Administrație

Clujul va genera energie „verde” din deșeuri! Proiect de 16 milioane de euro, aprobat de Consiliul Județean. Tișe: „Intrăm în ultima etapă de valorificare a deșeurilor”

Consiliul Județean a aprobat achiziționarea instalației care va dezintegra deșeurile rămase în urma sortării și a tratării mecanice. Investiția totală de valorificare a deșeurilor este de peste 80 de milioane de lei.

O nouă achiziție pentru valorificarea deșeurilor, aprobată de Consiliul Județean Cluj/Foto: Consiliul Județean Cluj, Alin Tișe Facebook.com O nouă achiziție pentru valorificarea deșeurilor, aprobată de Consiliul Județean Cluj/Foto: Consiliul Județean Cluj, Alin Tișe Facebook.com

 

 


Consiliul Județean Cluj va achiziționa o instalație modernă ce va permite gestionarea problemei deșeurilor municipale și transformarea acestora într-o resursă de energie electrică. Proiectul a fost votat, joi, de consilierii județeni. 

 


Investiția va fi asigurată din bugetul multianual al administrației județene.

„Prețul se va situa în jurul sumei de 12 milioane de euro pentru primul modul, din bugetul nostru, prin planul multianual. Sursa de finanțare este bugetul multianual”, a explicat președintele CJ Cluj, Alin Tișe, în ședința de Consiliu Județean. 


Instalația de tratare prin dezintegrare moleculară pentru valorificarea energetică a deșeurilor municipale din județul Cluj se va afla în administrarea Consiliului Județean Cluj. 

„Administrarea instalației se va face de Consiliul Județean. În acest moment discutăm de achiziționarea acestei instalații de valorificare a gunoaielor neutilizabile. În rest, privind costurile finale, rămâne de văzut. Noi vrem să valorificăm deșeurile pentru a produce energie, iar energia obținută să poată fi folosită la anumite obiective locale, școli, spitale. 


Ulterior vom vedea impactul final, pentru că noi vom gestiona operațiunea, nu un privat. Dorim să valorificăm noi deșeurile și energia. În timp vom dezvolta și alte celule. Vrem să intrăm în ultima etapă a valorificării deșeurilor. Câtă vreme nu închidem acest ciclu, vom avea probleme cu deșeurile. Trebuie să valorificăm și ultima fracție. Printr-un buget multianual, cred că putem face această achiziție”, a declarat Alin Tișe. 

CITEȘTE ȘI: 
Cum vrea CJ Cluj să transforme gunoaiele în energie electrică, după care în bani? Alin Tișe: „Nu va exista poluare, nici mirosuri”

Valoarea totală a investiţiei: 81.288.901,97 lei inclusiv TVA   
Durata de execuție a obiectivului de investiții: 24  luni
Durata estimată de realizare a obiectivului de investiții: 64 luni
Durata de implementare a obiectivului de investiții: 78 luni


„În conformitate cu Prognoza de Cantități din cadrul Studiului de Fezabilitate, prin Instalaţia de tratare prin dezintegrare moleculară pentru valorificarea energetică a deşeurilor municipale din judeţul Cluj vor fi tratate cantități de refuzuri provenite din cadrul Stațiilor de Sortare și TMB din cadrul CMID, precum și a altor refuzuri din tratarea deșeurilor”, se arată în proiectul de hotărâre adoptat. 

Cantități de deșeuri prevăzute pentru eliminare/Foto: Consiliul Județean Cluj

Cantitățile programate pentru fiecare activitate sunt următoarele:

- cantitate de deșeuri reciclabile (deşeuri de hârtie, carton, metal, plastic şi sticlă colectate separate) programate a intra în cadrul Stației de sortare: 49.061,00 tone/an;
- cantitate de deșeuri reziduale programate a intra în cadrul Stației de Tratare Mecano-Biologică: 163.218,00 tone/an;
- cantitate de deșeuri programate a fi eliminate prin depozitare: 55.759,00 tone/an.

Deșeurile, transformate în energie electrică

„Impactul social și impactul asupra mediului este unul pozitiv, întrucât prin construirea instalației de tratare prin dezintegrare moleculară pentru valorificarea energetică a deșeurilor municipale se urmărește reducerea riscului pentru sănătate și mediu (prin reducerea contaminării aerului, apei și a solului), valorificarea energetică care contribuie la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, reducerea costurilor aferente operării CMID prin utilizarea energiei electrice produse de noua instalație, reducerea poluării generate de transportul deșeurilor la fabricile de ciment și contribuie totodată la atingerea obiectivului privind reducerea cantității de deșeuri depozitate”, se mai arată în documentația votată. 

Instalația este una modulară, care va permite tratarea prin dezintegrare a deșeurilor rămase în urma sortării și a tratării mecanice. 

Acestea vor fi mărunțite și dezintegrate în instalația respectivă, ceea ce va duce la producerea de gaz (syngaz), care va fi transformat în energie electrică. Energia va fi livrată în sistemul energetic național, ducând și la constituirea de venituri suplimentare pentru Consiliul Județean. 

Această instalație va fi amplasată pe un teren în interiorul CMID-ului, de cca. 1000 mp. Capacitatea de tratarea a deșeurilor a acestei instalații va fi de aproximativ 25 de tone pe an. Producţia de energie electrică a instalației de tratare prin dezintegrare moleculară pentru valorificarea energetică a deșeurilor este estimată la 18.240,00 MWh/an.

Proiectul a fost aprobat cu 26 de voturi „pentru”.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Cum vrea CJ Cluj să transforme gunoaiele în energie electrică, după care în bani? Alin Tișe: „Nu va exista poluare, nici mirosuri”

Ultimele Stiri
abonare newsletter