Politică

Seplecan acuză conducerea CJ Cluj că nu vrea să depună actele pentru finanțarea terminalului intermodal

Consilierul județean Mihai Seplecan acuză conducerea interimară a Consiliului Județean Cluj că nu vrea să depună, la Comisia Europeană, proiectul pentru finanţarea terminalului intermodal de la Aeroport, în condițiile în care instituția europeană a dat deja banii pentru realizarea studiilor de fezabilitate.

Potrivit consilierului liberal, dacă Consiliul Județean nu va depune acest proiect până la începutul acestui an, județul Cluj ar putea pierde banii pentru această investiție, estimată la 71 de milioane de euro.

„Vorbim despre o investiție de aproximativ 71 de milioane de euro, din care s-ar realiza: un terminal cargo, de aproximativ 13 milioane de euro, cargo CFR de 26,5 milioane de euro, o legătură pietonală, aeriană şi subterană, de 12 milioane de euro, o centrală de cogenerare, 4,6 milioane de euro, un parc fotovoltaic, 6,8 milioane de euro şi legătura pentru transportul auto. Proiectul cuprinde o parcare long-term, extinderea parcării actuale, o parcare de avioane, precum şi un parc şi un hotel în apropierea aeroportului. Din aceste sume, Consiliul Judeţean ar trebui să plătească 15%, restul banilor, fonduri nerambursabile, venind de la Comisia Europeană. Condiţia pentru a intra în linie dreaptă cu acest proiect este semnarea contractului de asociere cu Consiliul Judeţean, care trebuie apoi să depună proiectul spre finanţarea la Comisia Europeană, care deja a dat banii pentru realizarea studiilor de fezabilitate. Deci are toate motivele pentru a acorda finanţarea, odată ce Consiliul Judeţean depune proiectul”, afirmă Mihai Seplecan.


Potrivit liberalui, motivul invocat de conducerea interimară a CJ Cluj pentru care nu se pot depune aceste acte este faptul că asocierea în participaţie nu este specifică bunurilor aflate în domeniul public al statului sau unităţilor administrativ teritoriale, deși astfel de modele de asociere există deja în județele Timiș și Mureș.

„O problemă în ceea ce privește județul Cluj este și la nivel guvernamental. În Masterplanul din domeniul transporturilor județul nostru este dezavantajat: din el lipseşte complet partea de aviaţie civilă, de exemplu. Sunt folosite date vechi cu privire la Aeroportul Internțional Cluj și riscăm să pierdem în faţa Mureşului din cauza unor blocaje administrative. Se pare că premierul Ponta și al său Partid Social Democrat a rămas și ei blocați în ideea că județul nostru trebuie pedepsit că nu votează “cum trebuie” prin astfel de șicane. În acest context este de neînțeles atitudinea clujeanului Ioan Rus, ministru al Transporturilor. Îi reamintesc faptul că, în octombrie anul trecut, i-a transmis vicepreşedintelui CJ Ioan Oleleu să semneze asocierea cu Aeroportul Internaţional Cluj pentru construirea terminalului intermodal. Lucru care nu s-a întâmplat. Bănuiesc că Oleleu a devenit brusc mai autonom ca UDMR”, a mai declarat consilierul județean Mihai Seplecan.

Ultimele Stiri
abonare newsletter