Actualitate

Terminal intermodal aero-feroviar finanțat din fonduri UE. La alții se poate!

Un oraş din Cehia a reușit să aibă un terminal aero-feroviar, cu ajutorul fondurilor UE. Cu ajutorul unor funcționari „indeciși”, Clujul a ratat ocazia!

Ostrava a devenit primul oraş din Republica Cehă care are un terminal aero-feroviar odată cu inagurarea unei legături între gară şi Aeroportul Internaţional Leos Janacek în 13 aprilie 2015. Ostrava se aseamănă din multe puncte de vedere cu Cluj-Napoca, având aproximativ acelaşi număr de locuitori (310.000).

Spre deosebire de Cluj-Napoca, autorităţile locale din Ostrova pun un mare accent pe diversificarea căilor de transport şi pe îmbunătăţirea transportului urban, prin accesarea fondurilor europene pentru realizarea, printre altele, şi a unui terminal aero-feroviar.


Ostrava este cel de-al treilea oraș ca populație din Republica Cehă şi a doua aglomeraţie urbană, după Praga.

Deşi aeroportul din Ostrova nu se poate lăuda cu un număr mare de pasageri transportaţi (în 2014, 298.000 de persoane au trecut pragul Aeroportului Ostrava – Mosnov, în comparaţie cu 1.100.000 de persoane transportate de pe aeroportul din Cluj-Napoca), totuşi, autorităţile cehe au reuşit să implementeze transportul intermodal într-o încercare de a creşte competitivitatea aeroportului şi a creşte numărul de pasageri transportaţi. Peste 85% din fonduri au provenit de la Uniunea Europeană.


Schimbarea la faţă a zonei

Aeroportul Internaţional Ostrava – Mosnov este localizat la 20 de kilometri de oraş. Proiectul a inclus dezvoltarea şi electrificarea a 5,6 kilometri de cale ferată de la Studenka până la Ostrava  şi construirea unei extensii la aeroport de 2,9 kilometri. Numai construirea acestei extensii a costat 20,9 milioane de dolari, costurile fiind suportate în proporţie de 85% de Uniunea Europeană.  “Ostrava este primul oraş din Republica Cehă care are o legătură regulată cu un aeroport internaţional. Reconstrucţia celor 5,5 kilometri de cale ferată existenţi şi construirea unui nou segment de cale ferată au fost făcute cu preponderenţă din fonduri europene şi au costat 940 de milioane de coroane”, scrie presa din Cehia.

Linia va deservi pe lângă trenurile de pasageri şi trenurile de marfă care folosesc noul intermodal de la terminalul aeroportului. Leos Janacek este al treilea cel mai mare aeroport din Cehia. O călătorie din centrul oraşului Ostrava până la aeroportul internaţional durează 30 de minute. Oamenii pot călători cu trenul până la Aeroportul Internaţional Leos Janacek, iar regiunea este prima din Republica Cehă care are o legătură feroviară cu aeroportul internaţional.


Competiţie între aeroporturi

Presa scrie că linia feroviară leagă aeroportul de oraşul Sedlnice printr-o linie de cale ferată cu linia ferată principală între Ostrava şi Praga sau Ostrava şi Brno. Este prima linie ferată nou construită în Republica Cehă. De menţionat este faptul că de pe aeroportul Ostrava-Mosnov există curse aeriene către Praga, Londra, Paris sau Dusseldorf. În sezonul estival, există şi alte zboruri în special către zona Mediteraneană.

Autorităţile spun că noua linie feroviară a îmbunătăţit considerabil călătoria către Aeroportul Internaţional din Ostrava. Autorităţile speră că prin această conexiune va creşte competitivitatea aeroportului şi va atrage noi curse. În 2014, 297.691 de persoane au zburat de pe Aeroportul Internaţional din Ostrava, cu 15% mai multe decât în 2013.


Între timp, Aeroportul Internaţional Vaclav Havel din Praga încă aşteaptă implementarea unei linii de mare viteză cu centrul oraşului. Costurile implementării depăşesc 20 de miliarde de coroane cehe.

Clujul şi-a ratat şansa

Judeţul Cluj a pierdut posibilitatea finanţării transportului intermodal după mai multe dispute politice şi administrative. Conducerea Consiliului Judeţean Cluj, în subordinea căreia se află Aeroportul Internaţional Cluj, a refuzat să semneze cererea de finanţare pentru a depune acest proiect. A rămas doar promisiunea că se va depunde proiectul în următorul exerciţiu financiar.


Proiectul de transport intermodal este în valoare de 76 de milioane de euro, din care 60 de milioane era finanțare europeană. În vederea construirii terminalului intermodal ar urma să fie implementate un terminal CARGO la aeroport, un pasaj pasageri între staţie CFR pasageri şi aeroport, o legătură între Terminal CARGO CFR şi Terminal CARGO Aeroport, o sistematizare a circulaţiei auto în interiorul aeroportului, un Terminal CARGO CFR şi un parc fotovoltaic.

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter