Coșbuc nu mai au sală de sport din 2018. Boc: „Niște tehnicieni proști!”/ Părinte: „Dacă pățiți cu metroul ce am pățit noi... Doamne ferește!”

5,4 mil. lei pentru consolidarea unei săli de sport! Construcția a costat de două ori mai puțin

Ultimele Stiri
abonare newsletter