Actualitate

Casa de Cultură a Studenţilor din Cluj primeşte numele regretatului taragotist Dumitru Fărcaş

Interpretul de muzică populară Dumitru Fărcaş s-a stins din viaţă în luna august într-un spital din Cluj, în urma unui infarct. Taragotistul avea 80 de ani. Acum, în semn de omagiu, Casa de Cultură a Studenţilor din Cluj îi va purta numele.

Consilierii locali vor aproba săptămâna viitoare în şedinţă un proiect de hotărâre privind atribuirea denumirii „Dumitru Fărcaș” Casei de Cultură a Studenților din municipiul Cluj-Napoca.

“Am propus Consiliului Local schimbarea denumirii Casei de Cultură a Studenților astfel încât aceasta să poarte numele maestrului Dumitru Fărcaș. Este un gest de omagiere din partea comunității clujene a personalității maestrului Dumitru Fărcaș. De numele acestuia se leagă prestigiul Ansamblului Folcloric Mărțișorul, iar prin taragotul său inegalabil a reușit să exprime, ca nimeni altul, sufletul poporului român”, a declarat primarul Emil Boc.


Dumitru Fărcaş a fost condus pe ultimul drum de peste 500 de clujeni în acorduri de taragot şi acordeon, într-un moment folcloric susţinut de un grup de folclorişti în faţa Casei de Cultură a Studenţilor din Cluj-Napoca, la finalul slujbei de înmormântare. Sicriul, acoperit cu steagul tricolor şi flancat de o gardă de onoare, a fost depus pe scenă şi înconjurat cu flori albe, dar şi de familia sa şi de cei dragi, printre care fiica sa, Andreea, sau actorul Dorel Vişan, îmbrăcaţi cu cămăşi populare. Printre cei prezenţi s-au numărat artişti de muzică populară - Sava Negrean, Dinu Iancu Sălăjanu, Aurel Tămaş, Ioan Bocşa, Ionuţ Fulea şi Maria Marcu.

Taragotistul Dumitru Fărcaş a fost înmormântat cu onoruri militare, în grădina din spatele casei părinteşti din comuna maramureşeană Groşi, în prezenţa a peste 1.000 de persoane, majoritatea localnici, dar şi artişti din lumea muzicii populare, oficialităţi locale, rude şi prieteni ai artistului.


Cine a fost Dumitru Fărcaș?

Făcea parte dintr-o familie cu tradiție muzicală; bunicul, tatăl și cei doi frați mai mari au cântat la fluier. Dumitru se familiarizează cu instrumentul și se înscrie la liceul de muzică în 1956. Din 1962 până în 1967 urmează cursurile Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, în cadrul Facultății de Interpretare, la clasa de oboi.


Fărcaș i-a ascultat în înregistrări difuzate la radio pe taragotiștii Luță Ioviță, Ion Murgu Bănățeanu, Iosif Milu etc. După absolvirea academiei clujene, învață autodidact taragotul, împrumutând unele tehnici din cele specifice oboiului.

Dumitru Fărcaș și-a început cariera profesională în 1960, când s-a angajat ca instrumentist al Ansamblului „Maramureșul” din Baia Mare. În 1962 a preluat Ansamblul „Mărțișorul” al Casei de cultură a studenților din Cluj-Napoca, împreună cu care a obținut numeroase premii naționale și internaționale.


Dumitru Fărcaș a primit titlul de „Cetățean de onoare” al orașului Phenian (Coreea de Nord) și al orașelor Cluj-Napoca, București, Reșița și Baia Mare. Era președinte de onoare al Congresului Internațional al Taragotiștilor.

Președintele României Ion Iliescu i-a conferit artistului Dumitru Fărcaș la 29 noiembrie 2002 Crucea națională Serviciul Credincios clasa a III-a, „pentru crearea și transmiterea cu talent și dăruire a unor opere literare semnificative pentru civilizația românească și universală”. El i-a conferit la 7 februarie 2004 și Ordinul Meritul Cultural în grad de Mare Ofițer, Categoria D - "Arta Spectacolului", „în semn de apreciere a întregii activități și pentru dăruirea și talentul interpretativ pus în slujba artei scenice și a spectacolului”.


La 7 martie 2008, Dumitru Fărcaș a primit titlul de Doctor Honoris Causa din partea Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca.

abonare newsletter