Actualitate

Terminalul Yo-Yo: aruncat de la unul la altul până rămâne fără finanțare. În privința terminalului intermodal, Oleleu și Seplecan sunt pe-o vorbă: nici io, nici io!

Conducerea Consiliului Județean - în frunte cu președintele Mihai Seplecan - refuză, din nou, să depună cererea de finanțare pentru atragerea de fonduri europene pentru implementarea unui terminal de transport intermodal aerian-rutier-feroviar la Aeroportul Internaţional Cluj-Napoca. Argumentele invocate de „aparatul de specialitate” al Consiliului Județean Cluj pentru a bloca atragerea de fonduri europene: o colecție de minciuni.

Acelaşi Mihai Seplecan care, în urmă cu câteva luni, acuza fosta conducere a Consiliului Judeţean de sabotaj şi incompetenţă pentru nedepunerea cererii de finanţare şi spunea că în judeţul Cluj “legea funcționează după cum are interesul secretarul CJ Cluj, Simona Gaci”. Acum, alături de Simona Gaci, Claudiu Salanţă și Mariana Raţiu, Seplecan refuză să promoveze proiectul privind terminalul intermodal de transport aerian-feroviar-rutier.

Printre motivele invocate de Consiliul Judeţean pentru blocarea cererii de finanţare se numără refuzul CNADNR şi CFR de a se implica financiar în proiect, faptul că Aeroportul Internaţional nu a înaintat mai multe avize cerute de CJ sau existenţa unei plângeri la Oficiul European Anti-Fraudă privind unele suspiciuni de fraudă în ceea ce priveşte proiectul, plângere depusă de CJ Cluj.


“Adresa CNADNR din 25 februarie 2015 stipulează foarte clar că participarea în proiect în calitate de partener vine fără implicaţii financiare. Acestă afirmaţie vine în contextul în care CNADNR fie nu a parcurs analiza cost-beneficiu, fie a parcurs-o şi nu-şi asumă financiar realizarea obiectivului privind legătura rutieră între terminalele cargo în 2020 în parteneriat cu Consiliul Judeţean Cluj în valoare de 4.646.970 de euro. Depunerea proiectului la finanţare ar fi încălcat poziţia CNADNR”, se precizează într-o adresă din 13 iulie 2015, semnată de Mihai Seplecan, Simona Gaci, Claudiu Salanţă, Rodica Gaszi, Mariana Raţiu, Ştefan Iliescu şi Diana Coman.

CJ Cluj invocă un răspuns al CFR, care, culmea, face apologia transportului rutier!

Mai mult, pentru a-şi motiva refuzul de a depune cererea de finanţare, conducerea CJ și aparatul de specialitate invocă un răspuns primit de la CFR SA în care se precizează că proiectul privind transportul intermodal nu este inclus pe lista proiectelor de infrastructură feroviară propuse de Ministerul Transporturilor pentru finanţare în cadrul CEF 2014- 2020 (Mecanismului Interconectarea Europei) pentru care urmează a fi depuse aplicaţii de solicitare de finanţare din fonduri europene.


“Această poziţie susţine afirmaţiile Consiliului Judeţean Cluj că acest proiect nu poate fi finanţat în cadrul CEF Transport 2014-2020. CFR SA ne-a mai transmis că nu are în strategia proprie construirea unui centru de transport intermodal nou în locaţia Cluj, că nu are temei legal să depună o aplicaţie de finanţare în lipsa aprobării ministrului Transporturilor, că nu a emis un acord de asociere pentru depunerea aplicaţiei de către Aeroportul Internaţional Cluj-Napoca şi că nu poate dovedi capacitatea financiară pentru a realiza obiectivele de investiţii propuse. Mai mult, CFR spune că datorită timpilor de aşteptare mari pentru a se forma un tren complet reiese faptul că pentru transportul aerian transbordarea mărfii pe mijloacele de transport auto este mult mai facil în detrimentul transbordării mărfii pe mijloacele de transport feroviare. CFR SA mai afirmă că nu îşi va putea amortiza investiţiile făcute, iar activitatea indusă de funcţionarea acestuia va afecta pe ansamblu eficienţa economică a companiei, producând pierderi”, mai arată conducerea CJ Cluj.

Consiliu Județean se încurcă în minciuni!

„Consiliul Judeţean nu este în măsură să promoveze o investiţie care în forma ei actuală nu este fezabilă în viziunea partenerilor săi şi nu are susţinerea statului român prin neincluderea ei în strategia naţională”, se arată în adresa CJ Cluj semnată de Mihai Seplecan.


În realitate, încă din 3 martie 2015, într-o adresă trimisă de Ministerul Transporturilor către Ministerul Fondurilor Europene, semnată de secretarul de stat la acea vreme, actual ministru al Transporturilor, Iulian Matache (ministrul Transporturilor era Ioan Rus), se precizează că “Ministerul Transporturilor sprijină depunerea aplicaţiei pentru proiectul «Dezvoltarea infrastructurii de transport intermodal pentru pasageri şi marfă la Aeroportul Internaţional Cluj-Napoca» bazându-se pe următoarele considerente: locaţia Cluj-Napoca este considerată prioritară pentru dezvoltarea unui terminal intermodal conform prevederilor Master Planului General de Transport avizat de Guvernul României în data de 25 februarie 2015. Proiectul terminalului intermodal este considerat de bună calitate aşa cum reiese din studiile pentru dezvoltarea infrastructurii de transport intermodal pentru pasageri şi marfă la Aeroportul Internaţional Cluj-Napoca realizate cu finanţare din programul TEN-T”.

Reclamație tendențioasă la OLAF

La două luni după ce Ministerul Transporturilor spune că sprijină depunerea aplicaţiei pentru atragerea de fonduri europene în vederea implementării terminalului intermodal, în 25 mai 2015, Consiliul Judeţean Cluj înaintează Oficiului European Anti-Fraudă o adresă privind o suspiciune de fraudă întemeiată pe următoarele premise: elaborarea deficitară a studiului de fezabilitate care nu respecta la data recepţiei legislaţia naţională în domeniu, recepţia unui studiu de fezabilitate incomplet, solicitarea la plată a studiului de fezabilitate incomplet şi dovada lipsei de oportunite a investiţiei demonstrată de CNCF CFR SA.


Ce reușeste să demonstreze Consiliul Județean Cluj? Propria rea-intenție.

Președintele Consiliului Județean Cluj, Mihai Seplecan, nu a putut fi contactat pentru un punct de vedere.


Terminalul Yo-Yo: blocat de Oleleu, promis de Seplecan, blocat de Seplecan...

În martie 2015, conducerea Consiliului Judeţean Cluj nu a depus cererea de finanţare pentru atragerea de fonduri europene în vederea implementării terminalului de transport intermodal la Aeroportul Internaţional Cluj, după ce vicepreşedintele de atunci Ioan Oleleu (PSD) a refuzat să semneze cererea de finanţare din cauză că nu s-au obţinut toate avizele necesare. În schimb, Consiliul Județean Cluj promitea că proiectul va fi depus în toamna acestui an. Se pare că nici acest termen nu va fi respectat.

Cât ar costa terminalul intermodal?

În vederea construirii terminalului intermodal ar urma să fie implementate: un terminal CARGO la aeroport, un pasaj pasageri între o staţie CFR pasageri şi aeroport, o legătură între Terminal CARGO CFR şi Terminal CARGO Aeroport, o sistematizare a circulaţiei auto în interiorul aeroportului, un Terminal CARGO CFR şi un parc fotovoltaic. Merită subliniat că drumul european trece prin fața aeroportului, linia de cale ferată se află la mai puțin de 200 de metri, iar prin spatele aeroportului trece centura Cluj-Napoca Est Bulevardul Muncii-Apahida, astfel că pe o rază de mai puțin de jumătate de kilometru se întâlnesc toate cele trei tipuri de transport - aerian, feroviar și rutier -, locația fiind singura de acest gen din Transilvania.

Cheltuielile pentru aceste obiective au urma să fie împărţite după cum urmează:

Terminal cargo aeroport
Perioadă construcţie: 2016-2017
Sursă finanţare: fonduri europene - 85%, Consiliul Judeţean Cluj şi Aeroportul Internaţional Avram Iancu Cluj – 15% (credit)
Valoarea investiţiei: 13.248.352 euro

Staţie CFR călători
Perioadă construcţie: 2018 – 2019
Sursă finanţare: fonduri europene 85%, CFR SA 15%
Valoarea investiţiei: 12.875.493 euro

Legătură pietonală gară-aeroport
Perioadă construcţie: 2018-2019
Sursă finanţare: fonduri europene – 85%, CFR SA – 15%
Valoarea investiţiei: 7.136.970 euro

Legătură rutieră între terminalele cargo
Perioadă construcţie: 2020
Sursă finanţare: fonduri europene 85%, Consiliul Judeţean Cluj (credit) şi CNADNR  - 15%
Valoarea investiţiei: 4.646.970 euro

Terminal cargo CFR
Perioadă construcţie: 2018-2020
Sursă finanţare: fonduri europene 85%, CFR SA - 15%
Valoarea investiţiei: 33.469.383 euro

Investiţia totală se ridică la suma de 71.377.168 euro fără TVA. 85% din acești bani ar putea proveni din fonduri europene.

Ostrava, un exemplu de terminal intermodal într-un oraș de talia Clujului. Dar în Cehia

Un oraş din Cehia a reușit să aibă un terminal aero-feroviar, cu ajutorul fondurilor UE. Ostrava a devenit primul oraş din Republica Cehă care are un terminal aero-feroviar odată cu inagurarea unei legături între gară şi Aeroportul Internaţional Leos Janacek în 13 aprilie 2015. Ostrava se aseamănă din multe puncte de vedere cu Cluj-Napoca, având aproximativ acelaşi număr de locuitori (310.000). Ostrava este cel de-al treilea oraș ca populație din Republica Cehă şi a doua aglomeraţie urbană, după Praga.

Deşi aeroportul din Ostrova nu se poate lăuda cu un număr mare de pasageri transportaţi (în 2014, 298.000 de persoane au trecut pragul Aeroportului Ostrava – Mosnov, în comparaţie cu 1.100.000 de persoane transportate de pe aeroportul din Cluj-Napoca), totuşi, autorităţile cehe au reuşit să implementeze terminalul de transport intermodal, într-o încercare de a creşte competitivitatea aeroportului şi a creşte numărul de pasageri. Peste 85% din fonduri au provenit de la Uniunea Europeană

În urmă cu câteva luni, Mihai Seplecan era încântat de exemplul Ostrava și îl dădea de exemplu. De când e coleg cu Mariana Rațiu, Claudiu Salanță, Simona Gaci, Ștefan Iliescu și Diana Coman a uitat.

CITEŞTE  ŞI: 13 MINCIUNI ale „specialiștilor” din CJ Cluj. De ce Intermodalul putea și TREBUIA finanțat din bani europeni

CITEŞTE  ŞI: Conducerea şi angajaţii Consiliului Judeţean Cluj pun beţe-n roate, din nou, aeroportului. Scandal pe acordul de asociere pentru transportul intermodal

CITEŞTE  ŞI: Consiliul Judeţean Cluj se asociază, în al doisprezecelea ceas, cu aeroportul pentru transportul intermodal. Şedinţă cu aplauze şi certuri între PSD-işti

CITEŞTE  ŞI: PROIECT de 76 MIL. EURO RATAT. CJ Cluj nu va depune cererea de finanţare pentru transportul intermodal la aeroport

CITEŞTE  ŞI: Mihai Seplecan cere explicații în legatură cu infrastructura de transport intermodal între Aeroport și Gara CFR

CITEŞTE  ŞI: Seplecan acuză conducerea CJ Cluj că nu vrea să depună actele pentru finanțarea terminalului intermodal

CITEŞTE  ŞI: Transport intermodal? Poate la anu’!

CITEŞTE  ŞI: Terminal intermodal aero-feroviar finanțat din fonduri UE. La alții se poate!

CITEŞTE  ŞI: Efectul DNA. Oleleu A REFUZAT să semneze cererea de finanţare pentru transportul intermodal. “Este un abuz, să-şi dea demisia”

Ultimele Stiri
abonare newsletter