monitorulcj.ro Menu
Actualitate

Omagiu adus artistului Dumitru Fărcaș: Casa de Cultură a Studenților îi poartă numele

Una dintre cele mai importante insituții publice de cultură din Cluj-Napoca poartă acum numele de Casa de Cultură a Studenților „Dumitru Fărcaş”, în onoarea artistului clujean.

În cadrul deschiderii festivalului Taragotul de Aur, fiica maestrului Fărcaş, Andreea Fărcaş, alături de primarul Emil Boc şi de directorul CSS Flavius Milăşan au dezvelit plăcuţa cu noua denumire.

„Această casă de cultură a fost pentru tatăl meu prima lui casă, după internatul de la Liceul de Muzică. Mulţumesc tuturor celor care ne sunteţi alături şi mulţumesc celor care au ales ca această casă de cultură să poarte numele tatălui meu. Ne-am străduit să organizăm un festival cât mai frumos, după sufletul tatălui meu. Eu mi-am dat toată silinţa, chiar dacă nu am mai făcut lucruri de acest gen, dar îmi suna vocea tatălui meu care îmi spunea Andruşcă, când pui suflet în ceva nu are cum să nu iasă bine şi dacă greşesti, oamenii te vor ierta pentru că văd că ai dat tot ce ai avut". Iar eu asta am făcut, am dat tot ce am avut. Dacă am greşit, voi face mai bine. Vă mulţumesc tuturor", a declarat Andreea Fărcaş.


Casa de Cultură a Studenților (CCS) din Cluj-Napoca poartă, începând de duminică, numele fostului taragotist Dumitru Fărcaș, iar sala mare de spectacole se va numi ”Laurențiu Hodorog”, primul director al instituției.

"Se spune că Dumnezeu ne înzestrează pe fiecare la naştere cu un talent, un dar. Astăzi ne amintim şi cinstim memoria a două personalităţi marcante ale urbei noastre: a maestrului Dumitru Fărcaşi şi a primului director al Casei de Cultură a Studenţilor din Cluj-Napoca Laurenţiu Hodorog. Aceşti titani ai culturii clujene au reuşit să transforme acest talant, această moştenire, în valori culturale inestimabile de care noi ne bucurăm şi astăzi", a declarat directorul Casei de Cultură a Studenţilor, Flavius Milăşan.


„Este un moment de suflet așa cum Mitru Fărcaș, sunt convins, că de acolo dintre îngeri se uită la noi și ne onorăm o promisiune pe care am făcut-o atunci când a trecut printre îngeri, ca această Casă de Cultură să poarte de azi înainte (n.red duminică) numele de Casa de Cultură a Studenților Dumitru Fărcaș”. Este un gest de omagiere din partea comunității clujene a personalității maestrului Dumitru Fărcaș. De numele acestuia se leagă prestigiul Ansamblului Folcloric Mărțișorul, iar prin taragotul său inegalabil a reușit să exprime, ca nimeni altul, sufletul poporului român”, a declarat Emil Boc, primarul municipiului Cluj-Napoca.