Administrație

S-a decis! O stradă din Cluj-Napoca va purta numele maestrului Dumitru Fărcaș

Oficial, strada Cișmigiu din municipiul Cluj-Napoca va fi redenumită. Această stradă va purta numele maestrului Dumitru Fărcaș.

Oficial. O stradă din Cluj-Napoca va purta numele taragotistului Dumitru Fărcaș/Foto: Emil Boc Facebook.com Oficial. O stradă din Cluj-Napoca va purta numele taragotistului Dumitru Fărcaș/Foto: Emil Boc Facebook.com

 

 


La începutul lunii iulie, monitorulcj.ro semnala intențiile Primăriei de a redenumi o stradă din zona Parcului Mare, astfel încât aceasta să poarte numele taragotistului Dumitru Fărcaș.

 


Săptămâna viitoare, consilierii locali clujeni vor aproba un proiect de hotărâre în acest sens. 

Strada Cișmigiu va purta numele maestrului Dumitru Fărcaș/Foto: primariaclujnapoca.ro

 


În 7 august 2023 s-au împlinit cinci ani de la moartea marelui artist Dumitru Fărcaș.

„În semn de respect și apreciere pentru întreaga sa activitate muzicală și ca ambasador cultural al orașului nostru, propunem atribuirea denumirii „str. Dumitru Fărcaș” străzii aflate în imediata apropiere a casei în care a locuit peste 35 de ani, respectiv strada Cișmigiu”, se arată în motivarea proiectului de hotărâre citat. 


De asemenea, în zona Parcului Central din oraș, administrația locală intenționează să amplaseze o statuie a taragotistului Dumitru Fărcaș.

Potrivit primarului municipiului Cluj-Napoca Emil Boc, demersul autorităților nu reprezintă decât o formă de recunoaștere a talentului și influenței artistice a maestrului Dumitru Fărcaș în cultura română. 


„O formă de recunoaștere pentru ceea ce este Dumitru Fărcaș pentru noi și pentru tot ceea ce înseamnă spirit românesc”, a declarat primarul Clujului Emil Boc. 

Din noiembrie 2019, Casa de Cultură a Studenților (CCS) din Cluj-Napoca poartă numele marelui taragotist Dumitru Fărcaș (12 mai 1938, Groși, Maramureș –  7 august 2018, Cluj-Napoca). 

Din 2013, municipiul Cluj-Napoca găzduiește Festivalul-concurs „Taragotul de Aur”, desfășurat la Casa de Cultură a Studenților, eveniment ce reprezintă un omagiu adus artistului Dumitru Fărcaș, una dintre cele mai reprezentative personalităţi ale vieţii cultural-artistice clujene şi o emblemă a luptei pentru conservarea şi valorificarea folclorului tradiţional românesc.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

O stradă din Cluj-Napoca va purta numele maestrului Dumitru Fărcaș

5 ani de la moartea lui Dumitru Fărcaș. Acesta provenea dintr-o familie cu tradiție muzicală

Omagiu adus artistului Dumitru Fărcaș: Casa de Cultură a Studenților îi poartă numele

Memoria maestrului Dumitru Fărcaș, cinstită la Țebea. Gorunul, preferatul regretatului taragostit

Ultimele Stiri
abonare newsletter